Vanhojen matkakorttien lataaminen lippuautomaateissa päättyy 7.1.2019

HSL:n vihreitten matkakorttien lataaminen automaateissa ei ole mahdollista 7. tammikuuta 2019 jälkeen. Kortti on sen jälkeen ladattava jossakin kortin myynti- ja latauspisteessä, ja samalla vihreä kortti vaihdetaan uudeksi siniseksi HSL-kortiksi. Matkakortteja on vaihdettu HSL-korteiksi maanantaihin 17.12. mennessä noin 643 000.

Jos matkakortin käyttäjä on siirtänyt korttinsa vaihtamista uudeksi HSL-kortiksi lataamalla vanhaa korttiaan automaatissa, 7.1. jälkeen se enää ole mahdollista, sillä vihreitten korttien lataaminen automaateissa päätyy. Vihreän matkakortin lataaminen edellyttää sen jälkeen käyntiä kortin myynti- ja latauspisteessä, ja samalla käynnillä matkakortti vaihdetaan HSL-kortiksi.  

Vaihtopaikkoja on paljon muitakin kuin HSL:n ja kuntien palvelupisteet, esimerkiksi R-kioskit, Prismat, K-Citymarketit ja Stockmann-tavaratalot sekä useat S-marketit, Alepat, K-marketit ja monet pienet kioskit. Paikat löytyvät verkosta HSL:n myyntipaikkahausta.  

Vanhalla matkakortilla olevat kausi ja arvo samoin kuin kaikki kortilla olevat muut tiedot, esimerkiksi tieto alennusoikeuksista, siirretään vaihdossa uudelle siniselle HSL-kortille. Uusi HSL-kortti toimii samalla tavalla kuin vanha matkakortti.

Vaikka vanhojen matkakorttien lataus automaateissa ei onnistu 8.1. alkaen, niitä voi käyttää - jos vaan kortilla on riittävästi latausta - siihen asti, kunnes HSL-alueella siirrytään uuteen vyöhykemalliin. Sen on määrä tapahtua keväällä 2019. Kortin voi vaihtaa maksutta uusien vyöhykkeiden käyttöönottoon asti kaikissa myyntipisteissä. Sen jälkeen kortti on käytävä vaihtamassa HSL:n tai kunnan palvelupisteessä ja vaihto maksaa kuusi euroa.  

Matkakorttien vaihto on edennyt ripeästi. Vaihto alkoi lokakuun lopulla ja matkakortteja on vaihdettu HSKL-korteiksi maanantaihin 17.12. mennessä noin 643 000 kappaletta.

HSL-kortti mahdollistaa monia uusia palveluja

Asiakas voi vaihdon yhteydessä ottaa käyttöönsä HSL-tunnuksen, jotta hän pääsee jatkossa hyötymään uusista palveluista, joita HSL-kortille kehitetään. Tunnus mahdollistaa vyöhykeuudistuksen käyttöönoton jälkeen muun muassa kortin verkkolatauksen ja erilaisia kohdennettuja infopalveluita. Tunnus ei kuitenkaan ole välttämätön edellytys uuden kortin käytölle. Tunnuksen luoja osallistuu samalla HSL-matkalahjakorttien arvontaan. Lahjakortteja arvotaan vuoden loppuun asti.

Kortin numero vaihtuu, sokeilla ja sotaveteraaneilla oikeus koko HSL-alueen vapaalippuun

HSL-kortin käyttöönotossa kannattaa kiinnittää huomata se, että kortin numero muuttuu vaihdon yhteydessä. Tämä kannattaa ottaa huomioon kaikissa niissä palveluissa, joihin asiakas on  numerolla rekisteröitynyt, esimerkiksi kaupunkipyöräpalvelu, kulunvalvontajärjestelmät ym. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että HSL-kortin käyttäjän on syötettävä palveluihin uuden korttinsa numero.

Vanhalle matkakortille on myös saatettu kirjata erilaisia yritysten tarjoamia etuja, jotka eivät siirry automaattisesti HSL-kortille. Tällöin kortin käyttäjän kannattaa ottaa yhteyttä edun tarjoajaan ja selvittää, miten ne saa siirrettyä. Esimerkiksi Klienton verkkosivuilla on ohjeet siitä, kuinka edut saa vanhalta kortilta uudelle. Klienton sivut

Joissain tapauksissa etujen siirto tarkoitta sitä, että vanha matkakortti on vaihdossa säilytettävä itsellä. Asia kannattaa selvittää, ennen kuin korttinsa menee vaihtamaan.

Kortin vaihdossa asiakasryhmät sotainvalidi ja rintamaveteraani yhdistyvät asiakasryhmäksi sotaveteraani. Asiakasryhmä muutos tapahtuu automaattisesti.

Asiakasryhmillä sokea ja sotaveteraani on kortin vaihdon jälkeen oikeus Lähiseutu 3- vapaalippuun. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli asiakkaan kotikunta on Helsinki, Espoo, Vantaa tai Kauniainen, asiakasryhmään kuuluvat saavat kortin vaihdon jälkeen seutulipun sijaan Lähiseutu 3-vapaalipun, joka kattaa koko HSL-alueen. Keravan, Kirkkonummen, Sipoon, Tuusulan ja Siuntion sotaveteraanit ovat jo tähänkin asti olleet oikeutettuja kolmen vyöhykeen lähiseutuvapaalippuun.

Muutos voidaan tehdä vain palvelupisteissä ja kuntien asiointipisteissä. Asiakas voi kuitenkin käydä vaihtamassa matkakorttinsa HSL-kortiksi missä tahansa myyntipisteessä.

Lisätietoja HSL-kortista

HSL:n myyntipaikkahaku