Pysäkkien nimet muuttuvat Kaisaniemessä ja linjalla 24 perjantaina 18.12.

Helsingissä muutetaan pysäkkien nimiä perjantaina 18. joulukuuta. Kaikkein suurimmat muutokset nähdään Kaisaniemessä, jossa Kaisaniemen ja Varsapuistikon pysäkit saavat uudet nimet. Myös linjan 24 reitillä Töölössä kahden pysäkin nimet muuttuvat, ja samalla Sibeliuksenpuisto saa oman pysäkkinsä.

Muutokset Kaisaniemessä

Kaisaniemen raitiovaunupysäkkien (0303 ja 0304) uusi nimi on Kaisaniemenkatu. Nimi muuttuu, koska Kaisaniemi viittaa pysäkin lähiympäristöä laajempaan alueeseen eikä siksi ole pysäkin nimenä tarpeeksi kuvaava. Koska nimi ei myöskään ole enää kytköksissä samannimiseen metroasemaan (nykyään Helsingin yliopisto), pysäkki saa uuden nimensä kadusta, jolla se sijaitsee.

Kaisaniemen bussipysäkkien (2059, 2060 ja 2061) ja Varsapuistikon raitiovaunupysäkkien (0305 ja 0306) uusi nimi on Kaisaniemenpuisto. Raitiovaunupysäkin nimi muuttuu, koska Varsapuistikko nimenä ei ole kaupunkilaisille järin tuttu. Varsapuistikon raitiovaunupysäkkien vieressä sijaitsevien bussipysäkkien nimi muuttuu samalla Kaisaniemestä Kaisaniemenpuistoksi, sillä pysäkkien yleisen nimeämisperusteen mukaisesti samassa paikassa tai samalla risteysalueella sijaitsevat pysäkit nimetään yhteneväisesti. Lisäksi Kaisaniemenpuisto on yksittäisen pysäkin sijainnille kuvaavampi kuin Kaisaniemi.

Muutokset linjalla 24

Kivelän sairaalan pysäkkien (1283 ja 1284) uusi nimi on Sibeliuksenpuisto. Nimi muuttuu, koska Sibeliuksenpuisto on Kivelän sairaalaa keskeisempi kohde pysäkin ympäristössä. Muutos helpottaa etenkin kaupungissa vierailevien turistien matkantekoa. Nimenmuutos tehdään jo nyt eikä vuodenvaihteessa, sillä tänä vuonna vietetään Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlaa.

Krematorion pysäkkien (1269 ja 1270) uusi nimi on Hietaniemi. Nimi muuttuu, koska uusi nimi kuvaa aiempaa paremmin ympäristön vilkkaampia vierailukohteita, kuten Hietaniemen uimarantaa ja Hietaniemen hautausmaata.

Kommentit

Varsapuistikon kohdalla pysäkkinimet olisi voinut säilyttää ennallaan. Raitiovaunumatkustajilla on nyt työtä erottaa peräkkäiset pitkät Kaisaniemi-alkuiset nimet Kaisaniemenpuisto ja Kaisaniemenkatu. Matkailijoille, etenkin ei-suomentaitoisille, tämä lienee hankalaa.

Bussipysäkkien nimissä on aiemmin ollut looginen käytäntö siinä, että edellinen pysäkki pohjoisessa on Hakaniemi, seuraava Kaisaniemi. Molemmat kuvaavat toki laajempia alueita, mutta ovat niminä ytimekkäitä eikä niitä helposti sekoita muihin. Ideana onkin myös se, että nämä pysäkit nimenomaan palvelevat koko tuota laajempaa aluetta bussiliikenteen osalta. Muuttuuko Hakaniemi-pysäkkikin seuraavaksi nimeltään Hakaniemen toriksi?

Nimenmuutoksista olisi riittänyt raitiovaunujen Kaisaniemi-nimisen pysäkin muuttaminen Kaisaniemenkaduksi, muut olisi voinut jättää ennalleen.

Ihmettelen suuresti, että pysäkkien nimiä vaihdellaan näin helposti, mutta ei saada korjattua sellaista pikku(?) asiaa, että raitiovaunujen, metrojen ja bussien inva/vanhus/raskaana olevien paikkoja ei saada muutettua sen verran näkyvimmiksi, että nuoriso ja tervejalkaiset huomaisivat luovuttaa ne paikat vanhoille, liikuntarajoitteisille ja/tai raskaana oleville.

Siis noiden paikkojen MERKINTÖJÄ tulisi muuttaa, nyt esim. ratikoissa harmaat, pienet kyltit harmaalla seinällä. Pitäisi olla suuremmat, silmien tasolla ja puna-keltaiset kuten liikennemerkit.

Hyviä muutoksia ja perusteluja, mutta Varsapuistikon pysäkkinimen olisi voinut säilyttää vastaavalla syyllä millä perustelette nimen Kaisaniemi vaihtoa Kaisaniemenkaduksi. Kaisaniemenpuisto viittaa pysäkin lähiympäristöä laajempaan alueeseen eikä siksi ole yhtä kuvaava kuin Varsapuistikko, joka sijaitsee kokonaisuudessaan pysäkin välittömässä läheisyydessä. Toki on totta ettei Varsapuistikko ole järin tunnettu, mutta itse olen aikoinaan oppinut tuntemaan sen nimenomaan pysäkin nimen perusteella. :)

Hei! Varsapuistikko olisi voinut toki olla tämän pysäkkikokonaisuuden nimi, mutta samaan aikaan tämä nimi olisi pitänyt ottaa käyttöön myös Unioninkadun varrella sijiatsevalla pysäkillä, jolla pysähtyvät kaikki Hakaniemen suuntaan kulkevat linjat paitsi 23 ja 55. Se taas on niin kaukana Varsapuistikosta, että sen nimeäminen Varsapuistikoksi olisi ollut epäjohdonmukaista. Jos taas tuon pysäkin nimi olisi kulkenut eri nimellä kuin Varsapuistikon pysäkit, se olisi ollut epäloogista, sillä tämän pysäkin vastinpari sijaitsee (nyt jo) entisen Varsapuistikon raitiovaunupysäkin kohdalla. Siitä lienemme samaa mieltä, että Varsapuistikko nimenä on tullut tunnetuksi nimenomaan tämän pysäkinnimen kautta, mutta pysäkkien nimeämisessä pyritään yleisesti siihen, että vaikutus kulkisi toiseen suuntaan.

Samaa mieltä: pysäkki on Varsapuistikko/Fölskvären. "Puisto on saanut nimensä siellä sijaitsevasta 1928 valmistuneesta Emil Cedercreutzin veistoksesta Äidinrakkaus, joka kuvaa hevosen varsaa ja sen emää." (Wikipedia)

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.