Vahearu, pääteasema… Kielitieteilijä vironsi metroasemat

Madise, Rohulahe, Hertsinina, Siili tee, Veskioja… Viro täyttää 100 vuotta lauantaina 24.2. Kielitieteilijä Santeri Junttila käänsi naapurimaamme juhlapäivän kunniaksi kaikkien Helsingin ja Espoon metroasemien nimet viroksi.

Siili tee eli Siilitie on vielä helppo ymmärtää, mutta entä tuo Veskioja eli Myllypuro? Jos suomalainen menee veskiin, hän menee johonkin aivan muuhun paikkaan kuin myllyyn. Mutta viron myllyä tarkoittava sana on aikojen saatossa lyhentynyt sanasta vesikivi.

Santeri Junttila on kielihistorian ja sanojen alkuperän tutkija. Metroasemien virontamiseen hän sai apua ja ideoita etelävirolaiselta nimistöntutkijapariskunnalta, Evar Saarelta ja Mariko Fasterilta.

Jos Helsingin metro olisi Virossa: lue Santeri Junttilan blogiteksti

Sama blogiteksti Viroksi

 

Kommentit

Food is the basic source of life. Grocery plays a vital role to satisfy the basic need of human. But nowadays people in their busy schedule find it too hard to buy grocery daily. http://jcpassociatekiosk.info/

Laittakaa voimavaranne siihen, että julkinen liikenne kulkisi aikataulujen mukaan eikä johonkin hiton kielien vääntämisiin

Ei uskoisi, että noin hyväntuulinen nimimerkki yhdistyy noin negatiiviseen kommenttiin.

Minusta oli hauska piristys ja hienoa, että naapurien itsenäisyyspäivää muistettiin! Tämän tekeminen ei varmasti ollut yhtään joukkoliikennesuunnittelusta tms. pois.

Nyt aurinko paistaa, hymyillään mekin :)

Jos oisit edes viitsinyt luke tuon jutun, niin olist huomannut ettei HSL noita käännöksi ole tehnyt.

Hauska juttu. Hienoa että tuollaisenkin keksi tehdä!

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.