Länsimetron rakentaminen jatkuu – HSL keskittyy korvaavan linjaston suunnitteluun

HSL:n, HKL:n, Länsimetron ja Espoon kaupungin edustajat tapasivat maanantaina ja keskustelivat länsimetron ja korvaavan liikenteen järjestämisen tilanteesta. Koska länsimetron aloitus viivästyy alkuperäisestä, HSL on aloittanut korvaavan linjaston suunnittelun Espooseen ja Lauttasaareen. Länsimetron asemilla työt puolestaan jatkuvat edelleen.

Länsimetron viivästyminen aiheuttaa Espoon, Lauttasaaren ja Kirkkonummen bussiliikenteeseen poikkeusjärjestelyjä. HSL muokkaa parhaillaan länsimetron alueen uutta linjastoa niin, että ainakin osa bussilinjoista voitaisiin jatkaa Länsiväylää pitkin Helsinkiin asti.

”Espoosta kyllä pääsee Helsinkiin myös elokuusta alkaen, mutta vielä on liian varhaista sanoa, miten linjat tarkkaan ottaen kulkevat”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo. ”Pyrimme saamaan tästä tarkempaa tietoa ensi viikon alkuun mennessä. Joka tapauksessa tavoitteemme on, että joukkoliikenne palvelee espoolaisia ja lauttasaarelaisia mahdollisimman hyvin, vaikka metro ei kulkisikaan.”

HSL käy parhaillaan neuvotteluja asiasta liikennöitsijöiden kanssa, ja joukkoliikennesuunnittelijat ovat aloittaneet uusien linjojen ja aikataulujen suunnittelun. Myös muun muassa matkustajainformaatiota aletaan päivittää uuden tilanteen mukaiseksi.

Rakennustyöt jatkuvat asemilla

Samaan aikaan rakennustyöt länsimetron asemilla jatkuvat edelleen. Myös taloteknisten järjestelmien testaus ja eri järjestelmien koekäytöt jatkuvat. Järjestelmätestauksen piirissä olevia toiminnallisia alueita on yhteensä 8, joilla kullakin on noin 5 000 valvontapistettä.

Metron matkustusturvallisuuden takaa 52 erilaista automaatiojärjestelmää. Nk. yhteiskoekäyttötesteissä testataan kunkin järjestelmän toimivuutta.

Yhteistyötä tiivistetään entisestään

HSL:n koolle kutsuma länsimetron käyttöönoton projektiryhmä on kokoontunut helmikuusta alkaen. Nyt yhteistyötä on tarkoitus tiivistää entisestään.

”On äärimmäisen tärkeää, että kaikilla projektiin liittyvillä toimijoilla on koko ajan ajantasainen tieto siitä, missä mennään. Tähän on pyritty koko ajan, ja tässä kriittisemmässä vaiheessa haluamme kiinnittää siihen erityistä huomiota”, kertoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Kommentit

Milloin Suvi Rithniemi ottaa lopultakin lopputilin. Ensimmäinen suuri hanke lentokenttäjunarata oli irvikuva: Lentoasemalle junalle ei päässyt kuukausiin, mutta bussiliikenne sotkettiin täysin. Sama homma tässä. Tällä kertaa metrolla ei tosin pääse mihinkään. Liikenteen järjestäminen on nimenomaan HSL:n tehtävä.

HSL:n toiminta näyttää olevan täysin pyhä, mihin ei kukaan kajoa. Ei vaikka on tullut virheitä ja rahan käyttö on kyllä sellaista, että siihen olisi hyvä puuttua. Organisaatio vain paisuu vaikka pitäisi supistaa. Eikö olisi parempi että suunnittelu olisi kaupungeilla ja HSL joko purettaisiin tai ainakin toimintaa pienennettäisiin merkittävästi?

Edellisestä keskustelusta: "Hei,Espoon bussiliikenteen sopimuksissa oli alun perin varauduttu peruskauden jälkeen optiovuosilla. Koska länsimetron liikenteen aloitus viivästyi useilla vuosilla, osassa liikennöintisopimuksista myös tämä pidennysvara tuli kokonaan loppuun käytetyksi elokuussa 2016.Kun syksyn 2016 uudet liikennöintisopimukset on kilpailutettu noin vuosi ennen liikenteen alkua, länsimetron liikenteen alkaminen elokuussa 2016 on vaikuttanut varmalta."

Ensinnäkin, miksi sopimuksia ei ole alunperin sovittu niin että liikennöinti jatkuu normaalisti niin kauan kunnes metro käynnistyy ja ei mitään optiovuosia joiden pituus ei ole tiedossa?? Jo sopimuksentekovaiheessa ja siinä käydyissä neuvotteluissa on sössity. Toiseksi, joko länsimetron liikenteen alkaminen on varmaa tai ei ole. Miten voi olla että kilpailutus sopimuksista on tapahtunut arvailujen varassa, todellista faktaa ei ole siis hyödynnetty siinä milloin liikennöinti alkaa. Ei tämmöisiä asioita voi sopia mututuntumalla, jollain on täytynyt olla projektin hallinnasta täsmällistä faktatietoa, myös liikennöinnin alkamisesta.

Oikeesti miksi HSL ei vaan jatka entisiä linjoja sinne asti että länsimetro lopulta toimii???????????????
Ei tartte siis suunnitella mitään, jatkatte vaan entiseen malliin.

Hei,

pyrimme palauttamaan mahdollisimman suuren osan viime talven Etelä-Espoon ja Kirkkonummen linjoista aikatauluineen. Lauttasaaren linjasto tullee olemaan yhdistelmä vanhaa linjastoa ja liityntäliikennettä. Ensi viikolla tiedotamme korvaavasta bussilinjastosta tarkemmin!

Joku asia nyt ei tässä ihan stemmaa...Kukaan ei myönnä mitään ja silti jo viime keväästä asti on liikkunut huhuja viivästymisistä. Joku on aivan varmasti ollut jollakin tasolla tietoinen asiasta mutta kun ei kukaan kyseenalaistanut eikä vaatinut huhujen perusteella selvitystä niin asiasta vaiettiin. Ei välttämättä HSL:n vika tämä mutta toki HSL:n olisi pitänyt selvittää ennen mainoskampanjan alkua asia perusteellisesti varsinkin kun huhuja oli ilmassa niin paljon. Selitykseksi ei riitä, että uskoimme että liikenne alkaa suunnitellusti. Tunnen syvää myötätuntoa niiden bussikuskien puolesta, jotka ovat menettäneet työpaikkansa tässä muutoksessa. Toki työpaikat vähenevät riippumatta siitä milloin metron liikenne alkaa mutta olisi se lohduttanut, että työt olisivat jatkuneet edes tämän siirtymäajan. HSL - vielä vinkki uutisoinnista: Länsi-Metron rakentaminen jatkuu....uutinen olisi ollut että Länsi-Metron rakentaminen ei jatku.

Mitenkäs voit 100% varmuudella varmistaa, että liikenne alkaa suunnitellusti? Veikkaanpa, että ovat menneet sillä mitä Länsimetro Oy on ilmoittanut, sillä se on paras saatavilla oleva tieto.

Et tainnut lukea tarkkaan mitä kirjoitin. Jos on ilmassa koko ajan huhuja viivästymisestä niin miksi asiaa ei oikeasti selvitetty niissä joka kuukausi pidetyissä HSL:n koolle kutsumissa kokouksissa? Asioita voi selvittää itsenäisesti.

”On äärimmäisen tärkeää, että kaikilla projektiin liittyvillä toimijoilla on koko ajan ajantasainen tieto siitä, missä mennään. Tähän on pyritty koko ajan, ja tässä kriittisemmässä vaiheessa haluamme kiinnittää siihen erityistä huomiota”

Arvatenkaan kukaan ei kuitenkaan kanna vastuuta näin valtavasta tietokatkoksesta?

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.