HSL:n tapakampanja on kerännyt matkustajilta kiitosta

Matkustajat toivovat usein, että HSL muistuttaisi matkustajia hyvistä tavoista joukkoliikenteessä. HSL vastasi pyyntöihin ”Vähän tapoja, kiitos!”-kampanjallaan.

Julisteet metrojunien ja raitiovaunujen sähköisillä näytöillä muistuttavat matkustajia muun muassa siitä, että raskaana olevalle tai jalka paketissa kulkeville on kohteliasta tarjota istumapaikka, kännykkään ei ole kohteliasta vaunussa kailottaa ja jalkoja ei sovi pitää penkillä.

”Matkustajat ovat antaneet kampanjasta positiivista palautetta”, HSL:n viestintä- ja markkinointijohtaja Mari Flink sanoo. ”Liikenteessä kulkeminen on yhteispeliä, joka sujuu meiltä kaikilta parhaiten, kun otamme toisemme huomioon. Tehdään alkaneesta vuodesta hyvien joukkoliikennetapojen vuosi!”

 Vähän tapoja, kiitos!

Kommentit

Käytöstavat on hyvä nostaa esille. Haluaisin kuitenkin kommentoida kampanjan takana olevaa mielikuvamaisemaa. Kaikki "pahantekijät" kampanjassa ovat miespuolisia. Ovatko kaikki pahantekijät myös joukkoliikenteessä miespuolisia?

Koen, että useammin minun odotetaan antavan paikkani pois, koska olen miespuolinen. Silloinkin, kun minulla on kantamuksia mukanani ja viereisen henkilön olisi helmpompi seistä matkan ajan. Näen tämän kampanjan tukevan kyseessä olevaa tasa-arvottomuutta.

Annan mielelläni paikkani sitä enemmän tarvitsevalle. Toivoisin, että näin tekisivät kaikki sukupuolesta riippumatta.

Leppävaarasta kiloon, ja keraan menevät ryysivät ensimmäisinä sisälle junaan, jättäen meidät esim. Kirkkonummelle menevät seisomaan käytävälle, koska itse menevät istumaan. Toinen on, että jäävät käytävälle seisomaan sen yhden pysäkin ajaksi, ja junaan ei mahdu sisälle. olen parikertaa jäänyt junasta sen takia, että ei mahdu aulasta sisälle, kun ihmiset seisovat siinä ovimontussa. HSL voisi priodisoida, pitemmälle menevät ensin sisälle ja sitten lyhempiä matkoja meneville. ennen 90-luvulla bussitkin täytettiin takaapäin eteeenpäin. Ensimmäinen matkustaja meni taakse, toinen jäi eteenpäin ja jne.

Tämä HSL.n kampanja on kyllä surkuhupaisin ikinä!Käytän joukkoliikennettä päivittäin ja kyllä tuntuu että kuljettajien käyttäytymisessä on enemmän sanomista.Missään muualla matkustaessa en ole törmännyt niin epäasiallisiin ja töykeisiin kuljettajiin kuin Helsingissä.HSL.lle töihin päästäkseen näyttää riittävän että osaa bussia jotenkuten ajaa,sosiaalisilla taidoilla ei niin väliä.Eniten ärsyttää se,että maksava asiakas saa niin ala-arvoista kohtelua ja toistuvasti.Ei olla näkevinään esim.bussilippua tai kännykkälippua,katsotaan ylimielisesti vain toiseen suuntaan.Jos matkustaja kysyy bussin lähtöaikaa,siihenkään ei välttämättä saa vastausta-kerran kuljettaja tiuskaisi että lähtöajat ovat siinä pysäkin taulussa..Näitä tilanteita on niin lukemattoman paljon,että hämmästelen puuttuuko HSL kuljettajista tulleisiin valituksiin lainkaan tosissaan.Tuntuu niin turhauttavalta laittaa toistuvasti palautetta samoista asioista.En arvosta kyseistä laitosta piirun vertaa,oikea palveluammatin irvikuva koko pulju.

Itse olen muutaman kerran joutunut selvästi hyväkuntoiselle mummelille sanomaan että invaliidi paikka on tarkoitettu nimenomaan liikuntarajoitteisille eikä pelkästään vanhuksille. Päältäpäin ei toki sitä aina huomaa, mutta kun kyseinen mummo ei suostu edes viereen istumaan niin herää kysymys että tarvitseeko ko. henkilö paikkaa ollenkaan. Tällainen käytös on yhtälailla törkeää eikä todellakaan tee kenenkään matkasta yhtään mukavampaa.

Pitää muistaa myös se, että aika moni näyttää hapanta naamaa toiselle matkustajalle ilman syytä. Kun puhutaan kohteliaisuudesta ja huomioimisesta niin minä odotan sitä vastavuoroisesti muilta kanssamatkustajilta. Käytös vaikuttaa ihmisten asenteisiin ottaa muut huomioon.

Kampanjaa ei voi ainakaan sukupuolineutraaliudesta kiitellä. Miksi huonoon käytökseen syyllistyvän esimerkkihahmon täytyy aina olla miespuolinen? Toisaalla sitten valitellaan, kuinka juuri miehet eivät liiku tarpeeksi julkisilla. Ehkä miehet eivät tunne itseään tervetulleiksi, mikä ei ole ihme kun asenne on tällainen.

Noi muut ymmärrän, mut raskaana olevalle en penkkiäni anna! Itseppähän on siihen tilaan antanut itsensä laittaa. Ja eipä se raskaus seisomakykyyn vaikuta...

näille ulkomaan eläjille ;
-älkää pälättäkö sinne luuriin kamalan kovaa eikä muutenkaan ole kohteliasta keskustella kova äänisesti julkisessa.
välttäkää lastenne /rattaiden/vaunujen kanssa ruuhka aikaan -teitä ei siedä ketään!

-teitä ei siedä ketään!
Kumpaa tarkoitat - Te ette siedä ketään. Teitä ei sidä kukaan

Karkasi yksi e omilleteilleen.
Kumpaa tarkoitat - Te ette siedä ketään. Teitä ei siedä kukaan

Kaipaisin myös muistutusta siitä, ettei vedettäisi viimeisiä henkoisia röökistä ennen kulkuneuvoon astumista tai uitaisi hajuvedessä / partavedessä. Yksikin suihkaus riittäisi ja harva asuu niin lähellä pysäkkiä ettei ehtisi polttaa tupakkaansa matkalla pysäkille.

Melulta voi suojautua (korvatulpat / kuulokkeet), mutta hajulta ei.

Hyvä että meitä kansalaisia muistutetaan asiosta jotka eivät postmodernin aikakauden ihmisille ole enää itsestään selviä.....

Esim. Espanjassa paikallisille nuorille matkustajille on edelleen itsestään selvää antaa oma istumapaikka vanhemmalle henkilölle. Näin oli meilläkin ennen....vaan miten on nykyään esim. pääkaupunkiseudun julkisissa....

Meitä ihan tavallisen näköisiäkin ihmisiä on olemassa joilla on tuki ja liikuntaelin sairaus, esimerkiksi minä voisin olla tuo mainoksen penkillä istuva 25v mies. Monesti katsotaan juuri kieroon kun tuijotetaan vain pintaa eikä ymmärretä että kaikki vaivat eivät näy päälleppäin. Toki minäkin annan paikkani tarvittaessa jollekin joka sitä enemmän tarvitsee.

Metrossa usein penkit likaisia koska aikuisetkaan eivät pidä jalkojaan lattialla ja näin nuoret tekevät samoin eli nostavat jalat vastakkaiselle penkille.

Harvoin tulee kommentoitua mitään. MUTTA NYT ruusuja uudesta kampanjastanne. Josko ne repulleenkin istumapaikan varaavat huomaisivat,
että yksi paikka/lippu.
KIITOS.

Tiedäks joillaki voi olla syy varata se viereinen paikka. Esim. Minä saan paniikkikohtauksii jos joku istuu viereen tai on liikaa ihmisii bussis.mutta kyllähän oikeesti jos ei ole paikkoja enää muualla luovutan paikkani aina

Silloin sinä voit seistä ja näin pysytellä kauempana toisista. Sitä kutsutaan käytöstavoiksi.

Käytöstavat kunniaan, mutta ottakaa ihmiset rennosti! Ei elämän kuulu olla täysin kaavamaista ja virheetöntä. Miksi ihmiset hermostuvat ja loukkaantuvat turhasta? Mitä pahaa on esimerkiksi puhelimeen puhumisessa ja bussissa meikkaamisessa? Rauhoittukaa ihmiset. Kunnioitetaan ja otetaan toisemme huomioon mutta ei olla aina niin pinna kireänä. Kiitos hyvästä kampanjasta!

Mielestäni kukin tehköön mitä halua kun ei häiritse muita. Tällaisia häiritseviä asioita on mm.. se, että mäjäytetään laukulla/repulla päin näköä, syödään julkisessa kulkuvälineessä (esim. sitrukset voivat aiheuttaa allergiaoireita allergikoille), huudetaan kovaäänisesti puhelimeen, nukutaan toisen sylissä (yleensä ihan vieraan vieruskaverin), jne.

Tuskinpa kaikkea kielletäänkään, mutta tilannetajua voisi olla enemmän niin metrossa kuin muuallakin.

Näiden uusien ehdotusten (kommenttien) myötä, kohta metrossa istutaan tuppisuina tuijottaena tyhjyyteen, peläten toisten ihmisten katsekontaktia. Ainiin, sehän meneeki jo näin! Antakaa ihmisten meikata ja laittaa hiuksiaan metrossa jos muuten ei ole siihen aikaa. Ja antakaa ihmisten keskustella puhelimeen ja toistensa kanssa metrossa, hymyillä ja ottaa vähän rennommin. Perussäännöt on toki hyvä olla, mutta liikaa on vaan liikaa.

Kiitos HSL! Kampanja on erinomainen ja kannattaa uusia aika ajoin.
Ehdotan seuraavaan kampanjaan lisäyksen. Nykyisin monet nuoret naiset kampaavat ja meikkaavat itseään busseissa ja ratikoissa. Heille voisi vihjaista, että olisi tyylikkäämpää hoitaa henkilökohtaiset toimet kotona omissa oloissa, ei julkisessa tilassa.

entäs sitte sellaset joilla on mielenterveysongelmia. esim. saa paniikkikohtauksia. he haluavat pitää viereisen penkin vapaana jotta välttyisivät sellaisilta esim.pitämäl reppua/laukkua siinä. ovatko he jotenki huonompia kun eivät luovuta sitä heti jollekki nuorukaiselle koska paniikkikohtaukset eivät ole mitenkään mukavia. ja jos eivät ole saanut lääkitystä tai apua asiaan.

Paniikkihäiriö ei yleensä vaikuta seisomiskykyyn. Itse paniikkihäiriöisenä en edes istu alas (mainitsemastasi syystä) koska en halua viedä toiselta ihmiseltä paikkaa oman, henkilökohtaisen ongelmani vuoksi.

Harvoin jos istun bussiin ja joku meinaa tulla viereen, sanon ystävällisesti "anteeksi, käyn seisomaan kun tarvitsen vähän enemmän tilaa" ja päästän muut istumaan.

Tasa-arvoa kampanjaan! Toivoisin, ettei tällä kampanjalla leimattaisi miehiä huonosti käyttäytyviksi. Sinänsä asia on hyvä ja kampanjalla on hyvä herätellä matkustajia. Itselläni on usein suuri reppu, jonka nostan selästäni julkiseen noustessani ja takaisin vasta poistuessani. Arvostan ihmistä, joka luovuttaa paikkansa ikääntyvälle.

Itselläkin pistänyt silmään, jotta kuvissa esiintyy vain miehiä huonosti käyttäytyvinä henkilöinä. Suosittelen tutustumaan ruuhkabussiin, jossa kyllä naisen käsilaukku menee toisen henkilön matkustusmukavuuden edelle.

Tässä näkee, että valtaosa julkisten käyttäjistä on naisia ruokakasseineen ei vain käsilaukkuineen. Miehet eivät pääsääntöisesti suostu nousemaan julkisiin vaan seisovat mieluummin Helsingin sisääntulo- ja ulosmenoväylillä levittäen pakokaasua ympäristöön. Se on itsenäisten ja itsekeskeisten miesten lempipuuhaa aamu- kuin myös iltapäiväruuhkissa.
Naiset pääasiassa hoitavat ruokaostokset, joten he raahaavat kassejaan julkisissa, kun miehet istua kököttävät omissa koslissaan viettämässä laatuaikaa.
En sinänsä ihmettele tätä valintaa, sen verran tylsää julkisissa liikkuminen nykyään on, että hermojaan säästäen kantsisi käyttää omaa autoa.
Selvästikin kirjoittaja haluaa viestittää, ettei miehillä vaan ole kasseja penkeillä ja ovat jo siitä syystä parempia asiakkaita. Kai se onnistuu, kun miehet ei pääsääntöisesti hoida ruokaostoksiakaan, mutta ei se leveä istuminenkaan ole ihan välttämätöntä, kun ei siellä housujen sisällä mitään niin isoa ole, etteikö saisi jalkojaan vähän kapeammelle alueelle kuin vieressä istujan säärtä vasten.

Hyvä, että metro automatisoidaan ja surkeat, asiakaspalveluun kykenemättömät metrokuskit saavat potkut. Toivottavasti näen vielä senkin päivän, kun bussit ja ratikat automatisoidaan ja kaikki kurjat kommunistikuskit potkitaan pellolle! Eipähän tarvitsisi enää kestää sitä, että kuskit ovat töykeitä eivätkä tervehdi. Ja bussit olisivat aina ajoissa eivätkä koskaan ylinopeutta ajaessaan vaarantaisi matkustajien henkeä!

Auta armias, kun metrot automatisoidaan, niin sitten ei toimi enää mikään. Lisää työttömiä ja matkustajien turvallisuus vaarantuu, ellei metroihin sitten palkata tarpeeksi turva-alan ammattilaisia.
Kun joku itsemurhakandi hyppää Itä-Helsingissä metron eteen, niin siinä sitä sitten ollaan automatisoidussa metrossa. Toivottavasti tämä kommentoija voi olla 99% varma, että saa pitää oman työpaikkansa seuraavan 10 vuoden ajan, kun niin kovasti kaipaa automaatteja lisää.
Älyttömin juttu mitä Stadin ammattitaidottomat ja lyhytnäköiset pomot ovat keksineet, kaikkien muiden älyttömien juttujen ohella. Automatisointi on syönyt järkyttävän kasan veronmaksajien rahoja eikä sen toimivuudesta ole mitään takeita.
Toivottavasti kommentoija muistaa sitten kiittää joka ikisestä matkasta, kun kaikki menee automaattisesti päin mäntyä.

Sellainen pieni (varmasti tahaton) juttu kampanjassa on, että kaikissa sen kuvissa huonosti käyttäytyvät henkilöt ovat miehiä. Jalkojen (kenkien) nostaminen istuimille on aika ikävä tapa.

Sivut

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.