Viisaan liikkumisen käsikirja

Työpaikan viisaan liikkumisen käsikirjan kansikuva

Viisaan liikkumisen käsikirja työpaikoille

Viisaan liikkumisen käsikirja kertoo työpaikan vastuuhenkilöille, miten fiksuja liikkumisvalintoja voi edistää omalla työpaikalla. Oppaasta löydät ohjeet liikkumisen toimenpidesuunnitelman laatimiseen ja saat vinkkejä sekä käytännön esimerkkejä tukemaan liikkumistapojen muutosta. Lue, mitä muut työnantajat ovat tehneet, ja hyödynnä oppeja omalla työpaikallasi.

Viisaan liikkumisen käsikirja työpaikoille

Työmatkat liikuttavat koko yritystä

Henkilöstöhallinnon asiantuntijaa kiinnostaa usein liikkumisen työhyvinvointinäkökulma. Kodin ja työpaikan väliset matkat vaikuttavat arjen sujuvuuteen ja sitä kautta hyvinvointiin, tyytyväisyyteen ja työssä jaksamiseen. Työmatkaliikunta on helppoa arkiliikuntaa ja siihen kannattaa kannustaa. Lisäksi monipuoliset liikkumisen vaihtoehdot auttavat sitouttamaan työntekijöitä ja epäkohtien korjaaminen parantaa ilmapiiriä ja työtyytyväisyyttä.

Ympäristöasiantuntija ilahtuu viisaan liikkumisen päästövähennyspotentiaalista. Työmatkaliikenteen suunnittelun avulla liikenteen aiheuttamia päästöjä on mahdollista vähentää jopa kolmanneksella. Työmatkaliikenteen suunnittelu tuo lisäarvoa ja mitattavia vaikutuksia ympäristöjohtamiseen ja energiatehokkuusohjelmiin.

Taloushallinnon asiantuntijan kannattaa miettiä, halutaanko työmatkoilla tuhlata vai säästää. Pysäköinti, työsuhdeautot, kilometrikorvaukset ja lentomatkat aiheuttavat merkittäviä kustannuksia. Esimerkiksi yhden maanalaisen autopaikan rakentaminen voi maksaa jopa 50 000 euroa, vuokraaminen puolestaan satoja euroja kuukaudessa. Autopaikkojen tarvetta voidaan vähentää tarjoamalla kannustimia joukkoliikenteen käyttöön, työmatkapyöräilyyn, kimppakyyteihin ja autojen yhteiskäyttöön.

Työmatkalla_metro

Innosta liikkumaan!

Työnantaja voi vaikuttaa henkilöstönsä kulkutavan valintaan innostamalla, kannustamalla ja mahdollistamalla. Muun muassa hyvät suihkutilat ja vaatekaapit, turvallinen pyöräpysäköinti, työsuhdelippuetu ja informaation tarjoaminen ovat tehokkaita keinoja lisätä kestäviä kulkumuotoja.

Työntekijät arvostavat työnantajia, jotka kannustavat viisaisiin liikkumisvalintoihin ja tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja liikkumiseen. Työnantajan kannattaa tarjota tietoa ja tukea, herättää positiivisia tunteita ja kannustaa toimintaan, jotta nykyiset liikkumisrutiinit saadaan rikottua.

Katso oppaasta juuri teidän työpaikallenne sopivia tapoja innostaa työntekijöitänne!

Viisaan liikkumisen käsikirja työpaikoille

Seuraa myös, miten HSL:n kokeiluun osallistuvien autoilijoiden työmatkat muuttuvat: http://hslkokeilu.blogspot.fi/.

Liityntäpyöräily_metro_Siilitie