Keva sai vuoden 2017 Pääkaupunkiseudun Työmatkaliikkumisen edelläkulkija –tunnustuksen

HSL:n kokoama raati valitsi vuoden 2017 Pääkaupunkiseudun Työmatkaliikkumisen edelläkulkijaksi Kevan. Valinta tehtiin HSL:n Työpaikka, joka liikuttaa –sertifikaatin saaneiden joukosta. Valinnassa painotettiin kestävien kulkumuotojen osuutta työmatkoilla, työmatkaliikkumisen taloudellisia porkkanoita ja aktiivista kannustamista kestäviin kulkutapoihin.

Keva on edistänyt viisasta liikkumista aktiivisesti tänä vuonna. Keva toteutti alkuvuodesta työmatkakyselyn ja osallistui toukokuussa Viisaan liikkumisen kokeiluun. HSL myönsi Kevalle Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatin toukokuussa. Työmatkaliikkumisen tukeminen nähdään Kevassa keinoksi tukea mielikuvaa vastuullisesta ja uudistuvasta työnantajasta. Rekrytoinneissa monipuoliset tavat tukea työmatkaliikkumista kirkastavat työnantajamielikuvaa.

”Kevassa aktiivinen työmatkaliikkuminen on ollut jo pitkään arkipäivää. Silti saimme HSL-yhteistyön myötä henkilöstöä motivoitua aivan uudella tapaa miettimään esimerkiksi työmatkapyöräilyn eri mahdollisuuksia. Liikkumiskampanja tuotti mukavia tapahtumia ja vilkasta keskustelua työnantajan tukemasta liikkumisesta. Kaiken kaikkiaan kampanjasta jäi erittäin positiivinen fiilis. Pienellä taloudellisella panostuksella saatiin pysyviä muutoksia aikaan”, iloitsee Kevan henkilöstöpäällikkö Sonja Helin.

Valtaosa kevalaisista on joukkoliikenteen konkareita. Hyvä tulos johtuu muun muassa erinomaisesta sijainnista ja työmatkaliikenteen tukemisesta. Kaikilla kevalaisilla on mahdollisuus työsuhdematkalippuetuun, joka on 22 euroa kuukaudessa. Noin joka kymmenes kävelee työmatkansa aktiivisesti, ja työeläkevakuuttaja tarjoaa työntekijöilleen mm. pukeutumis-, peseytymis- ja pyörien pysäköintitilat. Kevalla on myös asiointipyöriä keskellä päivää tapahtuvia kaupunkimatkoja varten.

Parin vuoden sisällä kaikki Kevan toimipisteet muuttavat nykyisen pääkonttorin tiloihin, jolloin autopaikkoja on nykyistä vähemmän. Kevan tavoitteena on lisätä viisasta liikkumista ja saada autopaikat riittämään. Remontissa otetaan huomioon pyörien pysäköintitilojen ja pukeutumis- ja suihkutilojen riittävyys. Lisäksi keskustelu autopaikkojen maksullisuudesta on aloitetta työmatkaliikkumisen suunnittelun myötä.

Keväiseen liikkumiskokeiluun osallistui kymmenen kevalaista, jotka kokeilivat kahden viikon ajan maksutta sähköavusteista hybridi- tai taittopyörää työmatkoillaan. Kokeilun jälkeen neljä kokeilijaa innostui hankimaan pyörän ja tekemään jatkossa työmatkansa lihasvoimin.

”Hyvä kokeilu, ilman sitä en olisi tullut kokeilleeksi pyöräilyä varmaan ollenkaan. Kahdessa viikossa huomasi sen, mitä varusteita kannattaa hankkia ja millainen pyörä sopii itselle parhaiten. Omalle matkalleni normipyörä oli vähän turhan raskas ja päädyinkin sen jälkeen sähköpyörään”, kertoo yksi Kevan pyöräkokeilijoista.

Kymmenet yritykset ovat jo hankkineet HSL:n sertifikaatin  

Yritysten kiinnostus fiksuun liikkumiseen on kasvussa. HSL tekee vuosittain yhteistyötä kymmenien työpaikkojen kanssa ja HSL:n sertifikaatin hankkineita työpaikkojakin on jo 30. ”Työntantajat ovat hoksanneet kestävän liikkumisen tuomat hyödyt. Olipa tavoitteena sitten pysäköintipaikkojen riittävyys, liikunnan lisääminen työpäiviin tai henkilöstöetujen tasapuolisuus, lopputuloksena on tyytyväiset ja hyvinvoivat työntekijät”, HSL:n asiakasvastaava Anna Ruskovaara sanoo.

Viisaan liikkumisen kokeilu järjestettiin yhdessä HSL:n, Valpastin Oy:n ja Suomen Työsuhdepyörä Oy:n kanssa.
Työmatkaliikkumisen edelläkulkija -tunnustus on osa Motivan Liikenneviraston toimesta koordinoimaa Viisaan työmatkaliikkumisen -hanketta.

Keva on Suomen suurin eläkevakuuttaja, joka huolehtii kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista. Keva palvelee yhteensä 1,2 miljoonaa julkisen sektorin työntekijää ja eläkkeensaajaa. Kevalla työskentelee noin 550 henkilöä. Kevan toimipisteet sijaitsevat Helsingissä.

Valokuva: Jari Karinen/Keva