Toisen asteen opinnot aloittavat saavat Helsingissä maksuttoman kausilipun

Helsingin kaupunki kustantaa toisen asteen opinnot aloittaville kausilipun. Etu koskee Helsingin kaupungin oppilaitosten eli lukioiden tai ammattioppilaitosten ensimmäisen vuoden opiskelijoita.

Opiskelijalle tehdään palvelupisteessä henkilökohtaisen HSL-kortti, jolle ladataan AB-kausilippu. C-vyöhykkeellä, esimerkiksi Östersundomissa asuvat helsinkiläiset saavat ABC-lipun Huom! Lataaminen on mahdollista vain HSL:n omissa palvelupisteissä Rautatientorilla, Pasilassa sekä Itäkeskuksessa.

Lipun voimassaolo alkaa syyslukukauden alussa ja päättyy lukukauden loppuessa.

Kommentit

Ko lippuun oikeutettu opiskelija ehti ennen asiasta uutisointia ostaa AB-vuosilipun. Onko mahdollista muuttaa lippu päättymään elokuun loppuun, eli saada palautusta hinnasta ja ottaa käyttöön kaupungin kustantama lippu?

Opiskelija voi käydä HSL:n palvelupisteesssä Rautatientorilla, Itäkeskuksessa tai Pasilassa muuttamassa kortille jo ladatun vuosilipun kortille ladattavaksi arvoksi, jolla voi maksaa yksittäisiä matkoja ja lisävyöhykelippuja. Palautusta ei siis makseta rahana. Saadakseen Helsingin kaupungin kustantaman kausilipun mukana pitää olla omasta oppilaitoksesta saatu todistus siitä, että on oikeutettu lippuun.

Moi HSL Koskeeko ilmainen lippu AB akueella asuvaa nuorta, joka on saanut opiskelupaikan Espoo Omniasta? Lipulla pääsee Leppävaaraan, mutta eri kaupunki, ei stadilainen AB lipun ostava lapsi EI siis saa ilmaista lippua?

Helsingin kaupunki on rajannut edun koskemaan omissa oppilaitoksissaa opiskelevia, eli maksuttoman lipun saavat Helsingin kaupungin lukioiden tai ammattioppilaitosten ensimmäisen vuoden opiskelijat.

Kun on saanut omasta oppilaitoksestaan todistuksen, että on oikeutettu saamaan Helsingin kaupungin maksaman kausilipun ja menee palvelupisteeseen hakemaan lippua. Käykö että toinen vanhemmista tulee mukaan henkkarin kanssa ja opiskelijalla esim. Kela-kortti. Opiskelijalla ei ole henkkaria eikä mahdollisuutta nyt hakea sitä.

Tämä riippuu opiskelijan iästä, sillä 7-17-vuotiaiden henkilöllisyyden osoittamiseen riittää alaikäisen henkilökortti tai myös kuvaton Kela-kortti, mutta täysi-ikäisiltä vaaditaan virallinen henkilöllisyystodistus.

Lisäsimme täsmennyksen uutiseen: C-vyöhykkeellä asuvat helsinkiläiset saavat ABC-lipun.

Huomioitkaa sekä HSL että Helsingin kaupunki että Östersundomin C-vyöhykkeessä asuu paljon helsinkiläisnuoria jotka tarvitsee ABC-lippua!

Pahoitteluni, että alkuperäisestä uutistekstistä puuttui tärkeä täsmennys siitä, että C-vyöhykkeellä asuvat helsinkiläiset saavat Helsingin kaupungin kustantamana ABC-lipun.

Kuvittelen, että Helsingin C-alueella nimenomaan asuu erityisen paljon lapsia ja nuoria, paljon lapsiperheitä, Helsingin mittasuhteessa iso osa näitä nuoria.

Periaatteessa kyllä todella outoa, että Helsinki maksaa ”kaikkien” kaupungin alueella asuvien toiseen asteen koulutuksen aloittavien lipun — AB-lipun. Kaupungin pitäisi todellakin maksaa ABC-lipun heille, jotka Helsingissä C-alueella asuvat. Käsittämättömän huonoa toimintaa Helsingin kaupungilta. Tällä päätöksellä viestittävät, ettei Östersundomin alueella asuvat oikeastaan ole helsinkiläisiä. Aika antaa alue takaisin Sipoon kunnalle siinä tapauksessa.

Edun toteutustapa on todellakin tökerö. Tätä ei olisi pitänyt toteuttaa kiinteänä AB-lippuna, vaan kahden vyöhykkeen lipun arvoisena palvelusetelinä. Tällöin jokainen olisi voinut hankkia tarpeittensa mukaisen lipun, ja kaikki olisivat saanet kahden vyöhykkeen arvoisen alennuksen.

Totta, mutta on varmasti myös Helsingin C-alueella niitä, jotka aloittavat koulunsa A-alueella. Heidän pitäisi tässä tapauksessa saada ABC-liput, jos Helsingin kaupungin ajatuksensa todellakin on antaa ”kaikille toiseen asteen aloittaville helsinkiläisille ilmaiset matkaliput”.

Pahoitteluni! Alkuperäisestä tekstistä puuttui tieto siitä, että Helsingissä C-vyöhykkeellä asuvat saavat ABC-lipun.

Koskeeko tämä myös Perhon ammattikoulua?

Ei valitettavasti koske. Helsingin kaupunki maksaa lipun vain Helsingin kaupungin oppilaitosten ensimmäisen vuoden opiskelijoille, ei siis yksityisissä kouluissa opintonsa aloittaville.

Hei,
Koskeeko tämä myös Helsingin yksityisiä lukioita (Munkkiniemen lukio, Lauttasaaren lukio jne)?

Ei valitettavasti koske. Helsingin kaupunki maksaa lipun vain Helsingin kaupungin lukioiden ensimmäisen vuoden opiskelijoille.

Milloin voi jo mennä hakemaan palvelupisteestä kausilipun? Mitä papereita pitää olla mukana?

Lipun voi hakea HSL:n palvelupisteestä Rautatientorilta, Pasilasta tai Itäkeskuksesta heti, kun on saanut omasta oppilaitoksestaan todistuksen, että on oikeutettu saamaan Helsingin kaupungin maksaman kausilipun. Tämän todistuksen lisäksi tarvitset mukaasi henkilöllisyystodistuksen.

Koskeeko tämä siis ihan kaikkia Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitoksessa opiskelevia? Myös HSL-alueen ulkopuolella asuvia?

Etu koskee kaikkia, siis kotikunnalla ei ole tässä merkitystä.

Eikö voisi itse valita haluaako AB-lipun, vai CB-lipun, jos koulu sijaitsee B-vyöhykkeellä? Olisi reilumpaa opiskelijoille.

HSL-kortille ladattu AB-lippu on mahdollista vaihtaa BC-lipuksi palvelupisteessä, eli jos BC sopii sinulle paremmin, voit vaihtaa lipun samalla asiointikerralla.

Näin Helsingissä syksyllä lukiossa aloittavana C-vyöhykkeellä asuvana tulee taas niin epäreilu olo. Muutenkin maksetaan kaikista eniten lipuista pk-seudulla. Kiva siinä käyttää satoja euroja rahaa lippuihin, kun koko muu lukio saa ilmaseksi. Todella huono mieli tuli tästä uutisesta. Eihän se tietenkään HSL:n vika ole, jos Helsinki liput kustantaa, mutta silti, erittäin eriarvoista.

Pahoitteluni vaillinnaisesta uutisesta, joka turhaan aiheutti pahaa mieltä! Uutista on nyt täydennetty sillä tiedolla, että Helsingissä C-vyöhykkeellä asuvat, Helsingin kaupungin oppilaitosten eli lukioiden tai ammattioppilaitosten ensimmäisen vuoden opiskelijat saavat Helsingin kaupungin kustamana ABC-lipun.

Aina voit kysyä oppilaitokseltasi onko mahdollisuutta saada muuta lippua ja jos ei auttaisiko se, jos ostat jatkossa vain lisävtöhyke lipun C vyöhykkeelle

Kaupngin maksaman AB-kausilipun voi halutessaan vaihtaa ABC- tai vaikkapa ABCD-kausilipuksi. Tuolloin maksat vain lippujen hinnan erotuksen. Esimerkiksi aikuisten AB-lippu 30 vuorokaudeksi maksaa 59,50 euroa ja ABC-lippu 107,50 euroa. Kun vaihdat lipun voimassaoloaluetta palvelupisteessä AB:stä ABC:ksi, maksettavaksesi jää siis 48 euroa 30 vuorokaudelta. Lipun muuttamisen yhteydessä pitää maksaa samalla kertaa koko syyslukukauden voimassa oleva lippu. Tämä tulee edulisempaa kuin yksittäisten lisävyöhykelippujen ostaminen.

Useimmat aloittavat toisen asteen vielä lapsena, jolloin 44 lisävyöhykelippua maksavat 61,60 €. Lasten 30 vrk ABC-kausi maksaa 53,80 € ja BC-kausi 29,90 €. Eli 16 – 17 vuotiaallekin itse ostettu lippu tulee halvemmaksi kuin kaupungin "maksuton" lippu ja siihen lisävyöhykkeet päälle.

Sivut

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.