Työmatkaliikkumissuunnitelma

Työmatkaliikkumissuunnitelma

Työpaikan liikkumissuunnitelma on suunnitelma konkreettisista toimenpiteistä, joilla työnantaja pyrkii edistämään työntekijöidensä viisasta liikkumista. Käytännössä se on lista toimenpiteistä, jotka on aikataulutettu ja joille on nimetty vastuuhenkilöt.

Työntekijät liikkuvat tutkitusti aktiivisemmin, kun työpaikalla on tehty liikkumissuunnitelma.

Mies asemalla

Suunnitelman tekeminen onnistuu parhaiten, kun työnantajalla on käytössään faktatietoa henkilöstönsä työmatkaliikkumisen nykytilasta ja kehittämistarpeista. Ne työnantaja saa selville HSL:n helppokäyttöisellä Työmatkalaskurilla.

Työmatkaliikkumisen toimenpidevalikoima on laaja ja käsittää sekä helppoja ja nopeita ratkaisuja että pidempää suunnittelua ja budjetointia vaativia päätöksiä. Työmatkaliikkumista voidaan käsitellä työpaikalla osana työhyvinvointiohjelmaa, ympäristöjohtamisjärjestelmää, työturvallisuussuunnittelua tai vaikka miettiessä uutta sijoittumispaikkaa tai etätyöpolitiikkaa. Työmatkaliikkumisen kehittäminen tulee nähdä koko organisaatiota koskettavana kokonaisuutena.

Työnantaja voi esimerkiksi edistää työmatkapyöräilyä parantamalla pyöräpysäköintiä, kunnostamalla puku- ja pesutiloja ja ottamalla käyttöön asiointi- tai työsuhdepyörät. Työpaikalla voidaan myös parantaa etätyö- ja videoneuvottelumahdollisuuksia, muuttaa autopaikoitus maksulliseksi tai kouluttaa työssään autoa tarvitsevia taloudelliseen ajotapaan. Myös erilaiset kilpailut ja kampanjat motivoivat kävelyyn ja pyöräilyyn. Työsuhdematkalipun tarjoaminen kannustaa henkilöstöä kulkemaan työmatkat julkisilla.

Konsultit tarjoavat lisäpalveluita

Asiantuntevilta liikennealan palveluntarjoajilta on tilattavissa apua liikkumissuunnitelman laadintaan sekä  liikkumispalveluiden käyttöön ja kustannuksiin liittyviä selvityksiä.

HSL:n yhteistyökumppaneita ovat:

Linea Konsultit Oy

Mobinet Oy

Ramboll Finland Oy

Sito Oy

Sweco Finland Oy

Trafix Oy

Valpastin Oy

WSP Finland Oy

Tee tarjouspyyntö

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.