Matkakortteja on vaihdettu HSL korteiksi jo 800 000 kappaletta

Matkakortteja on vaihdettu HSL-korteiksi jo reilut 800 000 kappaletta. HSL:n vihreitten matkakorttien lataaminen automaateissa ei ole enää mahdollista. Kortti on ladattava jossakin kortin myynti- ja latauspisteessä, ja samalla vihreä kortti vaihdetaan uudeksi siniseksi HSL-kortiksi.

Vaihtopaikkoja on paljon muitakin kuin HSL:n ja kuntien palvelupisteet, esimerkiksi R-kioskit, Prismat, K-Citymarketit ja Stockmann-tavaratalot sekä useat S-marketit, Alepat, K-marketit ja monet pienet kioskit. Paikat löytyvät verkosta HSL:n myyntipaikkahausta.  

Vanhalla matkakortilla olevat kausi ja arvo samoin kuin kaikki kortilla olevat muut tiedot, esimerkiksi tieto alennusoikeuksista, siirretään vaihdossa uudelle siniselle HSL-kortille. Uusi HSL-kortti toimii samalla tavalla kuin vanha matkakortti.

Vaikka vanhojen matkakorttien lataus automaateissa ei onnistu 8.1. alkaen, niitä voi käyttää - jos vaan kortilla on riittävästi latausta - siihen asti, kunnes HSL-alueella siirrytään uuteen vyöhykemalliin. Sen on määrä tapahtua keväällä 2019. Kortin voi vaihtaa maksutta uusien vyöhykkeiden käyttöönottoon asti kaikissa myyntipisteissä. Sen jälkeen kortti on käytävä vaihtamassa HSL:n tai kunnan palvelupisteessä ja vaihto maksaa kuusi euroa.  

Matkakorttien vaihto on edennyt ripeästi. Vaihtaminen alkoi lokakuun lopulla, ja vuoden 2018 viimeiseen päivään mennessä kortteja oli vaihdettu uusiksi 707 000.

HSL-kortti mahdollistaa monia uusia palveluja

Asiakas voi vaihdon yhteydessä ottaa käyttöönsä HSL-tunnuksen, jotta hän pääsee jatkossa hyötymään uusista palveluista, joita HSL-kortille kehitetään. Tunnus mahdollistaa vyöhykeuudistuksen käyttöönoton jälkeen muun muassa kortin verkkolatauksen ja erilaisia kohdennettuja infopalveluita. Tunnus ei kuitenkaan ole välttämätön edellytys uuden kortin käytölle.

Kortin numero vaihtuu, sokeille ja sotaveteraaneille oikeus koko HSL-alueen vapaalippuun

HSL-kortin käyttöönotossa kannattaa kiinnittää huomata se, että kortin numero muuttuu vaihdon yhteydessä. Tämä kannattaa ottaa huomioon kaikissa niissä palveluissa, joihin asiakas on  numerolla rekisteröitynyt, esimerkiksi kaupunkipyöräpalvelu, kulunvalvontajärjestelmät ym. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että HSL-kortin käyttäjän on syötettävä palveluihin uuden korttinsa numero.

Vanhalle matkakortille on myös saatettu kirjata erilaisia yritysten tarjoamia etuja, jotka eivät siirry automaattisesti HSL-kortille. Tällöin kortin käyttäjän kannattaa ottaa yhteyttä edun tarjoajaan ja selvittää, miten ne saa siirrettyä. Esimerkiksi Klienton verkkosivuilla on ohjeet siitä, kuinka edut saa vanhalta kortilta uudelle. Klienton sivut

Joissain tapauksissa etujen siirto tarkoitta sitä, että vanha matkakortti on vaihdossa säilytettävä itsellä. Asia kannattaa selvittää, ennen kuin korttinsa menee vaihtamaan.

Kortin vaihdossa asiakasryhmät sotainvalidi ja rintamaveteraani yhdistyvät asiakasryhmäksi sotaveteraani. Asiakasryhmän muutos tapahtuu automaattisesti.

Asiakasryhmillä sokea ja sotaveteraani on kortin vaihdon jälkeen oikeus Lähiseutu 3- vapaalippuun. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli asiakkaan kotikunta on Helsinki, Espoo, Vantaa tai Kauniainen, asiakasryhmään kuuluvat saavat kortin vaihdon jälkeen seutulipun sijaan Lähiseutu 3-vapaalipun, joka kattaa koko HSL-alueen. Keravan, Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Siuntion sokeat ja sotaveteraanit ovat jo tähänkin asti olleet oikeutettuja kolmen vyöhykeen lähiseutuvapaalippuun.

Muutos voidaan tehdä vain palvelupisteissä ja kuntien asiointipisteissä. Asiakas voi kuitenkin käydä vaihtamassa matkakorttinsa HSL-kortiksi missä tahansa myyntipisteessä.

Lisätietoja HSL-kortista

HSL:n myyntipaikkahaku

Kommentit

Itse en aio korttia vaihtaa ennen kuin 232 päivää sitten rikottu saldokysely netissä on korjattu.

Puhelimeni sovellus ei nimittäin toimi, jos vaihdan kortin, eikä päivitettyä Symbian sovellusta vaikuta olevan olemassa. Uutta puhelinta en HSL-kortin takia osta, ennemmin säästän nekin rahat vaikka henkilöautoon.

Vai pitääkö tässä palata vuoden 2005 järjestelmään? Eli taskuun muistivihko, johon kirjaan jokaisen matkan ja lasken juoksevan saldon.

Nyt kun vanhojen matkakorttien lataaminen automaateissa päättyy, niin jäljellä olevat vanhat kortit tulevat luultavasti vaihtumaan melko nopeasti. Toivottavasti HSL tämän jälkeen pystyisi tarkentamaan ajankohdan milloin uuteen vyöhykejärjestelmään siirrytään. Onko matkakortin nettilataus ja kortin arvon/kauden tarkistaminen netissä tulossa mahdolliseksi samalla kun uusi järjestelmä käynnistyy?

Hei, pyrimme tarkentamaan vyöhykejärjestelmän käyttöönoton ajankohdan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun riittävä määrä kortteja on vaihdettu. Matkakortin nettilataus ei tule käyttöön saman tien, kun uudet vyöhykkeet tulevat käyttöön, vaan sen jälkeen, mutta vuoden 2019 aikana kuitenkin.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.