Toisen asteen opinnot aloittavat saavat Helsingissä maksuttoman kausilipun

Helsingin kaupunki kustantaa toisen asteen opinnot aloittaville kausilipun. Etu koskee Helsingin kaupungin oppilaitosten eli lukioiden tai ammattioppilaitosten ensimmäisen vuoden opiskelijoita.

Opiskelijalle tehdään palvelupisteessä henkilökohtaisen HSL-kortti, jolle ladataan AB-kausilippu. C-vyöhykkeellä, esimerkiksi Östersundomissa asuvat helsinkiläiset saavat ABC-lipun. Huom! Lataaminen on mahdollista vain HSL:n omissa palvelupisteissä Rautatientorilla, Pasilassa sekä Itäkeskuksessa. Kausilipun saamista varten mukana on oltava oppilaitoksen myöntämä todistus opiskeluoikeudesta sekä henkilöllisyystodistus.

Lipun voimassaolo alkaa syyslukukauden alussa ja päättyy lukukauden loppuessa.

Kommentit

Vantaalainen Helsingissä opiskeleva lukiolainen kävi HSL palvelupisteessä ja vaikka koetti selittää että tarvitsee ABC-lipun, hänelle annettiin vain AB-lippu. Siihen ei nyt missään ärrällä pysty vaihtamaan matkustusaluetta vaan pitää ilmeisesti uudelleen palata palvelupisteeseen? Asiakaspalvelija olisi voinut ehdottaa että vaihdetaan tähän nyt se alue ja maksat tämän erotuksen, eikö niin?

Asumme Östersundomissa ja meillä lähin lukio on Vantaalla oleva Sotungin lukio. Tämä tukipäätös on epäreilu, mutta ei meidän alueen asukkaita muutenkaan haluta palvella. Alueella ei ole yhtään toisen asteen oppilaitosta eli ei voi hakea kouluun, mihin pääsee kävellen tai pyörällä. Koulumatka julkisilla Mellunmäen kautta 1 tunti, autolla 10 min.

Asumme Östersundomissa ja meillä lähin lukio on Vantaalla oleva Sotungin lukio. Tämä tukipäätös on epäreilu, mutta ei meidän alueen asukkaita muutenkaan haluta palvella. Alueella ei ole yhtään toisen asteen oppilaitosta eli ei voi hakea kouluun, mihin pääsee kävellen tai pyörällä. Koulumatka julkisilla Mellunmäen kautta 1 tunti, autolla 10 min.

Hei,
Miksi ette halua tukea kaikkia lukionsa aloittavia nuoria yhtälailla ja tasavertaisesti antamalla myös yksityisiin lukioihin meneville AB/ABC-kausiliput? Kaikki nuoret aloittavat koulunsa samalta viivalta ja he kaikki arvostaisivat varmasti teiltä saatua rahallista tukea koskien kalliita bussilippuja jotka tuovat vain perheelle taikka nuorelle lisäkustannuksia jo muutenkin maksavasta toisen asteen koulutuksesta. Kaikilla tulevilla opiskelijoilla ei ole mahdollisuutta mahtua taikka päästä kaupungin lukioihin ja, jos kerta jokaista Helsingin lukiota pidetään kuitenkin samanlaisina katsomatta kuuluuko lukio kaupungille vai yksityiselle puolelle niin miksi niiden opiskelijoita kuitenkin tuetaan eri tavoin? Tästä tulee olo ettei kaikki opiskelupaikat ole tasavertaisia ja ettei kaikkia opiskelijoita ole asiassa mietitty. Mielestäni liput saisi kaikki lukionsa aloittavat tai sitten ei kukaan.:)

Helsingin kaupunki on tehnyt päätöksen, että se kustantaa lipun Helsingin kaupungin oppilaitosten eli lukioiden tai ammattioppilaitosten ensimmäisen vuoden opiskelijoille, joten valitettavasti etu ei koske yksityisissä kouluissa opintonsa aloittavia. 

Voimassa lukukauden alusta lukuKAUDEN loppuun. Eli etu on voimassa vain syyslukukauden ajan? Vaiko sittenkin lukuvuoden?

Lippu on voimassa syyslukukauden ajan, ei siis enää kevätlukukaudella.

Ko lippuun oikeutettu opiskelija ehti ennen asiasta uutisointia ostaa AB-vuosilipun. Onko mahdollista muuttaa lippu päättymään elokuun loppuun, eli saada palautusta hinnasta ja ottaa käyttöön kaupungin kustantama lippu?

Opiskelija voi käydä HSL:n palvelupisteesssä Rautatientorilla, Itäkeskuksessa tai Pasilassa muuttamassa kortille jo ladatun vuosilipun kortille ladattavaksi arvoksi, jolla voi maksaa yksittäisiä matkoja ja lisävyöhykelippuja. Palautusta ei siis makseta rahana. Saadakseen Helsingin kaupungin kustantaman kausilipun mukana pitää olla omasta oppilaitoksesta saatu todistus siitä, että on oikeutettu lippuun.

Moi HSL Koskeeko ilmainen lippu AB akueella asuvaa nuorta, joka on saanut opiskelupaikan Espoo Omniasta? Lipulla pääsee Leppävaaraan, mutta eri kaupunki, ei stadilainen AB lipun ostava lapsi EI siis saa ilmaista lippua?

Helsingin kaupunki on rajannut edun koskemaan omissa oppilaitoksissaan opiskelevia, eli maksuttoman lipun saavat Helsingin kaupungin lukioiden tai ammattioppilaitosten ensimmäisen vuoden opiskelijat.

Kun on saanut omasta oppilaitoksestaan todistuksen, että on oikeutettu saamaan Helsingin kaupungin maksaman kausilipun ja menee palvelupisteeseen hakemaan lippua. Käykö että toinen vanhemmista tulee mukaan henkkarin kanssa ja opiskelijalla esim. Kela-kortti. Opiskelijalla ei ole henkkaria eikä mahdollisuutta nyt hakea sitä.

Tämä riippuu opiskelijan iästä, sillä 7-17-vuotiaiden henkilöllisyyden osoittamiseen riittää alaikäisen henkilökortti tai myös kuvaton Kela-kortti, mutta täysi-ikäisiltä vaaditaan virallinen henkilöllisyystodistus.

Lisäsimme täsmennyksen uutiseen: C-vyöhykkeellä asuvat helsinkiläiset saavat ABC-lipun.

Huomioitkaa sekä HSL että Helsingin kaupunki että Östersundomin C-vyöhykkeessä asuu paljon helsinkiläisnuoria jotka tarvitsee ABC-lippua!

Pahoitteluni, että alkuperäisestä uutistekstistä puuttui tärkeä täsmennys siitä, että C-vyöhykkeellä asuvat helsinkiläiset saavat Helsingin kaupungin kustantamana ABC-lipun.

Kuvittelen, että Helsingin C-alueella nimenomaan asuu erityisen paljon lapsia ja nuoria, paljon lapsiperheitä, Helsingin mittasuhteessa iso osa näitä nuoria.

Periaatteessa kyllä todella outoa, että Helsinki maksaa ”kaikkien” kaupungin alueella asuvien toiseen asteen koulutuksen aloittavien lipun — AB-lipun. Kaupungin pitäisi todellakin maksaa ABC-lipun heille, jotka Helsingissä C-alueella asuvat. Käsittämättömän huonoa toimintaa Helsingin kaupungilta. Tällä päätöksellä viestittävät, ettei Östersundomin alueella asuvat oikeastaan ole helsinkiläisiä. Aika antaa alue takaisin Sipoon kunnalle siinä tapauksessa.

Edun toteutustapa on todellakin tökerö. Tätä ei olisi pitänyt toteuttaa kiinteänä AB-lippuna, vaan kahden vyöhykkeen lipun arvoisena palvelusetelinä. Tällöin jokainen olisi voinut hankkia tarpeittensa mukaisen lipun, ja kaikki olisivat saanet kahden vyöhykkeen arvoisen alennuksen.

Totta, mutta on varmasti myös Helsingin C-alueella niitä, jotka aloittavat koulunsa A-alueella. Heidän pitäisi tässä tapauksessa saada ABC-liput, jos Helsingin kaupungin ajatuksensa todellakin on antaa ”kaikille toiseen asteen aloittaville helsinkiläisille ilmaiset matkaliput”.

Pahoitteluni! Alkuperäisestä tekstistä puuttui tieto siitä, että Helsingissä C-vyöhykkeellä asuvat saavat ABC-lipun.

Koskeeko tämä myös Perhon ammattikoulua?

Ei valitettavasti koske. Helsingin kaupunki maksaa lipun vain Helsingin kaupungin oppilaitosten ensimmäisen vuoden opiskelijoille, ei siis yksityisissä kouluissa opintonsa aloittaville.

Hei,
Koskeeko tämä myös Helsingin yksityisiä lukioita (Munkkiniemen lukio, Lauttasaaren lukio jne)?

Ei valitettavasti koske. Helsingin kaupunki maksaa lipun vain Helsingin kaupungin lukioiden ensimmäisen vuoden opiskelijoille.

Milloin voi jo mennä hakemaan palvelupisteestä kausilipun? Mitä papereita pitää olla mukana?

Lipun voi hakea HSL:n palvelupisteestä Rautatientorilta, Pasilasta tai Itäkeskuksesta heti, kun on saanut omasta oppilaitoksestaan todistuksen, että on oikeutettu saamaan Helsingin kaupungin maksaman kausilipun. Tämän todistuksen lisäksi tarvitset mukaasi henkilöllisyystodistuksen.

Koskeeko tämä siis ihan kaikkia Helsingin kaupungin toisen asteen oppilaitoksessa opiskelevia? Myös HSL-alueen ulkopuolella asuvia?

Etu koskee kaikkia, siis kotikunnalla ei ole tässä merkitystä.

Sivut

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.