Lähijunissa on matkustajien mielestä turvallista

Valtaosa lähijunaliikenteen matkustajista koki olonsa turvalliseksi sekä liikennevälineissä että asemilla ja suurin osa matkoista sujui ilman häiriöitä, HSL:n tutkimus kertoo. Matkustajien turvallisuuden tunne on ollut jo aiemmin hyvällä tasolla, ja viimeisimmässä tutkimuksessa tulokset paranivat edelleen.

Lähijunissa on matkustajien mielestä turvallista, sillä 93 prosenttia HSL:n tutkimukseen vastanneista tunsi olonsa turvalliseksi junissa ja 91 prosenttia asemilla. Tutkimusajalla tehdyistä matkoista 97 prosenttia sujui ilman järjestyshäiriöitä.

Vastaajat kuvailivat turvallisuuden tunnettaan sekä tutkimuskohteena olevan matkan että koko vuoden ajalta. Matkustajista 47 prosenttia oli pannut vuoden aikana junamatkallaan merkille tilanteen, jonka oli kokenut uhkaavaksi. Vaarallisiin tilanteisiin tunsi kuitenkin joutuneensa vain yhdeksän prosenttia vastaajista.

HSL on tehnyt tutkimuksia junaliikenteen matkustajien turvallisuuden kokemuksista vuodesta 2015 alkaen. Tilanne on ollut kaikkina vuosina hyvä. Viimeisimmän tutkimuksen tulokset paranivat edelleen vuodesta 2018, jolloin vajaat 90 prosenttia vastaajista koki junat ja asemat turvallisiksi ja noin 50 prosenttia heistä oli vuoden aikana pannut merkille uhkaavan tilanteen.

Matkustajien mielestä turvallisuuden tunnetta paransi etenkin aktiivinen ja näkyvä henkilökunta, joko vartija tai konduktööri. Turvattomimmaksi junamatkustaminen koettiin arkiöisin- ja viikonloppuiltaisin sekä viikonloppuna öisin. Turvallisuussyistä matkustamista kertoi välttävänsä kuusi prosenttia vastaajista, kun vuoden 2018 tutkimuksessa junaliikennettä vältti seitsemän prosenttia vastaajista.

HSL tutki lähijunaliikenteen turvallisuutta 25.2. – 10.3.2019.  HSL kutsui vastaajia kyselyyn jakamalla QR-koodilla ja linkillä varustettuja kutsukortteja lähijunaliikenteessä kahden viikon ajan. Tutkimukseen osallistui yli 7 500 matkustajaa.

 

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.