HSL-alueen lähijunaliikenteessä kulkee ainoastaan FLIRT-junia 19.6. alkaen

Kaikki HSL:n tilaamat lähijunaliikenteen vuorot ajetaan Sm5- eli FLIRT-junilla maanantaista 19.6. alkaen, mikä kohottaa merkittävästi kaluston palvelutasoa ja junaliikenteen ilmettä. Vanhimmat toistaiseksi liikenteessä olevat junat ovat Sm2-sarjaa 1970-luvulta.

Samana päivänä, kun junaliikenteessä siirrytään kokonaan FLIRT-kantaan, lipunmyynti lähijunissa loppuu. Lipunmyyntiuudistus on ajoitettu juuri siihen päivään, jolloin vanha kalusto jää pois käytöstä. Samana päivänä lähijunissa käynnistyy vuoden mittainen kokeilu, jossa pyöriä saa kuljettaa junissa myös ruuhka-aikoina.

Helsingin seudun lähijunaliikenteen ensimmäiset FLIRTIT lähtivät matkaan marraskuussa 2009.  Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy on vähitellen tilannut lisää junia ja syksyllä 2017 FLIRTEJÄ  kulkee kaiken kaikkiaan 81.

Matkustajat ovat mieltyneet FLIRT-juniin. Kyytiin nousu ja poistuminen käyvät vaivattomasti, koska junat ovat koko pituudeltaan matalalattiaisia. Helsingin seudulla kulkevat FLIRTIT ovat nelivaunuisia yksiköitä, joissa on koko junan läpikäveltävä matkustamo. 160 kilometrin huippunopeus ja hyvä kiihtyvyys auttavat junien aikataulussa pysymistä. Kyyti on kuitenkin tasaista, sillä FLIRT-junat ovat ilmajousitettuja.

Junien energiatehokkuus on omaa luokkaansa jarrutus- ja lämmitysenergian talteenoton ansiosta. FLIRT ottaa HSL:n liikenteessä jarrutusenergiasta talteen keskimäärin yli 40 prosenttia ja parhaimpina kuukausina jopa 45 prosenttia. Energiaa juna kuluttaa noin 6 kWh/km.

FLIRT on lyhenne sanoista Fast Light Innovative Regional Train. Junat on valmistanut sveitsiläisen Stadler Railin tytäryhtiö Stadler Bussnang AG. FLIRT-junia on käytössä jo yli 1000 junayksikköä 14 maassa.

FLIRT (nelivaunuinen yksikkö)
•    Huippunopeus 160 km/h
•    Istumapaikkoja 204 + 34 junayksiköissä 42-81, istumapaikkoja 232+28 yksiköissä 1-41
•    Pituus 75 metriä
•    Leveys 3,2 metriä
•    Korkeus 4,4 metriä
•    Suurin akselipaino 16 t

Kommentit

Préférer la sophistication d'une robe à manches longues ou une robe à manches longues de trois quarts ? Découvrez ces options parmi les robes de cérémonie sur http://www.jmrouge.fr/ ! Voulez-vous montrer de la peau dans votre robe de cérémonie ? Essayez une robe de deux pièces à la mode, une robe ouverte sexy ou une robe élégante et élégante.

Ovatko viimeiset HSL-alueen Sm2-kalustolla ajettavat lähdöt Perjantaina 16.6 Helsingistä klo 17.56 lähtevä A-juna, Tolsasta klo 18.08 lähtevä U-juna ja Leppävaarasta klo 18.19 lähtevä A-juna?

Viimeiset HSL-alueen Sm2-kalustolla ajettavat lähdöt ovat perjantaina 16.6 Helsingistä klo 17.56 lähtevä A-juna, Leppävaarasta klo 18.19 lähtevä A-juna, Helsingistä klo 17.03 lähtevä U-juna ja Kirkkonummelta (ei Tolsasta) klo 18.08 lähtevä U-juna.

Eli aikataulusuunnittelijoiden ilmaisutapaa käyttäen:

A 17:56/18:19

U 17:03/18:08

Sen jälkeenkin Sm2 junia kuitenkin liikkuu VRn liikenteessä ainakin Helsingin ja Riihimäen välillä, joten Sm2-junien jäähyväisajoon ehtiäkseen ei tarvitse tähdätä juuri perjantaihin 16.6.

Olisi hyvä lisätä alkuun, että mikä on HSL:n tilaamaa liikennettä ja muuttaa kohta "kaikki lähijunaliikenne" muotoon "kaikki HSL:n tilaama lähijunaliikenne". R, T ja D on myös lähijunia.

Moikka :)

Ajetaanko Flirt junia myös Z ja R

lähijunavuoroissa vaiko ainoastaan sm4 kalustolla?

Lahteen, sekä Riihimäelle / Tampereelle olisi kiva matkustaa Flirt junalla,

kun kyyti on erittäin tasaista ja hiljaista.

Flirt juna vuoro sopisi hyvin klo 7-9 ruuhkavuoroon Lahteen.

Viikonloppuisin Lahteen voisi ajaa, kun Flirt junia vähemmän käytössä kuin arkena.

FLIRT-junat on hankittu HSL:n liikennettä varten, joten ne liikkuvat pääasiassa HSL-alueella. Mutta on mahdollista, että yksittäisiä junia kulkee tulevaisuudessa myös VR:n vyöhykeliikenteessä.

Tätä on odettu! Jo talven aikana huomasi eron ettei menemisiä tarvitse enää välttämättä suunnitella sen mukaan mitkä vuorot ajetaan flirteillä.
Muuttuuvatko junien aikataulut samalla? Ainakin rantaradalla tuntuu että flirtit himmailevat sen takia että aikataulut on sovitettu hitaammille junille.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.