Metro- ja raitioliikenne pysähtyy 23.9. jos JHL:n työnseisaus toteutuu

Helsingin yhteisjärjestö JHL ry ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat ilmoittaneet suunnittelevansa työnseisausta 23.9.2014. Se koskisi kaikkia Helsingin kaupungin toimintoja, joihin kuuluvat muun muassa Palmia, Helsingin Energia ja HKL-Metroliikenne ja HKL-Raideliikenne.

Työnseisaus alkaisi tiistaina 23.9. työvuoron alkaessa ja kestäisi vuorokauden. Käytännössä se pysäyttäisi myös raitio- ja metroliikenteen. Työnseisauksen toteutuminen varmistuu lopullisesti vasta maanantaina 22.9. Metro- ja raitioliikenteen pysähtyminen vaikuttaisi arviolta jopa 200 000 ihmisen matkustamiseen.

HSL järjestää metroa korvaavaa bussiliikennettä Itä-Helsingin ja keskustan välillä. Raitioliikennettä korvaavia busseja ajetaan vain laivaterminaaleille Katajanokalle, Olympiaterminaalille ja Länsiterminaalille matkustajalauttojen saapumis- ja lähtöaikojen mukaan.

Vaikutuksia bussilinjoille

Metro- ja raitioliikenteen pysähtyminen vaikuttaa myös bussiliikenteeseen. Helsingin bussilinjoja 51 ja 90 ei liikennöidä. Seuraavat pysäkit ovat kokonaan poissa käytöstä, kun linja 51 ei liikennöi:

Kallion virastotalo 0253
Karhupuisto 2143 ja 2144
Franzeninkatu 2141 ja 2142
Kaarlenkatu 0257
Urheilutalo 2147 ja 2148
Brahenkatu 0261 ja 2146
Helsinginkatu 2150

Vuosaaren liityntälinjat 90, 96 ja 98 korvaa tiheällä vuorovälillä Itäkeskuksen-Rastilan ja Vuosaaren välillä liikennöivä linja 98A (klo 4.57-23.36). Kartta

Rastilassa pysäkit Rastila (M) 4607, Venemestarintie 4609 ja 4610 sekä Kaivonkatsojanpuisto 4611 ja 4612 ovat poissa käytöstä.

Odotettavissa on, että kantakaupungin liikenne ruuhkautuu lakkopäivänä ja bussit täyttyvät etenkin ruuhkatunteina. Lyhyillä matkoilla kävely ja pyöräily ovat monessa tapauksessa nopein tapa liikkumiseen. HSL suosittaa myös lähijunaliikenteeseen siirtymistä, jos se on mahdollista. Esimerkiksi Itäkeskuksesta Oulunkylään on lisäbusseja linjalla 550X. Kartta_550X
Linja 59X ajaa reittiä Itäkeskus - Herttoniemi - Pasila (klo 6-8.30, klo 14.34-18.04). Kartta_59X
Malmin asemalle liikennöivät idästä linjat 78, 519, 520, 554 ja Pukinmäen asemalle linja 54.

Vinkki!
Reittioppaasta voi etsiä itselleen sopivia vaihtoehtoisia bussireittejä käyttämällä avuksi Tarkennettua hakua. Kun poistaa rastit kohdista raitioliikenne ja metro, hakutuloksiin nousevat vain bussilinjat.

Kannattaa muistaa myös Kutsuplus-palvelu. Kutsuplussan palvelualue ulottuu idässä Itäkeskukseen. Tutustu Kutsuplussaan

Metroa korvaavat linjat 23.9.

Metroa korvaaviin busseihin saa mennä sisälle myös keskiovesta eikä matkalippua tarvitse näyttää kuljettajalle. Matkan voi maksaa myös kännykkälipulla. Tavoitteena on mahdollisimman sujuva liikenne. Bussien paikkaluku ei vastaa metrojunien paikkalukua, joten busseissa on ahdasta etenkin ruuhkatunteina. Muu liikennetilanne ja matkustajamäärä vaikuttavat matka-aikaan.

99M Hakaniemi - Itäkeskus - Mellunmäki Kartta_99M
klo 5.21-23.35, vuoroväli 5 minuuttia klo 6-21, 10 minuuttia ennen klo 06 ja klo 21 jälkeen
arvioitu matka-aika 30 minuuttia
- lähtölaituri Hakaniemen torikadulla
- Itäkeskuksesta Mellunmäkeen laituri 2
- Itäkeskuksesta Hakaniemeen laituri 30

99V Rautatietori - Itäkeskus - Vuosaari Kartta_99V
klo 5.15-23.30, vuoroväli 5 minuuttia  klo 6-21, 10 minuuttia ennen klo 06 ja klo 21 jälkeen
arvioitu matka-aika 30 minuuttia
- lähtölaituri Rautatientorilla laituri 8
- Itäkeskuksesta Vuosaareen laituri 26
- Itäkeskuksesta Rautatientorille laituri 30

99B Rautatientori - Herttoniemi Kartta_99B
klo 5.26-23.39, vuoroväli 4 minuuttia klo 6-20.30, 8 minuuttia ennen klo 6 ja 20.30 jälkeen
arvioitu matka-aika 12 minuuttia
- Rautatientorilta Herttoniemeen laituri 7
- Herttoniemestä Rautatientorille laituri 11

Metroasemien laiturialueet ovat koko työnseisauksen ajan suljettuina. Asemien lippuhallit ovat tiistaina avoinna niissä sijaitsevien liiketilojen aukioloaikojen mukaisesti.  Poikkeuksena ovat Kalasataman ja Myllypuron metroasemat, jotka ovat suljettuina koko tiistain.

Bussiyhteydet satamiin

Bussilinja 2X liikennöi välillä Lasipalatsi-Olympiaterminaali laivojen lähtö- ja saapumisaikaan Kartta

Bussi 2X pysähtyy seuraavilla pysäkeillä:

Suunnassa Olympiaterminaali – Lasipalatsi
0435 Olympialaituri
1903 Lasipalatsi

Suunnassa Lasipalatsi – Olympiaterminaali
1902 Lasipalatsi
1900 Erottaja
2400 Kauppatori (tilausajopysäkki Eteläesplanadi 1:n kohdalla)
0434 Olympialaituri


Bussilinja 4TX liikennöi välillä Lasipalatsi-Katajannokan terminaali laivojen lähtö- ja saapumisaikaan Kartta

Bussi 4X pysähtyy seuraavilla pysäkeillä:

Suunnassa  Katajanokan terminaali – Lasipalatsi
0420 Katajanokan terminaali
1903 Lasipalatsi

Suunnassa Lasipalatsi – Katajanokan terminaali
1902 Lasipalatsi
1900 Erottaja
2400 Kauppatori (tilausajopysäkki Eteläesplanadi 1:n kohdalla)
0420 Katajanokan terminaali


Bussilinja 9X liikennöi välillä Kamppi-Länsisatama laivojen lähtö- ja saapumisaikaan Kartta
(Pysäkin numero Kampissa 0825)

Bussi 9X pysähtyy seuraavilla pysäkeillä:

Suunnassa Kamppi – Länsiterminaali
0825 Kampintori
Länsiterminaali, Kutsuplus-pysäkki terminaalin pohjoispuolella

Suunnassa Länsiterminaali – Kamppi
Länsiterminaali, Kutsuplus-pysäkki terminaalin pohjoispuolella
0825 Kampintori

Aikataulut satamiin  Aikataulu

Hyvittäminen

HSL hyvittää työnseisauksen päätyttyä yhden päivän niille kausilipun käyttäjille, jotka eivät ole voineet käyttää joukkoliikennettä tavanomaisilla matkoillaan.

HSL:n hyvitysohjeita sovelletaan työnseisauksen osalta seuraavasti: jos kausilippu on ollut voimassa työnseisauksen aikana, siitä voidaan myöntää hyvitys enintään yhdeltä päivältä.

Kausilipun hyvitys myönnetään harkinnan mukaan, jos asiakas voi luotettavasti osoittaa, ettei ole voinut työnseisauksen aikana käyttää joukkoliikennettä tavanomaisilla matkoillaan. Hyvitys annetaan matkakortille ladattavana kautena tai arvona hyvityshakemuksen perusteella työnseisauksen päätyttyä. Hyvityslomake

Asiakas voi hakea hyvitystä 2 kuukauden kuluessa työnseisauksen päättymisestä. Hakemuslomakkeen voi jättää mihin tahansa matkakortin palvelupisteeseen tai postittaa sen suoraan HSL:lle osoitteella: HSL, PL 101, 00077 HSL. Hakemukset käsitellään työnseisauksen päätyttyä mahdollisimman nopeasti.

HSL käsittelee hakemuksen ja postittaa päätöksen asiakkaalle. Asiakas saa hyvityksen tilille tai palvelupisteestä, jossa hänen matkakortilleen ladataan myönteisen päätöksen mukaan.

Takaisin ylös

Kommentit

Hyvin toimi korvaavat vuorot Herttoniemestä keskustaan. Kiitokset myös opastajille rautatientorilla. Hyvin hoidettu!

ajattelin kaverini jotka käyttävät metroa ja osa ratikkaa niitä varmaan hatmittaa kun eivät päässeet töihin tänään toivon parasta että huomenna pääsevät töihon

JHL:n työnseisaus päättyy yöllä, joten keskiviikkona 24.9. metro ja raitiovaunut liikennöivät normaalisti.

Eikai tämä kaaos jatku enää huomenna tai milloinkaan lähitulevaisuudessa?

Mukava antaa vähän positiivistakin palautetta tämän kaiken keskellä: oikein sutjakkaasti toimi metron korvaava bussiliikenne tänään kun matkustin Herttoniemestä Arabiaan ja takaisin. Kiitos.

pääsin hyvin kulkemaan omalla Reitilläni 65alla pääsin kampiin asti siitä pääsin hyvin Engelaukiolle kun kampissa vaihdoin seuraavaan Bussiin 18 eiraan t.raisa

Hienosti järjestetty oppaita keltaisissa liiveissä rautatieasemalle opastamaan! Kiitos HSL tiedotuksesta ja niistä auttavista toimista, joita on tehty. Kiitos myös korvaavia vuoroja ajaville kuskeille.

Olis kiva, jos jostain sais ton metroa korvaavan Mellunmäki-Hakanimei bussin aikataulut! Pitäis nimittäin itetää, miten pääsen hammaslääkäriin.

Olisihan se tosiaan kivaa, mutta…
Suunnitelman mukaan Itäväylällä liikennöivät bussilinjat 99B, 99M ja 99V noin 10 minuutin välein. Suurten matkustajamäärien tai kadulla olevan ruuhkan vuoksi autot saattavat kuitenkin jäädä jälkeen aikataulusta. Lisäksi AKT:n tukilakon vuoksi välistä puuttuu joitakin suunniteltuja lähtöjä. Sitä paitsi, kuka tietää, vaikka joku anarkisti yrittäisi vielä estää bussien kulun.
Kannattaa siis vain mennä ajoissa pysäkille odottamaan.

Metroa korvaavat bussit kulkevat noin kymmenen minuutin välein.

Mihin saakka korvaavia 99V-linjan busseja tänään liikennöi? Ja millaisin vuorovälein? Pitäisi illalla päästä keskustasta itään ennen N-bussien liikennöinnin alkua.

Bussilinja 99V ajaa metron liikennöintiaikojen mukaan eli liikenne päättyy noin klo 23.30.

Bussilla 99 kestää Herttoniemestä Rautatientorille noin viisitoista minuuttia, eli kokonaismatka-aika olisi myös tällä vaihtoehdolla noin 25 minuuttia. Bussit eivät tiettävästi ole niin täynnä, etteikö mukaan mahtuisi.

Kumpi on nopeampi vaihtoehto kestkustaan?
Asun ihan 58/59 pysäkin vieressä. Sillä voisin mennä 58/59 Suvilahdelle ja siitä 55 bussilla Rautatientorille. Toinen vaihtoehto on kävellä 10min Herttoniemen metrikselle ja siitä bussilla 99B Rautatientorille. Kuinka kauan kestää keskustaan 99B bussilla? Reittioppaan mukaan 58/59 + 55 kestäisi n. 25min. Onko bussit kuinka pahasti täyttyneitä klo 14 aikoihin, ettei siihen mahtuisi ollenkaan ja bussit ohittavat pysäkkejä?

Kulkeeko sitten tämä 98A (joka korvaa 96,98,90) niin millä vuorovälillä, kannattaako vain mennä odottelemaan pysäkille (ei kai ole yli 15min vuoroväliä)

Mistä pysäkiltä linjan 99M bussit lähtevät mellunmäen suunnasta?

Linjan 99M bussit lähtevät terminaalista Mellunmäen metroasemen vierestä.

Satamiin ei ole lainkaan korvaavia bussivuoroja.
Itäväylällä liikennöivät bussilinjat 99B, 99M ja 99V noin 10 minuutin välein. 99B ja 99V liikennöivät jälleen Rautatientorille. 99M:n kääntöpaikka on Hakaniemessä.
Linja 550X Itäkeskus-Oulunkylä liikennöi noin 5 minuutin välein.

En löytänyt 99M-linjan aikataulua. Millä vuorovälillä bussi ajaa tänään 23.9.?

Itäväylän korvaaville vuoroille ei ole aikataulua muuttuvan liikennetilanteen mukaan. Vuoroväli on arviolta noin 10 minuuttia. Kannattaa mennä pysäkille odottamaan. Käytännössä liikenne on non-stop-tyyppistä.

Korvaavalla linjalla 99M Itäkeskukseen, jossa vaihto esim. linjalle 58. Reittioppaasta löytyy useampia vaihtoehtoja.

Miten pääsee mellunmäestä herttoniemeen?

Hyvitys todiseellisesta esteestä käyttää julkista liikennettään maksetaan harkinnan mukaan todistettavan hakemuksen perusteella.

Olisiko mitenkään mahdollista ja edullisempaa tällätä kaikille kk-lippulaisille tietokoneohjelmallisesti se päivän hyvitys. Jumalauta että virkakoneisto työllistää itseään taas!

Ja kaikki laittaa ton hakenuksen sitten menemään!

Harmillista, mutta ehdottamasi ohjelmallinen toiminto ei onnistu. Nykyinen matkakortti on kontaktillinen kortti eli lataamiseen tarvitaan mukaan fyysinen kortti. Toisaalta runsas 50 prosenttia matkustajista on bussimatkustajia, joille tänään on tarjolla bussikyytiä normaaliin tapaan.

kulkevathan U-linjat normaalisti, esim. 485 pohjoiseen päin?

Kaikki U-linjat ajetaan normaalisti

Stadin kundi menee kamerakännykällä kuvaamaan, kun juntit koittaa änkeä pysäkeillä täpötäysiin busseihin. Stadin kundi huutelee oman autonsa ikkunoista junteille, jotka odottavat sateessa ja tuulessa busseja, joita välittämättä edes ajeta. Sitten Stadin kundi lataa videot landeista Youtubeen!

Eikö itäväylää pitkin kulkevat yksin ajavat autoilijat voisi ottaa matkustajia kyytin? :D

Oulunkylän juna-asemalta Pitäjänmäelle aamulla; kulkeeko 550 normaalireittiään tiistaina?

Sivut

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.