Matkakorttien vaihto on alkanut – vanha kortti on vaihdettava HSL-korttiin

Matkakortin käyttäjien on vaihdettava matkakorttinsa uuteen HSL-korttiin tai otettava käyttöön älypuhelimessa toimiva HSL-sovellus. Nykyiset matkakortit lakkaavat toimimasta, kun HSL ottaa käyttöön uudet vyöhykkeet joukkoliikenteen hinnoittelussa ensi keväänä. HSL:n ja kuntien palvelupisteet vaihtavat kortteja 23.10. alkaen ja muut matkakortin jälleenmyyntipisteet 25.10. lähtien.

Matkakortin voi vaihtaa HSL-korttiin kortinlatauksen yhteydessä kaikissa matkakortin myyntipisteissä. Vaihtopaikkoja ovat mm. R-kioskit, Prismat, K-Citymarketit ja Stockmann-tavaratalot sekä useat S-marketit, Alepat, K-marketit ja monet pienet kioskit sekä HSL:n omat palvelupisteet ja kuntien palvelupisteet.  Paikat löytyvät osoitteesta hsl.fi/myyntipaikkahaku.

Asiakas voi myös siirtyä HSL-sovelluksen käyttäjäksi. Sovelluksella voi tällä hetkellä ostaa aikuisten kausilippuja sekä aikuisten ja lasten kerta- ja vuorokausilippuja. Opiskelijoiden kausiliput tulevat sovellukseen vuoden vaihteessa. HSL-sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta. Matkakortilla olevia tuotteita ei voi ladata mobiiliin.

Vanhalla matkakortilla olevat kausi ja arvo samoin kuin kaikki kortilla olevat muut tiedot, esimerkiksi tieto alennusoikeuksista, siirretään vaihdossa uudelle siniselle HSL-kortille. Uusi HSL-kortti toimii samalla tavalla kuin vanha matkakortti, mutta kortin ulkoasu on uudistunut. Uusi kortti on väriltään sininen ja kuviointina on käytetty liikennevälineiden piktogrammeja.

Vanhat kortit lakkaavat toimimasta, kun uusi vyöhykemalli tulee käyttöön

Matkakortit ja HSL-kortit toimivat vaihtoaikana rinnakkain. Vanhat kortit lakkaavat toimimasta, kun HSL-alueella siirrytään uuteen vyöhykemalliin. Vyöhykkeiden on tarkoitus tulla käyttöön vuoden 2019 keväällä.  Kortin voi vaihtaa maksutta uusien vyöhykkeiden käyttöönottoon asti kaikissa myyntipisteissä. Sen jälkeen kortti on käytävä vaihtamassa HSL:n tai kunnan palvelupisteessä ja vaihto maksaa kuusi euroa.  

”Kortin vaihtoon ei tarvita valtakirjaa eikä henkilöllisyystodistusta. Kortin voi vaihtaa myös jonkun toisen puolesta, joten joku perheenjäsen voi vaikka vaihtaa perheen kaikki kortit kerralla”, projektipäällikkö Leena Rautanen-Saari HSL:stä vinkkaa.

”Toivomme, että mahdollisimman moni asiakkaamme hankkisi vaihdon yhteydessä HSL-tunnuksen, jotta he pääsisivät hyötymään HSL-kortille kehitettävistä uusista palveluista. Tunnus mahdollistaa jatkossa muun muassa kortin verkkolatauksen ja erilaisia kohdennettuja infopalveluita”, Rautanen-Saari jatkaa.   

Kortit on välttämätöntä vaihtaa ennen vyöhykeuudistusta, sillä vanhat kortit eivät toimi uusien vyöhykkeiden käyttöönoton jälkeen.

Lisätietoja:
Myyntipäällikkö Matias Sarkkinen, HSL, puh. 040 149 4799
Projektipäällikkö Leena Rautanen-Saari, HSL, puh. 050 389 8970


HSL:n myyntipaikkahaku

HSL-sovelluksen verkkosivu

Lue lisää kortinvaihdosta ja HSL-kortista 

Kysymyksiä ja vastauksia matkakorttien vaihdosta

Kommentit

Mistä sit tietää niiden vyöhykkeiden rajojen sijainnin? Matkustelin tähän mennessä huoletta seudun ja keskustan alueella. Joutuuko aina kartasta katsomaan?

Näppärin tiedonlähde on Reittiopas, joka kertoo reitin lisäksi myös, minkä lipun reitille tarvitset. Vyöhykkeisiin sovitettua reittiopasta pääset testaamaan jo nyt osoitteessa https://vyohykereittiopas.hsl.fi/. Vyöhykekirjain tulee myös kaikille pysäkeille ja asemille. Lisäksi kortinlukija tietää, millä vyöhykkeellä kulloinkin ollaan.

Minun vanha matkakorttini vaihdettiin tänään. Oma matkakortti -sovellus ei osaa näyttää sen tietoja. Tulee virheilmoitus: "Tuntematon kortti". Lisäksi latasin R-kioskilla kautta 18.11-3.12.2018 ajalle, mutta kun näytin korttia bussissa, niin kortin lukija väitti, että viimeinen voimassaolopäivä olisi vanhan korttini kauden viimeinen voimassaolopäivä 17.11.2018. MISSÄ VIKA?!

Asun B-vyöhykkeellä. Matkakortissani on arvoa. Liikun yleensä AB-vyöhykkeellä. ja kertalipun hinta on 2,80€. Kun menen lentokentälle eli B-vyöhkkeeltä C-vyöhykkeelle, niin mikä on kertalipun hinta. Onko se 2,80€?

Kyllä, AB- ja BC-kertalipun hinta on sama, eli pääset myös kotoa kentälle 2,80 euroa maksavalla lipulla.

Hei HSL !

Viime viikon tiistaina kävin Vantaan Tikkurilan Dixin yhteyspalvelussa. Minulle tyrkytettiin uutta matkakorttia, ja vanha leikattiin suurella saksilla kahteen osaan. Kuin sitten Helsingin Asemantunnelin R-kioskissa yritin ladata ensimmäisen kerran sitten Tikkurilan, niin myyjä totesi kylmästi että korttiin EI vielä saa ladata. Tästä syntyi ensin minulla paniikkia, mutta löysin takataskusta vanhan korttipohjan. Miksi teette näin huonot vaihtokaupat meille HSL:n kanta-asiakkaille ? Historioitsija Sipoosta Pär-Erik Sjöström

Minkä takia A-vyöhyke on, jos se maksaa yhtä paljon kuin AB-vyöhykkeen lippu? (Näin ainakin minulle vastattiin).

Onko A-vyöhyke vain km-määrittelyn takia; "Hgin keskustasta 10km:n säteellä olevat alueet kuuluvat A.vyöhykkeeseen", mutta lippu on yhtä kallis, kuin AB. Mikä idea tässä on?

Uudessa mallissa vyöhykkeet ja liput eivät kulje samoja rajoja pitkin. Näin siksi, että halusimme poistaa isot hintaportaat kuntarajoilla. Tarkoituksena on siis liudentaa rajojen vaikutusta paitsi hintoihin myös matkustamiseen. Nykyisin lyhyet kuntarajan ylittävät matkat ovat matkan pituuteen nähden kalliita.

Toinen ongelma on, että samalla lipulla voi tehdä hyvin eri pituisia matkoja: idässä voi matkustaa Helsingin sisäisellä lipulle aina Sipoon rajalle saakka, mutta lännessä seutulippuraja tulee vastaan jo Hanasaaressa. Uudessa mallissa lipun hinta perustuu nykyistä enemmän matkan pituuteen.

Pelkkä A-vyöhyke on maantieteellisesti liian suppea matkustusalueeksi, minkä takia se on yhdistetty B:n kanssa. Mikäli A:lle myytäisiin lippuja erikseen, A:n ja B:n rajasta tulisi erittäin merkittävä jakaja Helsingin sisälle. Kahden vyöhykkeen lippujen ansiosta myös kuntalaisten tasa-arvoisuus säilyy, koska oman kunnan palvelut on saavutettavissa Helsingissä AB-lipulla, Espoossa ja Vantaalla BC-lipulla.

"Nykyisin lyhyet kuntarajan ylittävät matkat ovat matkan pituuteen nähden kalliita".

--->Niinhän ne ovat jatkossaskin, jos matkustaa esim.E-Haagasta Pohjois-Haagaan. Vyöhykeraja muuttuu E-Haagan ja P-Haagan välissä, jolloin joutuu maksamaan jo yhdestä pysäkin välistä tuntuvasti enemmän nykyhintaan verrattuna.

"Pelkkä A-vyöhyke on maantieteellisesti liian suppea matkustusalueeksi"?
----> Millä tavalla? A-vyöhykehän on 10km keskustasta ja siihen säteeseen mahtuu moni kaupunginosa.

Yhdenvertaisuutta korostetaan, mutta tosiasia on, että vain nykyiset seutuliikenteen matkustajat hyötyvät, helsinkiläiset häviävät ja häpeällisesti opiskelijat.

Edelleenkin penään vastausta siihen, että miksi A-vyöhyke ylipäätään on olemassa, jos sillä ei ole mitään merkitystä lippujen hinnoissa, tämä tietohan on ainoa, minkä matkustaja tarvitsee?!

Latasin eilen kaudelle jatkoa 1.11. alkaen (vanha lataus voimassa 31.10. asti). Samassa yhteydessä R-Kioskin työntekijä vaihtoi kortin uuteen. Kauden pidennys ei kuitenkaan näy bussissa matkakorttia leimatessa lipunostolaitteen näytössä (vain "vanha tieto" 31.10. asti). Onko varmaa, että astuessani bussiin torstaina uudella matkakortilla on tieto tuosta kauden jatkumisesta?

Jees jees, onko mahdollista saada ikinä takaisin vaihto lippua? On käsittämätöntä, että jos menen treeneihin kerran viikossa Helsingin puolelle, niin joudun maksamaan siitä lystistä 33.60 € päälle sisäinen hinnan. Ja tiedän kyllä, että voisin ostaa seutu aikaa, mutta muuten ei itsellä ole mitään asiaa seutu rajojen yli

Hei! Olisikohan noilla treenimatkoilla apua uudesta lisävyöhykelipusta, joka tulee käyttöön uusien vyöhykkeiden myötä. Jos sinulla on kausilippu, voit laajentaa matkustusaluettasi edullisesti ostamalla kausilippusi jatkoksi lisävyöhykelipun haluamillesi vyöhykkeille. Maksat lipun joko matkakortilla tai HSL-sovelluksella sen mukaan, kummalla olet ostanut kausilippusi.

Esimerkkejä lisävyöhykelipun käytöstä: jos olet menossa lentokentälle ja sinulla on AB-kausilippu, voit ostaa C-lisävyöhykelipun. Samoin jos käyt vain harvakseltaan Helsingin keskustassa ja sinulla on BC-kausilippu, voit tarpeen tullen ostaa A-lisävyöhykelipun. CD-kausilipun haltija voi ulottaa matkansa Helsingin keskustaan ostamalla AB-lisävyöhykelipun.

Voit tarkastaa netissä julkaistusta kartasta (https://hslhrt.maps.arcgis.com/apps/View/index.html?appid=90726344e15546529c80a11701c3f710), minkä lipun jatkossa matkoillesi tarvitset.

Hei! Google Playsta ladattu Android-versio Oma matkakortti -sovelluksesta ei toimi uuden matkakortin kanssa: ei reagoi siihen mitenkään. Toivottavasti sovellus saadaan pian kuntoon ja siitä tulee päivityskehoitus.
Matkakortin vaihtaminen R-kioskilla sujui kyllä näppärästi, kiitos siitä.

Kävin ärrällä vaihtamassa kortin kotona kokeilin puhelimella tarkistaa saldon ilmoitus tuntematon kortti että sillälailla

Hei, korttien vaihto on alkanut sen verran vilkkaasti, että lataus- ja myyntipisteiden järjestelmissä on ollut sekä hitautta että teknisiä ongelmia. Jos haluat vaihtaa korttisi heti, sinun kannattaa käydä HSL:n palvelupisteessä. Toisaalta, jos sinulla on vielä vanhalla kortilla latausta jäljellä, kannattaa odottaa kuun vaihteen yli, ennen kuin suuntaa palvelupisteeseen, koska sielläkin on nyt aika ruuhkaista, kun on kuun vaihde. Kortin vaihtamisella ei ole tulenpalava kiire, koska se toimii ensi kevääseen, kunnes HSL:n uudet vyöhykkeet lippujen hinnoittelussa tulevat käyttöön.

Joka tapauksessa: pahoittelut siitä, että sinulle on aiheutunut vaihdon epäonnistumisesta ylimääräistä haittaa.

 

Tässä ei kai ollut kysymys vaihdon epäonnistumisesta, vaan siitä, että HSL:n Oma matkakortti -puhelinsovellus ei vielä osaa lukea uusien HSL-korttien tietoja. Sovelluksen kehittäjä on vastannut tänään Play-kaupassa esitettyihin kommentteihin, että "päivitämme sovelluksen lukemaan uutta matkakorttia lähiaikoina."

Kävin R-kioskilla aikomuksena vaihtaa kortti uuteen ja samalla ostaa lisää saldoa. Kuinka ollakaan,myyjä sai tiedot vanhalta kortilta ,samalla käsittääkseni vanha kortti deaktivoituu. Eipä saanut siirrettyä tietojani uudelle kortille vaan kaikki tiedot saldoa myöten jäivät "roikkumaan ilmaan". Mistäs moinen? Nyt en voi kuulema vaihtaa korttia kuin palvelupisteessä ja sinne päästäkseni minun olisi pitänyt ostaa kertalippu. Mistä moinen? Ensin muokataan ja siitä pitäisi vielä maksaa. Mikä kortissa on niin erityistä? Tulipa kriminaaliolo. Ja R-kiskassa vaan jono kasvoi kauhistuneine ilmeineen.

Kävin R-kioskilla aikomuksena vaihtaa kortti uuteen ja samalla ostaa lisää saldoa. Kuinka ollakaan,myyjä sai tiedot vanhalta kortilta ,samalla käsittääkseni vanha kortti deaktivoituu. Eipä saanut siirrettyä tietojani uudelle kortille vaan kaikki tiedot saldoa myöten jäivät "roikkumaan ilmaan". Mistäs moinen? Nyt en voi kuulema vaihtaa korttia kuin palvelupisteessä ja sinne päästäkseni minun olisi pitänyt ostaa kertalippu. Mistä moinen? Ensin muokataan ja siitä pitäisi vielä maksaa. Mikä kortissa on niin erityistä? Tulipa kriminaaliolo. Ja R-kiskassa vaan jono kasvoi kauhistuneine ilmeineen.

Vaihdoin tänään korttini uuteen R-kioskilla. Ikäväkseni totesin ettei Android puhelimeeni Play-kaupasta lataamallani HSL-Oma matkakorttisovelluksella voikaan enää tarkistaa uuden kortin tietoja. Tarkistin vaihdettavan kortin tiedot mainitulla sovelluksella ennen Ärrälle lähtöä. Ei hyvä!
HSLn korttisovellus, johon voi kirjautua omilla pankkitunnuksilla ei näytä vielä olevan käytössä.
Olisitte nyt laittaneet joka palikan kuntoon ennen korttien vaihtoa.
Ehkä ei olisi kannatanutkaan vaihtaa korttia ensimmäisten joukossa.
Toivottavasti kortti kuitenkin toimii.

Miten uutta matkakorttia käytetään arvolla maksettaessa; nythän on 1---3 -painikkeet ja jatkossa AB-vyöhykkeet. Mitä painiketta pitää painaa, onko matkakortinlukijat integroitu uuteen aikaan?

Hei, uutta matkakorttia käytetään toistaiseksi arvolla maksettaessa aivan samaan tapaan kuin entistäkin. Vaikka kortit vaihdetaan, maksuvyöhykkeet ja matkakortinlukijan näyttö ovat aivan entisellään. Uudet vyöhykkeet ja uusi käyttöliittymä tulevat ensi keväänä.

Huvittavaa miten tuo uuden vyöhykemallin käyttöönoton ajankohta on jatkuvasti siirtynyt eteenpäin - ensin sen piti olla loppuvuodesta 2018, sitten vuoden vaihteessa, sitten alkuvuodesta 2019 ja nyt keväällä 2019... ;) Mistä moinen siirtely? Joka tapauksessa odotan sitä suurella innolla, koska se tulee helpottamaan omaa liikkumistani huomattavasti.

Yksi syy vyöhykkeiden tulon siirtymiseen on se, että matkakorttien vaihto ei ole päässyt alkamaan. Uusia vyöhkkeitä ei voi käyttää vanhalla kortilla. Mutta nythän korttien vaihto on alkanut, joten vyöhykkeet ovat taas monta askelta lähempänä. 

"Vanhalla matkakortilla olevat kausi ja arvo samoin kuin kaikki kortilla olevat muut tiedot, esimerkiksi tieto alennusoikeuksista, siirretään vaihdossa uudelle siniselle HSL-kortille."
Hmm, tieto matkakortille yhdistetystä pyöräilijätunnuksesta EI kuitenkaan siirtynyt.

Sinun täytyy ensin tilata uusi pyöräilijätunnus omalla kaupunkipyöräsivullasi ja käydä sen jälkeen pyöräasemalla korvaamassa tunnus uudella HSL-kortilla pyörän käyttöliittymän avulla Tarkempi ohje löytyy osoitteesta https://kaupunkipyorat.hsl.fi/fi/ohjeet.

Kun uuden vyöhykemallin käyttöönoton ajankohtaa ei ole selvillä, miten voisi tietää, kuinka paljon kautta (sisäinen, seutu yms. lähinnnä siis ensi vuoden puolelle).voi/kannattaa uuteen kortiin ladata?

Voit ladata uudelle kortillesi huoletta niin pitkän kauden, kun arvioit tarvitsevasi. Matkakortilla oleva kausi muuttuu vyöhykkeiden tulessa käyttöön automaattisesti uutta vyöhykettä vastaavaksi. 

Tieto uusien vyöhykkeiden käyttöönottopäivästä on tärkeä erityisesti niille, jotka käyttävät nyt seutukautta, mutta joille riittää jatkossa kahden vyöhykkeen kausi. Ei kannata ostaa seutukautta liian pitkälle.

Hei! Valitettavasti tietoa vyöhykkeiden käyttöönottopäivästä ei vielä ole. Voit muuttaa kortillasi olevan kausilipun matkustusaluetta palvelupisteessä sen jälkeen, kun uudet vyöhykkeet tulevat käyttöön. Eli jos automaattisesti kortillesi päivitetty matkustusalue ei vastaa tarpeitasi, saat sen muutettua.

Onko Oma matkakortti- sovellusta tarkoitus kehittää niin, että tunnistaa myös uudet HSL-kortit?

Sivut

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.