Raide-Jokerin hankesuunnittelu loppusuoralla

Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille suunnitellun Raide-Jokerin hankesuunnitelma valmistuu vuodenvaihteessa. Hankesuunnitelmassa määritellään raitiotien ja pysäkkien sijainti, tarvittavat muutokset katuihin ja selvitetään rakentamisen kustannukset ja hankkeen vaikutukset.

Havainnekuva pikaratikasta Käskynhaltijantiellä Oulunkylässä
Havainnekuva pikaratikasta Käskynhaltijantiellä Oulunkylässä. Kuva: WSP

Helsinki ja Espoo päättävät hankkeen etenemisestä vuonna 2016. Jos molemmat kaupungin päättävät jatkaa hankkeen valmistelua, aloitetaan yksityiskohtaisempien toteutussuunnitelmien laadinta. Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelmassa Raide-Jokeri on esitetty toteutettavaksi ennen vuotta 2025.

Hankesuunnitelman osaksi laaditut liikennesuunnitelmat ovat esillä 16.11.–5.12.2015 näyttely- ja infotila Laiturilla (Narinkka 2, Helsinki) sekä Sellon kirjastossa (Leppävaarankatu 9, Espoo). Suunnitelmiin voi tutustua myös hankkeen verkkosivuilla osoitteessa raidejokeri.info. Hankkeen suunnittelijat ovat esittelemässä suunnitelmia 17. marraskuuta kello 15.30–18 Laiturilla sekä kello 18–20 Sellon kirjastossa.

Raide-Jokeri on toteutuessaan Helsingin seudun ensimmäinen pikaraitiotie. Se on suunniteltu kulkevaksi pääosin omalla väylällään erillään muusta liikenteestä, millä varmistetaan raitiovaunujen nopea ja häiriötön kulku. Nopeaa kulkua edistettäisiin myös liikennevaloetuisuuksilla sekä muita raitiolinjoja pitemmillä pysäkkiväleillä. Raide-Jokerin keskimääräinen pysäkkiväli olisi noin 800 metriä. Rataa liikennöitäisiin uusilla, korkealuokkaisilla raitiovaunuilla.

"Raide-Jokeri lisää merkittävästi poikittaisen joukkoliikenteen luotettavuutta ja matkustusmukavuutta", sanoo projektipäällikkö Lauri Kangas Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

Raide-Jokeri korvaisi nykyisen runkobussilinjan 550. Runkolinjan siirtäminen raiteille mahdollistaa kasvavien matkustajamäärien kuljettamisen tulevaisuudessa. 550 on jo nyt Helsingin seudun vilkkaimmin liikennöity bussilinja. Linjalla on päivittäin noin 40 000 matkustajaa, ja linjan bussit jonoutuvat ruuhka-aikoina.

Raide-Jokeri edistää uusien asuntojen ja palveluiden rakentamista nopean raideyhteyden varteen. Linjaan varteen suunnitellaan uutta asunto- ja työpaikkarakentamista muun muassa Myllypuroon, Roihupeltoon, Viikkiin, Oulunkylään, Maunulaan, Haagaan, Pitäjänmäkeen, Perkkaalle ja Otaniemeen.

Raide-Jokeri pähkinänkuoressa

Reitti: Itäkeskus–Viikki–Oulunkylä–Maunula–Haaga–Pitäjänmäki–Leppävaara–Laajalahti–Keilaniemi
Radan pituus on 25 km, josta Helsingissä 16 km ja Espoossa 9 km
Pysäkkejä 33
Vuoroväli 5–10 minuuttia
Matkanopeus noin 25 km/h, eli 5 kilometrin matka taittuu 12 minuutissa
Matkustajia linjalla ennustetaan olevan 140 000 arkivuorokaudessa vuonna 2040