HSL:n uusi runkolinja 560 luo yhteyden Itä-Helsingin ja Kehäradan välille


Uusi poikittainen runkolinja 560 aloittaa liikennöinnin syksyllä 2015. Bussin reitti kulkee Rastilasta Vuosaaren metroaseman, Malmin aseman ja Paloheinän kautta Myyrmäkeen. Malmin asema toimii vaihtoyhteytenä linjan 560 ja Kehäradan välillä, mikä nopeuttaa matkustamista lentoaseman ja Itä-Helsingin välillä. Linjan 560 liikennöinnin aloittaminen tuo muutoksia myös muihin Vuosaaren ja Kontulan bussireitteihin. Muutoksista on käyty vilkasta verkkokeskustelua HSL:n nettisivuilla marras-joulukuussa.

Linja 560 liikennöi ruuhka-aikaan tiheästi noin 7-8 minuutin välein. Viikonloppuisin vuorovälit ovat 10-15 minuuttia ja vuorokauden hiljaisimpina tunteina 20-30 minuuttia. Liikennöintiaika on arkisin noin klo 4.45-23.30 ja viikonloppuina noin klo 5.30-23.30.

Pysäkkien tiheyttä on karsittu vakioreitteihin verrattuna, jotta liikennöinti säilyisi raideliikennemäisen sujuvana. Bussien kulkua nopeuttavat myös liikennevaloetuudet. Pysäkkien sijoittelussa tärkeänä kriteerinä ovat olleet hyvät vaihtoyhteydet. Myös polkupyörien liityntäpysäköintiin kiinnitetään erityistä huomiota. Reitin kokonaispituus on noin 28 kilometriä ja matka-aika Vuosaaresta Myyrmäkeen on 50 minuuttia ja Rastilasta lähdettäessä 60 minuuttia.

Runkolinja 560 on HSL:n toinen runkolinja. Ensimmäisestä runkolinjasta 550 on saatu hyviä kokemuksia vajaan kymmenen vuoden aikana. Myös kansainvälisten kokemusten mukaan linjaston selkeys ja vuorovälin tiheys lisäävät bussilla matkustamista ja joukkoliikenteen käyttöä. HSL:n arvion mukaan linja 560 merkitsee noin 600 000 lisämatkaa vuodessa ja 0,5 miljoonan euron lisäystä lipputuloihin. Lisäkustannukset syksyn 2015 liikennöintimuutoksista ovat noin 2,6 miljoonaa euroa.

Reittimuutoksia Vuosaaressa, Kivikossa ja Kontulassa

Syksyllä 2015 linjasto muuttuu eniten Vuosaaressa. Linja 78, Vuosaaren satama–Mellunmäen metroasema–Malmi, lakkautetaan. Samalla numerolla alkaa liikennöidä uusi väliaikainen ruuhkalinja, joka kulkee väliä Kontulan metroasema–Kivikko–Malmin sairaala. Bussin liikennöinti lakkaa, kun Kivikon liittymä valmistuu arvion mukaan syksyllä 2016.

Myös linjan 90 reitti muuttuu yhteydeksi Vuosaaren metroasema–Aurinkolahti–Vuosaaren satama. Nyt bussi ajaa reittiä Vuosaaren metroasema–Kallvikintie. Linjan 96 uusi reitti on Porslahdentie – Vuosaaren metroasema. Linjan 98 reitti lyhenee välille Itäkeskuskuksen metroasema–Marjaniemi–Rastilan metroasema. Linja 98A lopetetaan. Linjan 57 reittiä jatketaan Latokartanosta Kivikon kautta Kontulaan, kun Kivikon liittymä valmistuu arviolta syksyllä 2016.

Kommentit

Rastilasta tulee jatkossakin pääsemään nopeammin Myyrmäkeen metrolla ja junalla keskustan kautta kuin uudella 560 runkolinjalla

Entä sitten? Linjan 560:n tavoittteena ei alunperinkään ole ollut tarjota nopeinta mahddollista yhteyttä Rastilasta Myyrmäkeen...

Miten jatkossa pääsee kätevimmin Vuosaaren metroasemalta uudelle Piippuhyllyn asuinalueelle Vuosaaressa, jos 78 lakkautetaan ja 90 vaihtaa reittiä?

Bussi 560 tulee ajamaan kuitenkin kyseisten talojen ohi, pysäkkii saattaa hieman siirtyä lammelle päin. Eli suurinpiirtein samalla tapaa kuin aikaisemmin 78'lla.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.