Metrosta tuttu tapa laajenee juniin: Osta lippu ennen lähijunaan nousua

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteessä otetaan 19.6. käyttöön uusi asiakaspalvelumalli. Lipunmyynti lähijunissa loppuu ja konduktöörit alkavat kiertää junissa pareittain. Uudistus koskee sekä HSL-alueen junia että VR:n lähijunia. Samalla VR:n lähiliikennealue laajenee Tampereelle.

Kesäkuun 19. päivä alkaen lippu lähijunaan pitää olla ostettuna ennen junamatkan alkua. Valtaosa junalipuista ostetaan jo nyt muualta kuin junista. Eniten lippuja ostetaan automaateista ja matkakortilla, samoin mobiilin käyttö on vahvassa kasvussa. Junista myytävien lippujen osuus on koko ajan vähentynyt: VR:n lähiliikennealueen junamyynnin osuus koko myynnistä laski viime vuonna 40% prosenttia edellisvuodesta. Myös HSL:n junista myytävien lippujen osuus (1,6%) on laskenut tasaisesti.

Juhannusviikosta alkaen konduktöörit liikkuvat junissa pareittain auttaen ja opastaen sekä katsoen samalla asiakkaiden matkaliput. Ollessaan junassa konduktöörit palvelevat asiakkaita koko junassa, kun aiemmin konduktööri liikkui vain lipunmyyntivaunussa. Käytyään yhden junan läpi, konduktöörit siirtyvät seuraavaan.  Konduktöörit käyvät noin 75 %:ssa junista kuitenkin niin, että vilkkaimmilla reiteillä käydään useimmin. Ilta- ja yöaikaan kaikissa junissa on konduktöörit.

– Uuden toimintatavan myötä asiakkaat tapaavat konduktöörimme aiempaa useammin, mikä parantaa henkilökunnan tavoitettavuutta ja lisää asiakkaiden turvallisuuden tunnetta, sekä varmasti vähentää liputta matkustamista, VR:n lähiliikennejohtaja Teemu Sipilä sanoo.

– HSL valmistautuu kilpailun avautumiseen vuonna 2021 ja tavoitteena on Euroopan toimivin lähijunaliikenne. Kesän muutokset ovat askel siihen suuntaan. Asiakkailla on monia vaihtoehtoja lipun hankkimiseen. Matkakortti löytyy lähes miljoonalta Helsingin seudun asukkaalta ja HSL:n mobiililippu yli 350 000 puhelimesta. HSL-alueen junasta lipun voi ostaa entiseen tapaan kortinlukijalta matkakorttiin ladatulla arvolla. Tuomme lisäksi kaikille HSL-liikenteen juna-asemille lippuautomaatit, joista kertalipun voi ostaa maksukortilla, HSL:n asiakkuus- ja myyntiosaston johtaja Mari Flink sanoo.

VR:n lähiliikennelipun voi ostaa kätevimmin ajasta ja paikasta riippumatta VR Lähijunat -mobiilisovelluksesta ja uudistuvasta vr.fi-verkkokaupasta. Lippuja Tampereen, Lahden ja Siuntion suuntaan saa myös R-kioskeilta ja asiakaspalvelusta. VR: lippuautomaateista ja asemien lipunmyynnistä saa sekä VR:n että HSL-alueen lippuja

VR:n lähiliikennealue laajenee Tampereelle

Tutkimusten mukaan asiakkaat valitsevat lähijunan, jos yhteydet ovat hyvät, hinta kohdallaan, matkustaminen helppoa ja juna ajallaan. Junaliikenteen täsmällisyys on Euroopan kärkiluokkaa. Vuonna 2016 täsmällisyys oli joka kuukausi vähintään samalla tasolla tai paremmalla tasolla kuin edellisvuonna: vuonna 2016 lähijunat olivat 95,5% täsmällisiä. Vastaavasti VR:n lähiliikenteen hinnat ovat laskeneet keskimäärin 5% vuodesta 2015. VR:n tavoitteena on yhtenäistää nyt laajentuvan lähiliikennealueen hinnoittelu, mistä viestitään tarkemmin lähempänä kesää.

Liikenne nykyisillä lähiliikenteen reiteillä Riihimäelle, Lahteen ja Siuntioon on saman tyyppistä työmatkaliikennettä kuin Riihimäki-Tampere ja Riihimäki-Lahti -rataosilla, joten on luonnollista, että jatkossa lähijunalla pääsee kulkemaan Tampereelle asti. Myös näissä junissa lippu tulee olla jatkossa ennen matkan alkua, ja konduktöörit kiertävät alueen junissa pareittain. Alueen asemille asennetaan lisää lipunmyyntiautomaatteja. Riihimäen ja Lahden välille uudet automaatit asennetaan vuoden 2017 loppuun mennessä, mihin asti junista voi tällä yhteysvälillä vielä ostaa lippuja.