HSL lisää lipunmyyntiautomaatteja asemille kesän aikana

Lähijunaliikenteen matkustajilla on lukuisia mahdollisuuksia lipun ostamiseen, vaikka lähijunissa ei myydä lippuja enää 19.6. alkaen. HSL:n uusien lipunmyyntiautomaattien asennukset ovat meneillään, ja automaattiverkosto laajenee lähiviikkojen aikana niillekin asemille, joilla lipunmyyntiautomaatteja ei ole nyt. Tällä hetkellä automaatteja on parilla kymmenellä asemalla. HSL:n lippuja voi ostaa myös VR:n automaateista, joita on Helsingissä, Pasilassa, Tikkurilassa, Lentoasemalla, Keravalla ja Leppävaarassa.

HSL:n uusista automaateista voi ostaa maksukorteilla aikuisten ja lasten kertalippuja sekä vuorokausilippuja.  Vanhemmista automaateista lippuja voi ostaa myös käteisellä.  Automaatista ostettava lippu astuu heti voimaan ja se on voimassa 80-100 minuuttia. 

Satunnaisia matkustajia palvelevat R-kioskit ja monet muut kauppaliikkeet, esim. Citymarketit, Stockmann, Prismat ja HSL:n, VR:n ja kuntien palvelupisteet.  Päärautatieasemalla ja Kampissa lippuja myyvät 24 tuntia avoinna olevat R-kioskit, ja muillakin myyntipisteillä on laajat aukioloajat. Ne myyvät 19.6. lähtien aikuisten ja lasten kertalippuja, joita voi ostaa ennakkoon.  Uusi kertalippu on käytettävissä vuoden ajan ostohetkestä.  Lippu näytetään liikennevälineen ovilla olevalle lukijalaitteelle.

Katso liitteistä tarkemmat tiedot myyntipisteistä asemittain
HSL:n myyntipaikkahaku

HSL:n maksuton mobiililippusovellus on kätevä vaihtoehto lipunostamiseen.  Mobiililippu maksetaan joko puhelinlaskulla tai luottokortilla.

Juhannusviikolla 19.-22.6. HSL:n lipunmyyjät täydentävät myyntiverkostoa myymällä lippuja asemalaitureilla vilkkaimpaan matkustusaikaan klo 7-18 ja opastavat mobiililipun ostamisessa.

Valtaosa junalipuista ostetaan jo nyt muualta kuin junista. Mobiilin käyttö on vahvassa kasvussa. Junista myytävien lippujen osuus on koko ajan vähentynyt. HSL-alueen junista myytävien lippujen osuus (1,6%) on laskenut tasaisesti.

Automaatit asemittain

R-kioskit asemittain

Muut myyntipisteet asemittain

Kommentit

Oliko Malminkartanossa nyt siis automaattia vai ei, kun näkyy sekä "HSL:n automaatit 19.6" että "Ei automaattia" listoilla?

Tuleeko rekolaan lippunmyytiautomaatia? Kun siinä ei oo mitään kioskia lähellä olenkaa.

Ja tuleehan rekolaan automaatti, jolla voi myös ladata matkakorttia? Kertalippuautomaatista ei ole hirveän monelle kauhean suurta iloa. Parempi olisi asentaa monitoiminen automaatti, sillä on erittäin rasittavaa, kun rekolassa ei sellaista ole, k-marketkin, jossa matkakorttia voi ladata, on suhteellisen kaukana loppupeleissä, varsinkin jos asuu aseman toisella puolella... Koivukyläänkin kertyy ihan tarpeeksi matkaa.

Aivan; automaatin pitäisi myydä sekä HSL:n että VR:n lippuja myös käteisellä.

Automaatti myös Aviapoliksen asemalle. Välittömässä läheisyydessä ei ole mitään kioskia tai kauppaa jossa voisi ladata matkakortin.

Ehdotan siis aikalisän ottamista konduktöörien lipunmyyntikieltoon!

Liiteaineiston mukaan seuraavilla Helsinginkään asemilla ei vielä ole mitään automaattia.

Ilmala, Valimo, Pitäjänmäki, Kannelmäki, Malminkartano

Käpylä, Oulunkylä, Pukinmäki, Tapanila, Puistola

Asemilla Ilmala ja Valimo ei ole uskallettu viitata myöskään kioskiin. Esimerkiksi Käpylän asemalla toisaalta väitetään olevan R-kioski, mutta oikeasti se sijaitsee melko kaukana raitiovaunun 1 päätepysäkin vieressä.

Automaatin puuttuminen asemalta tehokkaasti estää matkakortin arvosaldosta varmistumisen jo ennen junan kyytiin nousemista. Kannattaako junan antaa lähteä asemalta ennen kuin kaikki epävarmat ovat nopeasti ehtineet kurkata matkakorttinsa arvosaldon kortinlukijalla? Arvosaldo tosin taitaa näkyä nykyaikaisissa kortinlukijoissa vasta muutaman sekunnin odottelun jälkeen, mutta kyseisen ajanhukan on HSL suunnitellut itse itselleen, mitoittakoon junien aikataulutkin sopivasti.

Uusissa automaateissa käy siis vain kortti? Miten lippu ostetaan käteisellä, mikäli asemalla ei ole kioskia tai se on jo kiinni? Esim. sellaisella pikkuasemalla kuin Kauniaisissa kioski menee aikaisin kiinni. Entä jos on vaikka tili tyhjä, rahat käteisenä? Puhelimesta voi loppua akku ja lapsilla voi vieläpä olla palvelunumeroiden esto.

Lapsilta ei voi myöskään vaatia maksukorttia. Lapset pääsee varmaan sitten ilmaiseksi? Vai heitetäänkö pihalle, ja 15v täyttäneet tarkastusmaksun kanssa?

On myös paljon eläkeläisiä, jotka käyttävät vain käteistä; älypuhelinta tai korttia ei ole ollenkaan tai ei ole aina mukana kaikkialla.

Aikaisin taitaa olla suhteellinen käsite. Kauppakeskus Granin r-kioski on auki joka päivä 21:30 asti..

Lasten osalta: pk-seudulla asuville tai usein täällä vieraileville lapsille kannattaa hankkia matkakortti. Jos eivät asu täällä, kuinka usein oikeasti käyttävät joukkoliikennettä ilman aikuista (tai paikallista lasta) tuon 21:30 jälkeen ilman että lipun on voinut hankkia etukäteen?

Vanhuksilla jotka liikkuvat julkisilla itsenäisesti myös useimmiten on matkakortti.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.