Työsuhdematkalipun suosio jatkaa kasvuaan

Työsuhdematkalippu kasvattaa suosiotaan vuosi vuoden perään. HSL-alueella oli viime vuonna lähes 74 000 työsuhdematkalipun käyttäjää, noin viisi prosenttia vuotta 2013 enemmän. Autoetua käytti HSL-alueella noin 35 000 henkilöä ja edun suosio laski hieman edellisestä vuodesta.

Työsuhdematkaliput ovat olleet käytössä noin kymmenen vuotta ja nykyään niitä tarjoaa työntekijöilleen noin 1 500 HSL-alueen työnantajaa, joten lippu on vakiinnuttanut paikkansa työsuhde-etuuksien valikoimassa. Työsuhdelipun ensimmäisiä käyttöönottajia olivat pääkaupunkiseudun kuntatyönantajat, mutta etua tarjoavien yksityisten yritysten määrä on viime vuosina noussut reippaasti. 

Työsuhdematkalipun suosiota on kasvattanut muun muassa se, että etu laajeni vuonna 2010 arvolippuun. Tämä on helpottanut esimerkiksi osan vuotta työmatkansa pyöräilevien ja satunnaisemmin joukkoliikennettä työmatkoillaan käyttävien mahdollisuutta hyödyntää lippuetua. HSL on myös tehnyt työsuhdelippua aktiivisesti tunnetuksi kampanjoilla ja yrityksille suunnatulla liikkumisen ohjauksella.

Työsuhdematkalippu tarjoaa työnantajalle mahdollisuuden profiloitua ympäristöystävällisen joukkoliikenteen suosijana ja se on työntekijälle rahanarvoinen etu. Työnantajan maksama osuus lipusta on verovapaata tuloa 300 euroon asti ja 750 euroa ylittävältä osalta 3 400 euroon asti/vuosi. Vuoden 2015 alussa työsuhdematkalipun verotus kiristyi. Aiemmin etu oli verovapaata 300 euroon asti ja 600 euroa ylittävältä osalta, joten verotettava osuus nousi 150 eurolla vuodessa. Veronkiristyksen vaikutus työsuhdematkalipun suosioon ei vielä ole tiedossa.

Valtaosa HSL-alueen työsuhdematkalipun käyttäjistä hankkii lippunsa työmatkaseteleinä. Työnantaja ostaa HSL:ltä työmatkaseteleitä (10 euroa/kpl), joita työntekijä käyttää maksuvälineenä ladatessaan kautta tai arvoa henkilökohtaiselle matkakortilleen. HSL on vuosien 2007 - 2015 aikana toimittanut työnantajille lähes 5 miljoonaa työmatkaseteliä.

Paperisen työmatkasetelin rinnalle markkinoille on tullut niitä korvaavia sähköisiä maksutapoja. HSL tekee yhteistyötä sähköisiä työmatkaetuuksia kehittävien yritysten kanssa, jotta sekä työnantajien että työntekijöiden arki helpottuu entisestään ja työsuhdematkalippu on yhä useamman työntekijän käytössä.