HSL:n liput mukaan Tampereen mobiililippuun

Tampereen joukkoliikenteeseen ollaan tuomassa mobiililippua vaiheittain tämän vuoden aikana. Tampereen joukkoliikenne eli Nysse tuo sovellukseen ensi vaiheessa omat kertalippunsa ja lisäksi myös HSL:n kertaliput.

HSL:n lipputuotteiden liittäminen Nyssen sovellukseen toteutetaan HSL:n OpenMaas-rajapinnan kautta.

”Helsingin seudulla liikkuville tamperelaisille HSL-lippujen ostaminen omasta tutusta sovelluksesta tulee olemaan helppo asiakaskokemus. Se, että asiakkaan ei tarvitse ladata eri sovellusta liikkuessaan eri kaupungissa, tekee joukkoliikenteen käyttämisestä jälleen piirun verran vaivattomampaa”, Tampereen joukkoliikennejohtaja Mika Periviita sanoo.

HSL avasi kaikille avoimen OpenMaaS-rajapinnan 2.4. Rajapinnan käyttäjiksi on rekisteröitynyt jo yli 20 eri toimijaa Suomesta ja ulkomailta.

”HSL:n tavoitteena on, että vastaavanlaiset rajapinnat yleistyvät eri puolilla Suomea ja maailmaa, mikä tulee helpottamaan joukkoliikenteen yhteiskäyttöisyyttä yli kaupunki- ja maarajojen. Olemme myös valmistelemassa OpenMaaS-rajapinnan koodin avaamista avoimena lähdekoodina, jolloin muutkin toimijat voivat hyödyntää HSL:ssä tehtyä työtä omissa toteutuksissaan”, HSL:n teknologiaosaston johtaja Hannu Heikkinen sanoo.

Ennen mobiililipun käyttöönottoa Tampereen busseihin asennetaan maksamisen mahdollistavat QR-koodin lukijat. Mobiililippu on osa Tampereen joukkoliikenteen eli Nyssen lippu- ja maksujärjestelmän uudistusprojektia, joka käynnistetty tänä vuonna.

Tampereen seudun joukkoliikenteen mobiiliuudistusta toteuttavan TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n toimitusjohtaja Jari Paasikivi uskoo, että lähitulevaisuudessa eri liikennetoimijat tulevat tarjoamaan omissa palveluissaan laajasti muiden toimijoiden lippuja. Myös viranomaistoimijat ovat kiinnostuneita edistämään yhteiskäyttöisyyttä tarjoamalla toistensa lippuja omissa myyntikanavissaan.

”Aikaisemmin ajateltiin, että joukkoliikenteen yhteiskäyttöisyys kaupunkien välillä perustuu matkakorttijärjestelmiin. Tällä hetkellä vaikuttaa vahvasti siltä, että yhteiskäyttöisyyden seuraavat askeleet tulevat kuitenkin toteutumaan mobiiliratkaisujen ja erilaisten tunnistepohjaisten maksujärjestelmien kautta”, Paasikivi arvioi. 

Kommentit

Onko HSL-alueen uusissa matkakortinlukijoissa QR-lukijaa tai paikkaa sille?

Hei, uusissa HSL:n matkakortinlukijoissa ei ole QR-lukijaa.

No, sen oikeastaan jo osasin arvatakin. Mutta miksei? Kai sille sentään on paikka olemassa, että saadaan nopeasti asennettua?

HSL:n lukijoissa ei taida, valitettavasti, olla QR-koodien lukijaa. Niiden lukeminen on nykyään erittäin nopeaa ja varmatoimista. QR-koodien lukijalla voitaisiin helposti validoida jatkossa paperi- sekä mobiililiput, jolloin jokainen sisään tuleva matkustaja saisi lukijalta vihreän piipan. Ja mikä näppärintä, omaan matkakorttiin voisi tulostaa esim. "Sisäinen lippu"-tarran, jolloin sitä puolta näyttämällä kortinlukijalle se tunnistaisi toiminnon suoraan tarrasta ja velottaisi korttia ilman yhtään painallusta. Taas vähentyisi turha ja hidas näpräys lukijan kanssa.

Toivottavasti sellaisia ei tule. En tiedä miten kaupan kassalla luetaan viivakoodit niin varmasti ja nopeasti, mutta muualla niiden ja QR-koodien lukemiseen on sisältynyt aina säätäminen ja seuraavaksi viive. Riistohintaisissa lipuissa ne olisivat OK mutta tässä tapauksessa QR-koodilliset liput olisivat samanhintaisia kuin arvoliput matkakortilla.

Viiveistä puheen ollen, voisiko muuten metroon lisätä matkakortinlukijoita jotka eivät ole keskellä tietä vaan sivussa? Ennen vanhaan systeemi toimi hyvin kun vaan näytettiin korttia ja samalla käsi kaartui sopivasti niin että kämmenselkä painoi oikeaa nappia mutta nykyään yksi arvolipun ostaja jolla on vieressä toimitusta seuraava seuralainen estää monilla asemilla kokonaan pääsyn rullaportaisiin joksikin ajaksi.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.