Länsimetron avaaminen toi piikin matkustajamääriin

Lauantain nousijamäärä tuplaantui: länsimetron avajaispäivänä metroon noustiin 337 000 kertaa.

Metron Matinkylän-osuuden avajaispäivänä lauantaina 18.11. mitattiin aiempaan verrattuna yli kaksinkertaiset nousijaluvut, kertovat HSL:n tuoreet matkustajamäärätilastot. Lauantaina metroon noustiin koko metron osuudella yhteensä noin 337 000 kertaa. Määrät ovat pysyneet suurina myös avajaispäivän jälkeisinä päivinä.

Sunnuntaina 19.11. nousijoita laskettiin 205 000 ja ensimmäisinä arkipäivinä noin 300 000. Uusista asemista suurimmat nousijamäärät on mitattu metrolinjojen pääteasemilla Matinkylässä ja Tapiolassa.

Uuden osuuden avaamista edeltävinä viikkoina 1.–17.11. metron keskimääräinen nousijamäärä oli arkisin 245 000, lauantaisin 150 000 ja sunnuntaisin 119 000.

”Matkustajamäärissä näkyy selvästi se, että metron uusi osuus on kiinnostanut matkustajia paljon”, sanoo HSL:n Liikennetutkimukset-ryhmän päällikkö Marko Vihervuori. ”Etenkin lauantain matkustajamäärä on todennäköisesti ollut metroliikenteen historian suurin lauantain matkustajamäärä.”

HSL odottaa metron matkustajamääriin kasvua 3.1.2018, kun Etelä-Espoon ja Lauttasaaren bussit siirtyvät ajamaan metron liityntäliikennettä ja Länsiväylää pitkin suoraan Kamppiin ajavat bussilinjat lakkaavat kulkemasta metron liikennöintiaikoina.

Metron uusiin asemiin on mahdollista käydä tutustumassa alennushintaan 3.12. asti. Helsingin ja Espoon välisille matkoille tarvitaan seutulippu, jonka voi HSL Mobiililippu -sovelluksella ostaa sisäisen lipun hinnalla. Tarjous koskee kaikkia matkoja Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten alueella.

Metron nousijamäärät 18.-22.11.2017 (xlsx-tiedosto)

Kommentit

Eli maksimissaan 120,000 matkaa länsimetrossa kolmen ensimmäisen päivän aikana keskimäärin. Kovasti on kirittävää 260,000 matkaan per arkipäivä. Länsimetro on ympäristörikos vailla vertaa. Myytiin tupla matkustajamäärillä ja puolella kustannuksista. Siis about 4-5 kertaa kovemmat kustannukset ja ympäristötuhot per matka kuin selvityksissä joiden perusteella metro päätettiin rakentaa.

Kiinnostaisi tietää, miten nuo nousijamäärät lasketaan, kun niin harva vaivautuu matkakorttiansa vilauttamaan.

Metron, lähijunien, raitiovaunujen ja runkolinjabussien (550 ja 560) nousijamäärät lasketaan automaattisilla matkustajalaskentalaitteilla. Näissä liikennemuodoissa matkakortin vilauttaminen tai vilauttamatta jättäminen ei siis vaikuta laskentaan.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.