Viisi vinkkiä pyöräilyn edistämiseksi työpaikalla

Työmatkapyöräily edistää hyvinvointia. Pyörällä liikkuminen on juuri nyt ajankohtainen keino hidastaa korona-viruksen leviämistä ja auttaa työntekijöitä pysymään terveenä. Alla viisi vinkkiä, miten voit edistää pyöräilyä työ- ja vapaa-ajan matkoilla.

1. Voit yhdistää joukkoliikenteen ja pyöräilyn työmatkalla 

Saat kuljettaa pyörää HSL-alueen lähijunissa ja metrossa kaikkina aikoina ilman lisämaksua, jos pyörälle on tilaa. Käytä pyörän kanssa kulkiessasi tiloja, joiden sisäänkäynnit on merkitty pisteviivakuvioisella pyörällä. Lähijunissa on vähintään yksi isompi eteinen, jossa pyörää  voi kuljettaa. 

Taittopyörää voit kuljettaa taitettuna kaikissa joukkoliikennevälineissä. 
 
2. Liityntäasemilla on paikka pyörille 

"Pyörien liityntäpysäköintipaikkoja on kaikilla HSL-alueen juna- ja metroasemilla. Niitä ja runkolukitustelineitä löytyy myös joidenkin raitiovaunu- ja bussipysäkkien läheisyydestä, HSL:n erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen kertoo. 

Voit tarkastaa liityntäpysäköintialueiden sijainnit hsl.fi:n liityntäpysäköiöntisivun > kartalta ja Reittioppaan selainversiolla >

”Turvallisin lukitusväline on jämerä U-lukko, jolla pyörä kiinnitetään rungostaan telineeseen,” Tarja vinkkaa.
 
3. Kaupunkipyöräetu on yritykselle vaivaton 

Aller Media oli yksi niistä yrityksistä, jotka tarjosivat kaupunkipyörät työntekijöilleen kaudella 2019 panostaakseen hyvinvointiin ja ympäristöystävälliseen liikkumiseen. 

”Suosittu etu keräsi paljon kiitosta, ja syksyllä vertailtiin palvelussa kertyneitä kilometrejä”, kertoo toimistopäällikkö Emmi Isoviita
 
"Tällä hetkellä verottaja katsoo, että kaupunkipyöräetu on liikuntaedun kaltainen henkilökuntaetu. Se ei siis ole joukkoliikenteeseen rinnastettava liikkumismuoto, joka on työsuhdematkalipun piirissä”, HSL:n Tarja Jääskeläinen kertoo. 

Kaupunkipyöräetu on työntekijälle verovapaa, jos työnantaja maksaa sen suoraan palveluntarjoajalle. Helppo vaihtoehto työnantajalle on tilata HSL:n lomakkeella etukoodi, jonka voi sitten jakaa työntekijöille.  

  • Tilaa etukoodeja netissä > 
  • Muita vaihtoehtoja hankkia kaupunkipyörien käyttöoikeus esitellään nettisivun lomakkeen alapuolella. 

Työntekijät syöttävät saamansa koodin, kun rekisteröityvät kaupunkipyöräkauden käyttäjiksi. Koodi kuittaa 30 euron käyttömaksun koko kaudeksi. Sillä voi pyöräillä puoli tuntia kerralla. Sitä pidempien matkojen lisäveloitukset ja mahdolliset sakkomaksut työntekijä maksaa itse. 

Kaupunkipyöräedun voi hankkia myös osana Whimin tarjoamaa liikkumispalvelupakettia. Mikäli kaupunkipyörä on kiinteä osa pakettia, sen voi verottajan nykyisen ohjeistuksen mukaan maksaa työsuhdematkalippuedulla. 

Jos työpaikka sijaitsee kaupunkipyöräpalvelun alueella, mutta sen välittömässä läheisyydessä ei ole kaupunkipyöräasemaa, yritys voi neuvotella sellaisen hankkimisesta toimipisteensä edustalle. Lisätietoa tästä antavat HKL sekä Espoon ja Vantaan kaupungit. 
 
4. Kaupunkipyörien saatavuus näkyy reaaliajassa 

Kaupunkipyöräkausi 2020 alkaa Helsingissä ja Espoossa 23. maaliskuuta ja Vantaalla 1. huhtikuuta. Netistä löydät kartat, joista näet pyöräasemien sijainnit ja pyörien määrän kullakin asemalla:

Kaupunkipyöräsivusto toimii hyvin myös mobiilissa.

Voit tarkastaa pyörien saatavuuden ja asemien sijainnit kaupunkipyöräkauden aikana myös HSL:n Reittioppaasta. Reittioppaan matkahaulla voi valita haluamasi kulkuvälineet, ja voit tehdä reitityksen kaupunkipyörälle myös osalle matkaa.  
 
5. Sähköpyöräkokeilu kannustaa liikkeelle 

Työsuhdematkapyörät ja yhteiset työasiointipyörät, jotka on tarkoitettu työpäivän aikaiseen asiointiin, lisäävät henkilöstön liikkumista. Sähköavusteisella pyörällä mäkinenkin matka sujuu kevyesti ja huonokuntoinenkin pääsee nauttimaan pyöräilystä sopivalla sykkeellä. 

Valpastin Oy järjestää sähköpyöräkokeiluita työpaikoille. Niihin valitaan hakemusten perusteella esimerkiksi vähän liikkuvia tai työmatka-autoilijoita, jotka sitoutuvat kahdeksi viikoksi kokeilemaan uutta tapaa kulkea töihin. Yli puolet osallistuneista kertoo kulkevansa aiempaa useammin pyörällä tai joukkoliikenteellä myös kokeilun päätyttyä. 

Sähköpyöräkokeilun voi toteuttaa turvallisesti myös korona-epidemian aikana. Pyörien käyttöopastukset pidetään henkilökohtaisesti ja muu info toteutetaan etäyhteydellä.