HSL:n junaliikenteen kilpailutus käynnistyy – tavoitteena parempi luotettavuus ja laatu

Helsingin seudun lähijunaliikenne siirtyy uuteen aikaan kesäkuussa 2021, kun HSL:n kilpailuttama operaattori alkaa ajaa lähijunia. Nyt käynnistyy kaksivaiheisen kilpailutuksen ensimmäinen vaihe.

”Kilpailuttamisen tavoitteena on löytää kustannustehokas ratkaisu, joka parantaa junaliikenteen laatua ja luotettavuutta, sekä tehdä junista yhä kiinteämpi osa HSL:n joukkoliikennekokonaisuutta”, sanoo HSL:n joukkoliikenneosaston johtaja Tero Anttila.

HSL pyrkii löytämään liikennöitsijän, jonka toiminnassa HSL:n asiakkaiden tarpeet ovat etusijalla. Samalla lähijunaliikenne on tarkoitus sovittaa yhä paremmin osaksi HSL:n muuta liikennettä ja brändiä.

Kilpailutus koskee junaliikennettä kehäradalla, pääradalla Helsingistä Keravalle ja rantaradalla Helsingistä Siuntioon. Muut lähijunat ovat osa liikenne- ja viestintäministeriön hankkimaa Etelä-Suomen taajamaliikennettä, jolla kilpailutettu liikenne alkaa noin vuoden HSL:n kilpailuttamaa junaliikennettä myöhemmin.

HSL määrittelee tarkasti liikenteen tarjonnan, junalinjat ja aikataulut nykyisen liikennerakenteen pohjalta. Uudessa mallissa HSL:n rooli junaliikenteen suunnittelussa ja toteutuksessa korostuu.

Kilpailutus toteutetaan kaksivaiheisella neuvottelumenettelyllä, jonka ensimmäinen vaihe käynnistyy nyt. Ensimmäisessä vaiheessa arvioidaan tarjoajien soveltuvuus, ja kelpoisuusvaatimukset täyttävät tarjoajat hyväksytään osallistumaan neuvottelumenettelyyn. Neuvotteluvaiheen jälkeen HSL julkaisee lopullisen tarjouspyynnön ja sopimusluonnoksen, ja tarjouskilpailun voittaja on tavoitteena julkistaa huhtikuussa 2020.

Kilpailutetun liikenteen on määrä käynnistyä 27.6.2021.

Kommentit

Jos Lähijunaliikenteen laatu säilyy nykyisellään, ei ole huolta.

Jos nykyiset lähiliikenteen junat säilyvät lähiliikenteen käytössä, työllisyys taataan lähijunaliikenteessä työskenteleville edelleen.

Jos kilpailu pidetään avoimena ja valinta alistetaan lähialueen asukkaiden äänestyksen päätettäväksi.

Eikä anneta pelkälle kustannukselle päätäntävaltaa. laadun, työntekijöiden ja asiakkaan edun tulee olla pääasiassa päätännässä. Vasta sen jälkeen pitää miettiä kustannustehokkuutta.

Ottakaa mallia muista maista siinä mielessä että osattaisiin välttää sudenkuoppia.

Niin tulee väkisinkin mieleen parin päivänen juttu briteistä kuinka käy kun ulkoistetaan ja ysityistetään sit tietysti joku bernerin kaiffa voittaa alavan ja fyrkat siirtyy paremmille maille sit liikennöitsiä ku menee perseille pääsepähän hsl ja päätäjät vastuusta hyvä molopäät....

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.