Navigaattori luotsaa perille nyt myös bussimatkustajia

HSL ja Oulun kaupunki ovat julkistaneet 25.11. Oulu-navigaattorin. Testikäyttöön tulevan palvelun ideana on opastaa bussimatkustajia sekä kävelijöitä ja pyöräilijöitä löytämään määränpäähän älypuhelimen avulla. Opastustapa on tuttu autonavigaattoreista. Palvelu on syntynyt avoimia tietolähteitä yhdistelemällä.

Oulu-navigaattori perustuu Helsingin seudun liikenteen (HSL) yhdessä avoimen kehittäjäyhteisön kanssa tekemään joukkoliikennenavigaattoriin. Ouluun kehitetty versio hyödyntää kaupungin avaamaa aikatauluaineistoa sekä kävely- ja pyöräilyreitistöä, joka pohjautuu maailmaanlaajuiseen ”opaskartta-aineiston Wikipediaan” OpenStreetMapiin.

100 % avoin navigaattoriprojekti

”Oulu-navigaattorissa yhdistyy konkreettisesti työ, jota on tehty avoimen tiedon avaamiseksi sekä valtakunnallisesti että Oulussa sekä HSL:n sataprosenttisesti avoin navigaattoriprojekti: avoin data, avoimen lähdekoodin ohjelmistot, avoin yhteistyö ja avoin innovointi”, HSL:n kumppanikoodari Tuukka Hastrup sanoo.

HSL:n käynnistämään yhteistyöhön ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet. Esimerkiksi kaupunkiseudut voivat julkistaa palvelusta omia versioita ja osallistua kehitystyöhön. Myös käyttäjät voivat testata ja kommentoida palvelua. Myös yritykset sekä opiskelija- ja tiedeyhteisöt ovat tervetulleita ideoimaan uusia käyttömahdollisuuksia.

Oulu-navigaattorin julkistus on osa Avoimen tiedon kuntakiertueen ohjelmaa Oulussa. ”Joukkoliikenteen datan avautuminen ja avoimen lähdekoodin joukkoliikennenavigaattorin sovittaminen eri paikkakunnille on ollut loistava esimerkki käytännön yhteistyöstä eri kiertuepaikkakuntien välillä ”, community coordinator Antti Poikola Open Knowledge Finland ry:stä sanoo. 

Oulun testiversio löytyy osoitteesta : http://navi.oulunliikenne.fi. Versio toimii parhaiten uusimpien Android- ja iPhone –puhelinten selaimissa sekä Firefoxissa.

Kehittäjäyhteisön osoite on http://dev.hsl.fi

 

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.