Pyörät on pistetty pyörimään!

GoExpon (4.−6.3.) Pyöräilymetropoli-osastolla 6e89 Helsinki, Espoo, Vantaa ja HSL kertovat, mitä kaikkea pääkaupunkiseudulla tehdään pyöräilyn edistämiseksi.

Missä kulkeekaan baana ja milloin niitä saadaan lisää? Milloin kaupunkipyörillä pääsee polkemaan ja miten? Osastolla on näytillä kaksi kaupunkipyörän malliversiota. Esittelyssä on myös uuden Reittioppaan kehitysversio, joka opastaa reitit paitsi joukkoliikenteellä, myös kävellen, pyörällä tai kaupunkipyörällä.

HSL on laatinut yhteistyössä pääkaupunkiseudun kuntien kanssa pyöräilyn markkinointistrategian vuosille 2016–2020. Strategian tavoitteena on kasvattaa pyöräilyn kulkutapaosuutta ja lisätä liikkujien ymmärrystä toisiaan kohtaan. Pyöräilyä edistetään kaupunkipyörien lisäksi esimerkiksi baanaverkkoa laajentamalla ja parantamalla pyöräpysäköintiä. Pyöräilynedistämisen työtä tehostetaan yhteistyössä Espoon, Vantaan, Helsingin ja Kauniaisten kanssa siihen palkatun pyöräilykoordinaattorin avulla. Syyskaudella valmistuva HSL:n uusi mobiilioptimoitu Reittiopas kertoo pyöräilijälle parhaat reitit ja matkaketjut.

Markkinoinnin kautta pyritään normalisoimaan pyöräily: se on yksi liikennemuoto muiden joukossa. Vuoden 2016 teema on ”Pyörät on pistetty pyörimään”. Tavoitteena on kertoa, mitä kaikkea kunnat ja HSL tekevät, jotta pyöräily olisi kätevä kulkutapa mahdollisimman monelle.

Strategian lisäksi myös yhtenäisellä ilmeellä on tärkeä rooli seudullisessa pyöräilyviestinnässä. Pyöräliikenteen brändiväriksi on valittu keltainen. Se on myös kaupunkipyörien väri. Ilmeen elementteihin kuuluvat muun muassa pyöräikoni, värikuosi, pisteviiva, piktogrammikirjasto sekä kuvapankin toteutus. Pyöräilyn ilme löytyy HSL:n tyylioppaasta.

HSL:n nettisivuille on perustettu pyöräilyportaali, jonne kootaan pyöräilyaiheista tietoa ja linkkejä Helsingin seudun kuntien ja muiden toimijoiden pyöräilyaiheisille sivuille. Osoite on www.hsl.fi/pyöräily (tai www.pyöräilymetropoli.fi ).

Kaupunkipyörät

Kesällä 2016 Helsinki saa uudet kaupunkipyörät, jotka tunnistaa keltaisesta väristä. Kaupunkipyörän käyttäjäksi rekisteröityminen edellyttää HSL-tunnusta. Rekisteröityminen avautuu huhtikuun puolivälissä osoitteessa www.hsl.fi/kaupunkipyörät. Telineestä pyörän saa ajettavaksi HSL:n matkakortilla ja avainkoodilla. Keskeisillä paikoilla on muutama pyöräasema, joilta pyörän voi lunastaa käyttöönsä myös luottokortilla.

Aluksi palvelussa on mukana 500 kaupunkipyörää ja 50 pyöräasemaa. Pyöräasemat sijaitsevat Helsingin kantakaupungin alueella, joka rajoittuu lännessä Ruoholahteen, pohjoisessa Taka-Töölöön ja idässä Sörnäisiin. Vuonna 2017 järjestelmä laajenee: käytössä on 1 500 pyörän ja 150 aseman palvelu, joka ulottuu Munkkiniemeen, Pasilaan ja Kumpulaan asti.

Kaupunkipyörä on yhteiskäyttöpyörä, joka on tarkoitettu Helsingin kantakaupungissa liikkuville:
asukkaille, vierailijoille ja turisteille. Kaupunkipyöräjärjestelmä täydentää joukkoliikennepalveluja ja tuo matka-aika- ja terveyshyötyjä. Tavoitteena on innostaa yhä useampi arkipyöräilemään.

Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL vastaa kaupunkipyöräjärjestelmän hankinnasta ja markkinoi palvelua yhdessä HSL:n kanssa. Kilpailutuksen kaupunkipyöräjärjestelmän toteutuksesta voitti Smooven ja Moventian muodostama konsortio, jonka kanssa HKL allekirjoitti sopimuksen joulukuussa 2015. Sopimus tehtiin kymmeneksi vuodeksi ja sen arvo on 12 950 000 euroa. Alihankkijana toimii Clear Channel: toimittajakonsortio rahoittaa osan järjestelmän kustannuksista mainostuloilla.

Nettisivut:

www.hsl.fi/pyöräily
www.pyöräilymetropoli.fi  
www.hsl.fi/kaupunkipyörät
Uuden Reittioppaan varhainen kehitysversio: matka.hsl.fi