Vaihda matkakorttisi uuteen HSL-korttiin tai siirry HSL-sovelluksen käyttäjäksi

Kaikki matkakortit on vaihdettava ennen kuin HSL siirtyy vyöhykemalliin kevään 2019 aikana. Tämän jälkeen vanhat vihreät matkakortit eivät enää kelpaa liikennevälineissä.  Vaihda matkakorttisi uuteen HSL-korttiin tai jos maksat mieluummin mobiilisti, siirry HSL-sovelluksen käyttäjäksi.

Uusi HSL-kortti

Matkakortteja vaihdetaan maksutta HSL:n palvelupisteissä, kuntien palvelupisteissä, R-kioskeissa ja muissa kortteja lataavissa kioskeissa, Citymarketeissa, useissa K-marketeissa, Prismoissa, useissa S-marketeissa ja Alepoissa ja Stockmannilla. Korttisi vaihdetaan myyntipisteessä automaattisesti uuteen HSL-korttiin seuraavan latauksen yhteydessä. Vanhalla kortillasi oleva arvo ja kausi siirretään uudelle kortille. Vaihto on maksutonta siihen asti, kunnes HSL siirtyy vyöhykemalliin kevään 2019 aikana. Sen jälkeen kortin voi vaihtaa vain HSL:n ja kuntien palvelupisteissä 6 euron käsittelymaksua vastaan.

Tarkista lähin myyntipiste

Kortin voi käydä vaihtamassa joku toinenkin ilman valtakirjaa, esim. koko perheen kortit voi vaihtaa yksi henkilö.

Matkakortin käyttö ei muutu, vaikka kortit uudistuvat.

Vanhojen matkakorttien lataaminen automaateissa loppuu 7.1.2019. Jos lataat aina korttiasi automaatissa, viimeistään tällöin sinun on käytävä jossain HSL:n myyntipisteessä vaihtamassa korttisi.

Uudet ja vanhat kortit toimivat liikennevälineissä rinnakkain vyöhykemalliin siirtymiseen asti. Sen jälkeen vanhat kortit lakkaavat toimimasta.

Usein kysytyt kysymykset

Luo HSL-tunnus

Ota kortistasi kaikki irti ja luo itsellesi HSL-tunnus. Jos sinulla on jo HSL-tunnus, kirjaudu sisään ja tarkista omat tietosi. HSL-tunnus mahdollistaa tulevaisuudessa mm. matkakortin verkkolatauksen ja muita hyödyllisiä palveluita, voit tilata käyttämiesi linjojen tiedotteet ja poikkeusinfot sähköpostiisi ja voit osallistua arvointoihin ja lunastaa asiakasetuja verkossa.

Voita!

Kaikki HSL-tunnuksen luoneet ja tietonsa tarkistaneet osallistuvat matkalahjakorttien arvontaan (arvonnan säännöt). Arvomme 5 kpl 200 euron HSL-matkalahjakortteja joka kuukausi vuoden 2018 loppuun saakka. Mitä nopeammin vaihdat korttisi ja luot HSL-tunnuksen, sitä useampaan arvontaan ehdit mukaan.

Luo HSL-tunnus

Lue lisää HSL-tunnuksesta

HSL:n asiakasrekisterin tietosuojaseloste

Siirry mobiiliin

Joko tai vai sekä että?

Välttämättä et enää tarvitse matkakorttia - vaihda matkakortti mobiiliin ja lataa uusi HSL-sovellus. Jos haluat käyttää matkakorttia mobiilin rinnalla, käy vaihtamassa korttisi uuteen HSL-korttiin.

Sovelluksessa on aikuisten ja lasten kerta- ja vuorokausiliput, aikuisten 30 vrk kausilippu sekä Reittiopas ja sinulle räätälöidyt uutiset.

Reittiopas osaa neuvoa parhaan reitin ja tietää myös minkä matkalipun reitille tarvitset. Lipun maksaminen käy hetkessä sovellukseen liittämälläsi Visa- tai MasterCard-maksukortilla tai mobiilimaksulla. Liput ovat samanhintaisia kuin matkakortilla ostettavat liput.

Varmistathan, että lippu on saapunut puhelimeen ennen kuin nouset liikennevälineeseen tai siirryt metron maksualueelle, joka on erotettu kortinlukijalaitteilla. Jos lippu tilataan tai saapuu vasta liikennevälineessä tai metron maksualueella, sinulle voidaan määrätä tarkastusmaksu.

Huom! matkakortin lippujärjestelmä ja HSL-sovellus ovat erillisiä järjestelmiä. Kortilla olevaa arvoa ja kautta ei voi siirtää mobiiliin.

Lataa HSL-sovellus

   

Usein kysyttyä HSL-sovelluksesta

 

Milloin korttien vaihto alkaa?

Kortin voi vaihtaa kaikissa HSL-kuntien palvelu- ja asiointipisteissä tiistaista 23.10. alkaen ja muissa HSL:n jälleenmyyntipisteissä torstaista 25.10. lähtien.   

Kortteja vaihdetaan kaikissa matkakortin palvelu- ja myyntipisteissä maksutta siihen asti, kunnes HSL siirtyy uuteen vyöhykemalliin kevään 2019 aikana. Sen jälkeen vaihto muuttuu maksulliseksi. Vaihto kannattaa tehdä ennen vyöhykemalliin siirtymistä, sillä sen jälkeen vanhat kortit lakkaavat toimimasta.

Sen sijaan, että vaihtaisit matkakorttisi, voit myös siirtyä mobiililippujen käyttäjäksi. Mobiililipun voi ostaa  HSL-sovelluksella, josta saa jatkossa entistä useampia lipputyyppejä. Lisätietoja HSL-sovelluksesta osoitteessa www.hsl.fi/sovellus.

Kuinka kortin vaihto tapahtuu?

Kortteja vaihtavat kaikki matkakortin palvelu- ja myyntipisteet. Voit hoitaa kortin vaihdon samalla kertaa, kun käyt lataamassa sitä.

Kausi ja arvo siirretään vaihdossa uudelle HSL-kortille. Myös kaikki muut vanhalla kortilla olevat tiedot, esimerkiksi tieto alennusryhmästä, siirtyvät uudelle kortille. Vanha kortti jää palvelu- tai myyntipisteeseen, se passivoidaan, laitetaan tietoturvasäilöön ja lähetetään asianmukaisesti tuhottavaksi.

Kun olet vaihtanut korttisi, sinun kannattaa käydä luomassa itsellesi HSL-tunnus www.hsl.fi -verkkosivulla. HSL-tunnus mahdollistaa tulevaisuudessa muun muassa matkakortin verkkolatauksen ja voit esimerkiksi tilata käyttämiesi linjojen tiedotteet ja poikkeusinfot sähköpostiisi.  Luomalla tunnuksen osallistut arvointoihin, joissa voittoina ovat joka kuukausi vuoden loppuun asti viisi 200 euron arvoista HSL-matkalahjakorttia.

Huom! Jos vaihdat korttisi HSL:n palvelupisteessä tai jossakin muussa kuntien palvelu- ja asiointipisteessä 23.-24.10., jolloin kortteja ei vielä vaihdeta muissa HSL:n jälleenmyyntipisteissä, et voi noiden kahden päivän aikana myöskään ladata uutta HSL-korttiasi jälleenmyyntipisteissä. HSL-korttien lataaminen alkaa jälleenmyyntipisteissä vasta torstaina 25.10.

Maksaako kortin vaihtaminen?

Voit vaihtaa korttisi maksutta uusien vyöhykkeiden tuloon asti. Sen jälkeen kortin voi vaihtaa vain HSL:n omissa palvelupisteissä tai kuntien asiointipisteissä, ja vaihdosta veloitetaan 6 euron käsittelymaksu.

Missä kaikkialla voin vaihtaa korttini?

• Kaikissa HSL:n omissa palvelupisteissä
• Kuntien asiointi- tai palvelupisteissä
• HSL-alueen R-kioskeissa, sekä muissa R-kioskeissa, jotka löytyvät HSL:n myyntipaikkahausta

(HSL-alueen kioskien lisäksi mm. Nurmijärvi, Lohja, Porvoo, Lahti, Turku ja Tampere). Myyntipaikkahaun osoite on  www.hsl.fi/myyntipaikkahaku.
• HSL-alueen Stockmann-tavarataloissa, K-Citymarketeissa ja Prismoissa
• Myyntipaikkahausta löytyvissä S- ja K-marketeissa, K-Supermarketeissa, Alepoissa ja pienemmissä kioskeissa

Huom! Hotellien vastaanotoissa ja laivojen infoissa ei vaihdeta matkakortteja, vaikka ne löytyvät myyntipaikkahausta kertalippujen tai vuorokausilippujen myyjinä.

 

Tarvitsenko korttia vaihtaessani henkilöllisyystodistuksen? ? Voiko kuka tahansa vaihtaa henkilökohtaisen kortin jonkun toisen puolesta?

Kortinvaihdossa ei tarvita henkilöllisyystodistusta eikä valtakirjoja. Voit vaihtaa kaikki mukanasi olevat kortit kerralla.

Minulla on sekä henkilö- että haltijakohtainen matkakortti, voinko vaihtaa ne molemmat samalla käynnillä?

Henkilö- ja haltijakohtaiset matkakortit voi vaihtaa samalla kertaa.

Miten matkakortti ja HSL-kortti eroavat toisistaan? Toimivatko uudet kortit samalla tavoin kuin entiset?

Uudet HSL-kortit toimivat samalla tavalla kuin vanhat kortit. Kortin lataaminen ja käyttö liikennevälineissä eivät muutu millään lailla. Ulkoasultaan HSL-kortti poikkeaa nykyisestä matkakortista, sillä se on väriltään sininen. Kortissa on myös uusi kuviointi, joka perustuu liikennevälineiden piktogrammeihin.

HSL-kortti on samankokoinen kuin vanha matkakortti, joten voit käyttää entistä koteloa jatkossakin. Koska monilla asiakkailla on käytössään käyttökelpoinen korttikotelo, vaihdon yhteydessä ei jaeta uusia koteloita. Jos haluat uuden kotelon, eri värisiä koteloita on myynnissä HSL:n ja kuntien palvelupisteissä yhden euron hintaan.

Miksi kortit vaihdetaan?

Kortit on välttämätöntä vaihtaa ennen vyöhykeuudistusta, sillä nykyisillä korteilla ei ole tilaa vyöhykemallin tiedoille eivätkä nykyiset kortit pysty lukemaan uutta tariffia. HSL-kortti mahdollistaa myös uusia palveluja kuten nettilataukseen.

Korttien tietoturvallisuus paranee vaihdon myötä.  HSL-korttien kopiointi, väärentäminen tai sisällön muuttaminen ovat vaikeampaa kuin nykyisten matkakorttien.

Käytössä on yhä edellisessä vaihdossa liikkeelle laskettuja kortteja, jotka ovat lähes kymmenen vuotta vanhoja. Vanhoissa korteissa ei ole ilmennyt erityisen paljon toimintahäiriöitä, mutta ne on siitä huolimatta aika vaihtaa.

Mihin asti voin ladata vanhaa matkakorttiani ja käyttää sitä liikennevälineissä?

Vanhojen korttien lataaminen matkakortin palvelu- ja myyntipisteissä ei ole mahdollista sen jälkeen, kun kortinvaihto on alkanut.

Vanhat ja uudet kortit toimivat rinnakkain liikennevälineissä siihen asti, kunnes HSL siirtyy lippujen hinnoittelussa uuteen vyöhykemalliin. Uuden mallin tultua käyttöön vanhat kortit lakkaavat toimimasta.

Vanhojen korttien lataaminen HSL:n automaateissa onnistuu 7.1.2019 asti.  Jos lataat korttisi aina automaatissa, sinun on viimeistään silloin käytävä vaihtamassa korttisi jossain matkakortin myynti- ja latauspisteessä.

Muuttuvatko lippujen hinnat kortin vaihdon yhteydessä? Tuleeko käyttöön uusia lipputyyppejä tai jääkö joitain lippuja pois käytöstä?

Kortinvaihto ei aiheuta muutoksia lippujen hintoihin, eikä uusia lipputyyppejä tule käyttöön tai vanhoja poistu.  Vaihto on kuitenkin askel kohti vyöhykeuudistusta, jossa HSL:n lippujen hinnoitteluperiaatteet muuttuvat perusteellisesti. Uudistuksen on tarkoitus toteutua kevään 2019 aikana.

Asiakasryhmissä tapahtuu vaihdon yhteydessä joitakin muutoksia:

  • Asiakasryhmät ’Rintamaveteraani’ ja ’Sotainvalidi’ yhdistyvät asiakasryhmäksi ’Sotaveteraani’.
  • Helsinkiläisten, espoolaisten, kauniaislaisten ja vantaalaisten vapaalippulaisten matkustusalueeksi laajenee lähiseutu3. Asiakkaan täytyy käydä päivittämässä muutos palvelupisteessä.

Minulla on työsuhdematkakortti, kuinka vaihdan sen?

Työsuhdematkakortti on käytävä vaihtamassa matkakortin palvelu- ja myyntipisteessä HSL-kortiksi muiden korttien tavoin. Työsuhdelippua ei toistaiseksi saa mobiiliin, joten HSL-kortti on työsuhdelipulla matkustavalle jatkossakin välttämätön.  

Kuinka erityisryhmien, esimerkiksi rintamaveteraanien, näkövammaisten ja invalidien kortit vaihdetaan?

Myös erityisryhmiin kuuluvan tai hänen edustajansa on käytävä vaihtamassa korttinsa matkakortin palvelu- ja myyntipisteessä.    

Pitääkö kunnan myöntämä koululaisten matkakortti vaihtaa?

Myös koululaiskortti pitää vaihtaa HSL-kortiksi. Sen voi käydä vaihtamassa maksutta missä tahansa matkakorttia lataavassa palvelu- tai myyntipisteessä.

Onnistuuko nettilataus uudella HSL-kortilla?

Nettilataus tulee HSL-kortilla käyttöön vyöhykemallin käyttöönoton jälkeen.

Jos käytän matkakorttia ottaessani kaupunkipyörän käyttöön, toimiiko pyöräpalvelu myös HSL-kortilla?

Ei automaattisesti, vaan sinun täytyy ensin tilata uusi pyöräilijätunnus omalla kaupunkipyöräsivullasi ja käydä sen jälkeen pyöräasemalla korvaamassa tunnus uudella HSL-kortilla pyörän käyttöliittymän avulla Tarkempi ohje löytyy osoitteesta www.hsl.fi/kaupunkipyörät. Saat siis pyörän asemalta käyttöösi  joko pyöräilijätunnuksella tai HSL-kortilla. Pyöriä ei voi käyttää mobiililipulla.

Tarvitseeko liityntäpysäköinnin käyttäjä HSL-kortin?

Jos käytät maksullista pysäköintialuetta, tarvitset kortin, sillä HSL-sovellus ei toistaiseksi käy liityntäpysäköinnin maksamiseen. Pysäköintimaksu maksetaan niin, että ensin leimataan kausi- tai arvolippu matkakortinlukijalla. Sen jälkeen voit ostaa automaatista liityntäpysäköintilipun.

Vanha matkakorttini on vioittunut eikä toimi, mitä voin tehdä?

Jos kortin vahingoittuminen on omaa syytäsi, sinun pitää ostaa uusi HSL-kortti palvelupisteestä tai kuntien asiointipisteestä. Vanhalla kortilla olleen kauden/arvon voi siirtää uudelle HSL-kortille käsittelymaksua vastaan. Mikäli kortti on vioittunut jostain muusta syystä, sinulle tehdään palvelupisteessä uusi HSL-kortti ilman kortti- ja käsittelymaksua.

Jos korttini on kadonnut tai se on sulkulistalla, miten saan uuden?

Voit ostaa uuden henkilö- tai haltijakohtaisen kortin viidellä eurolla mistä tahansa matkakortin palvelu- tai   asiointipisteessä. Palvelupisteessä voidaan siirtää personoidulla kadonneella kortilla ollut arvo ja/tai kausi uudelle kortille kuuden euron käsittelymaksua vastaan. Henkilöllisyys tarkastetaan siirron yhteydessä.

Mikäli sinulla on mukanasi sulkulistalla oleva kortti, vaihdon yhteydessä tarkastetaan, onko kortti todella sulkulistalla. Jos niin on, ja olet asioimassa R-kioskilla tai myyntipisteessä, kortin vaihto keskeytyy, ja sinun on käytävä HSL:n palvelupisteessä tai kuntien asiointipisteessä vaihtamassa kortti.

HSL:n palvelupisteessä voidaan siirtää personoidulla kadonneella kortilla ollut arvo ja/tai kausi uudelle kortille kuuden euron käsittelymaksua vastaan. Henkilöllisyys tarkastetaan siirron yhteydessä.

Miten voin tarkistaa oman matkakorttini tiedot?

Matkakortin saldotiedot voi tarkistaa matkakortinlukijalla, lipunmyyntiautomaatilla tai matkakortin palvelu- ja myyntipisteessä.

Jatkossa voit tarkistaa matkakorttisi tiedot myös HSL:n nettisivuilla HSL-kortti -palvelusta. Jos tunnistaudut vahvasti eli pankkisi verkkotunnuksilla, näet korttisi käyttöhistorian eli ostot ja lataukset. Lisäksi näet asiakasryhmän, kuntalaisuuden ja muut kortilla olevat tiedot. Jos tunnistaudut heikosti eli matkakorttisi numerolla, näet kortillasi olevan arvon ja kauden määrän.

Miten henkilötietojani käsitellään HSL:ssä?

HSL:n keräämien henkilötietojen käsittelystä kerrotaan sivulla hsl.fi/tietosuoja. Lisätietoja matkakortin tietosuojasta löytyy myös HSL:n yleisistä matkaehdoista.

Vaihtuuko matkakortin numero kortin vaihdon yhteydessä?

Kyllä vaihtuu. Ota tämä huomioon kaikissa palveluissa, joihin olet kirjautunut matkakortillasi, esimerkiksi kaupunkipyörät, liityntäpysäköinnin pyöräparkki ym. Esimerkiksi Klienton kohdalla katso toimintaohje Klienton sivuilta.

Miten toimin, kun käytän matkakorttiani etukorttina HSL:n asiakasetuohjelmaan kuuluvassa Kliento-palvelussa?

Katso toimintaohje Klienton sivuilta.