HSL:n mobiililippujen hinnat laskevat merkittävästi ja yötaksasta luovutaan

HSL:n mobiililippujen hinnat laskevat vuoden 2018 alussa jopa 25 prosenttia. Erillinen joukkoliikenteen yötaksa jää pois käytöstä. Muiden lippujen hinnat pysyvät ennallaan.

Mobiililippujen hinnat laskevat samalla tasolle matkakortin arvolippujen kanssa. Kuva: Lauri Räty

HSL:n sisäisen mobiililipun hinta laskee vuoden 2018 alussa lähes 25 prosenttia 2,90 eurosta 2,20 euroon. Kahden vyöhykkeen seutumobiilikertalipun hinta laskee 5 eurosta 4,20 euroon. Mobiililippujen hinnat laskevat samalla tasolle matkakortin arvolippujen kanssa.

HSL tuo mobiililippuvalikoimaan myös kausilipun, joka on samanhintainen matkakortin kausilipputuotteiden kanssa.

”Mobiilimyyntimme on kasvanut tuntuvasti ja on tänä vuonna lähes 30 miljoonaa euroa. Ensi vuonna mobiilimyynti on jo lähes 70 miljoonaa euroa, ja nykyisellä kehityksellä mobiilista tulee tärkein myyntikanavamme vuoteen 2020 mennessä. Helppokäyttöiset mobiililiput ovat houkutelleet joukkoliikenteen käyttäjiksi myös uusia asiakkaita, joita perinteinen matkakortti ei ole tavoittanut. HSL:n mobiililippusovellus löytyy jo yli 500 000 puhelimesta. Uskomme, että moni sovellusasiakkaamme siirtyy myös käyttämään uusia mobiilikausilipputuotteitamme”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi sanoo.

Mobiililippujen tuotevalikoimaa kasvatetaan ensi vuonna aikuisten kausilipun lisäksi myös lasten kausilipulla, vuosilipuilla ja opiskelijalipulla.

HSL:n hallitus päätti pitää muiden lipputuotteiden eli kausilippujen, matkakortin arvolippujen ja kertalippujen hinnat ennallaan.
 
”Joukkoliikenteen käyttö on kasvanut kuluvana vuonna ja aikaisempina vuosina arvioitua voimakkaammin. Kasvu on näkynyt sekä matkustajamäärissä että lipputuloissa. Hyvän kehityksen ja HSL:ään kertyneen ylijäämän ansiosta voimme nyt pitää lippujen hinnat ennallaan ja laskea mobiililipun hintaa”, Rihtniemi jatkaa.
 
Erillinen yötaksa, joka on ollut voimassa klo 2-4.30, jää pois käytöstä. Epätyypilliset työajat ovat yleistyneet, joten ei ole perusteltua, että hyvin myöhään tai aikaisin kulkevat joutuvat maksamaan matkustamisestaan muita enemmän. Yötaksa ei tuo HSL:lle merkittävästi lipputuloja, koska useimmilla matkustajilla on kausilippu, jolloin yötaksaa ei veloiteta. Yötaksan poistaminen myös selkeyttää lippuvalikoimaa.

Siuntio ja Tuusula liittyvät HSL:n uusiksi jäseniksi vuoden vaihteessa. Uudet kunnat ovat samalla maksuvyöhykkeellä Kirkkonummen, Keravan ja Sipoon kanssa.
 
HSL esittää joukkoliikenteen tarkastusmaksun korottamista 80 eurosta 100 euroon. Maksu on pysynyt samana vuodesta 2007 saakka. Tarkastusmaksusta päättää liikenne- ja viestintäministeriö.
 
HSL:n hallituksen vuodelle 2018 päättämät hinnat ovat voimassa siihen asti, kunnes käyttöön tulee uusi vyöhykemalli. Tämän hetkisen arvion mukaan uuteen malliin siirrytään kesällä 2018. Hallitus päättää uuden mallin mukaisista lippujen hinnoista keväällä 2018.

HSL:n lippujen hinnat 2018

 

Kommentit

Milloin HSL saa kausiliput mobiiliin? On täysin älytöntä, että bussikuskit ylipäätään kontrolloivat lippuja, lipunoston pitäisi olla matkustajien omalla vastuulla, kuten metrossa.

Milloin HSL saa kausiliput mobiiliin? On täysin älytöntä, että bussikuskit ylipäätään kontrolloivat lippuja, lipunoston pitäisi olla matkustajien omalla vastuulla, kuten metrossa.

Toivottavast vyöhyke- ja lippu-uudistuksessa ei käy niin syrjivästi, että esim. Vuosaareen (satamaan) ajellaan puoleen hintaan siihen nähden mitä esimerkiksi Espoonlahteen vaikka pidempi matka. Jos niin käy, oma auto saa lisäkilometrejä mukavana ja edullisena kulkuvälineenä.

Helsingissä aikuisten arvolipun hinta nousee v. 2018 2,20 euroon. Alennusryhmä 1:n 25 % arvolipun hinta nousee 1,70 euroon. Jotta alennusryhmä 1:n alennus normihinnasta olisi edelleen 25%, pitäisi ko. ryhmän uuden hinnan olla 1,65 €. Korjannette tämän virheen.

Eikö HSL ole töissä ketään joka olisi tutustunut joukkoliikenteen tarkastus maksuihin? Lain mukaan tarkastusmaksuhan saa olla enintään 40x halvin lippu, eli 40*2,2= 88€. Siitä huolimatta joka vuosi yritätte saada laittoman korotuksen voimaan...

Hei, kiitos palautteestasi! Kuljettajalta ostettu aikuisten sisäinen kertalippu maksaa 3,20 euroa. Tarkastusmaksu voi olla enintään 40 kertaa niin suuri kuin alin aikuisen kertamaksu.

Perus-kertalipun hinta on 3,20€... Eli tarkastusmaksu voisi olla ainakin sen 120€ jos niin vain halutaan.

Toivottavasti tekstiviestilippua ei lopeteta. En aio siirtyä älypuhelimen käyttäjäksi. Toki matkakorttia käytän mutta käytännössä pelkkiä ratikkamatkoja.

Minulla on matkakortti - 2 vyöhykkeen arvolippuni ei halventunut ?
Nyt olisi hyvä hetki tarjota ruuhka-ajan edullinen ulkopuolinen lippu. Ruuhka-aikana on kalusto täydessä käytössä, halvempi päivä-/iltalippu toisi lisää liikevaihtoa sekä houkuttelisi myös autoilijoita käyttämään joukkoliikennettä. Olen ymmärtänyt, että kunnat päättävät lippujen hinnoista. Nyt olisi HSL n syytä kertoa kuntapäättäjillä tästä uudesta kassavirrasta.

Minulla on matkakortti - 2 vyöhykkeen arvolippuni ei halventunut ?
Nyt olisi hyvä hetki tarjota ruuhka-ajan edullinen ulkopuolinen lippu. Ruuhka-aikana on kalusto täydessä käytössä, halvempi päivä-/iltalippu toisi lisää liikevaihtoa sekä houkuttelisi myös autoilijoita käyttämään joukkoliikennettä. Olen ymmärtänyt, että kunnat päättävät lippujen hinnoista. Nyt olisi HSL n syytä kertoa kuntapäättäjillä tästä uudesta kassavirrasta.

Itse asiassa tuli mieleeni tapa, jolla kuljettajan olisi helppo tarkistaa mobiililipun aitous ja voimassaolo.

Kuljettajat tekevät epäsäännöllistä vuorotyötä, ja itse joudun ainakin joka kerta nähdessäni paperisen kertalipun katsomaan omasta kännykästäni, monesko päivä on ja mitä kello on. Kuljettajan on siis vaikea tarkastaa lipun voimassaolo, jos lipussa lukee päivämäärä tai kellonaika.

Ratkaisuehdotus: mobiililipun näyttö jaetaan kahteen puolikkaaseen. Yläpuolikkaassa isolla 3-merkkinen koodi, joka vaihtuu päivittäin (esim. ABC, 123 tai A1B). Kuljettaja näkee koodin omasta lipunmyyntilaitteestaan. Alapuolikkaassa taas tieto siitä, mihin saakka lippu on voimassa.

Keväällä henkilöstönne ilmoitti että vuoden 2018 hinnasto sisältää alennukset eläkeläisille päivisin klo09.00-14-00 välisenä aikana eli kaksi samalla hinnalla.
Uudessa hinnastossa en nähnyt sitä..vai unko asia unohtunut teiltä?
Mikä On tilanne?
juhani espoosta

Toivottavasti ratikkalippu pysyy käytössä vyöhykemallin tultua.
Tuntuu kohtuuttomalta jos matka Arabianrannasta Kallioon maksaa saman verran kuin matka Mellunmäestä Matinkylään!

Mobiililippujen väärentämistä täytyisi hankaloittaa. Eilen kyytiini tuli työvuoroni aikana 3 mobiililippua. Kaikki olivat väärennettyjä.

Kiitos palautteestasi! Selvitämme asian.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.