Muutoksia lähijunaliikenteen lipunmyyntiin 1.1.2018

HSL:n lippuja ei enää myydä VR:n automaateista ja VR:n asemien lipunmyynneistä 1.1.2018 alkaen. Vuoden 2017 puolella ostetuilla VR:n lähijunaliikenteen lipuilla voi matkustaa HSL-alueella, niin kauan kuin liput ovat voimassa.

Siuntion asema ja Tuusulan Jokelan asema siirtyvät vuodenvaihteesta lähtien HSL-alueeseen. Matkat Siuntion ja Jokelan asemilta HSL-alueen muille asemille voi maksaa 1.1.2018 alkaen HSL:n lipuilla. Vuoden 2017 puolella ostetuilla VR:n lähijunaliikenteen lipuilla voi matkustaa HSL-alueella, niin kauan kuin liput ovat voimassa.
Järvenpään alueella olevilla asemilla (Järvenpää, Ainola, Saunakallio, Haarajoki) voi matkustaa sekä HSL:n että VR:n lipuilla. Tämä koskee sekä kyytiin nousemista että kyydistä poistumista.
Myös Järvenpään sisäisillä sekä Järvenpäästä HSL-alueelle (Jokela, Kerava ja asemat Keravan eteläpuolella) kulkevilla matkoilla voi käyttää sekä VR:n että HSL:n lippua.

Lasten ikäraja yhtenäistyy

Lastenlipun ikäraja muuttuu VR:n lähiliikennealueella 1.1.2018. Jatkossa myös lähiliikenteen junissa kaikki alle 7-vuotiaat voivat matkustaa maksutta. Lastenlipun ostavat 7–16-vuotiaat. Ikärajat ovat siis jatkossa samat kuin HSL:n liikenteessä. Myös käytäntö lastenvaunujen kuljettamisesta yhtenäistyy: sekä HSL:n että VR:n lähiliikenteessä voi yksi aikuinen voi matkustaa lastenvaunujen kanssa maksutta 1.1.2018 alkaen.

 

Kommentit

HSL, voisitteko vastata 27.12. esittämääni kysymykseen?

Jos olen ladannut matkakortilleni normi seutu kausilipun niin pääsenkö ainolasta tikkurilaan? Vai mikä seutu pitää ottaa?

Voinko siis helsinkiläisenä ostaa matkakortin arvolla lähiseutu3 -lipun (tai mobiililipun) ja matkustaa sillä Hki Rautatieasemalta junalla Järvenpäähän? Ohjeet ovat kyllä melko epäselvät sekä HSL:n että VR:n sivuilla.

Pahoitteluni epäselvästä ohjeistuksesta! Kun Tuusula liittyi HSL:ään vuodenvaihteessa, Järvenpää jäi HSL-alueen sisälle. Koska tuusulalaiset käyttävät paljon Järvenpään alueella olevia juna-asemia (Järvenpää, Ainola, Saunakallio, Haarajoki), niiltä voi vuodenvaihteesta lähtien matkustaa valintansa mukaan joko HSL:n tai VR:n lipuilla. Tämä koskee sekä kyytiin nousemista että kyydistä poistumista ja tuusulalaisten lisäksi muitakin matkustajia asuinpaikasta riippumatta. Matkalle Helsingistä Järvenpäähän tarvitset mainitsemasi lähiseutu 3 -lipun.

Selvennystä vielä kaipaan. Voiko 1.1.2018 alkaen henkilökohtaisella kausilipulla ( matkustusalue Kerava-Sipoo-Tuusula) matkustaa junassa välillä Kerava
-Järvenpää?

Voiko Järvenpäässä ostaa käteisellä HSL:n kertalipun ennen junaan hyppäämistä? Lipuntarkastajat tahtonevat tietää, onko satunnaisessa lipunostossa jatkuvia ongelmia. Älypuhelinpakko on yhä määräämättä.

Tämä tarkoittanee sitä, että voin matkustaa esim Helsingistä Hyvinkäälle käyttämällä matkakortilla Lähiseutu 3 -arvolippua Jokelaan asti ja siitä Hyvinkäälle VR:n yhden vyöhykkeen lippua, mikä tulee halvemmaksi kuin käyttää pelkkää VR lippua?

Teoriassa et, mutta käytännössä tottakai. Voit vielä varmistaa selustasi hyppäämällä Jokelan asemalla laiturille (Matka Helsingistä päättyy) ja takaisin junaan (uusi matka Hyvinkäälle alkaa)

Sekä VR:n ja HSL:n matkaehdoissa ohjeistetaan, että lippu ostetaan koko matkalle eli tässä tapauksessa VR:n taksan mukaisesti Helsingistä Hyvinkäälle. HSL:lle on tulossa vyöhykelisälippu tilanteiseen, joissa matkustetaan normaalin matkustusalueen ulkopuolelle.

Palvelevat konduktöörit varmaankin ratkaisevat huolellisesti harkiten tilannekohtaisesti, pitääkö lipun viimeisellä kelpoisuusasemalla poistua odottamaan seuraavaa junaa. (Jos käväisee vaikka kaupassa, onpa selkeämmin erillinen matka.)

Nyt komppaan Aleksi Kinnusta. Junassa ei missään nimessä ole vaarallista maksaa matkaansa. Siellä on tasainen lattia ja matkakortinlukijoita joka eteisessä. Aivan outoa tällainen.

Minkä takia HSL on kannustanut VR:ää maksuttomaan lastenvaunumatkustukseen? HSL on itse todennut omissa selvityksissään busseja lukuun ottamatta järjestelyn vanhanaikaiseksi sosiaalitueksi, jolle on hankala löytää todellisia perusteita. Busseissakin perusteet häviävät, jos keskisillalla on matkakortinlukija tai avorahastus. Käsittääkseni HSL:n tavoitteena on ollut luopua tästä käytännöstä, mutta olenko ollut väärässä? Sama koskee toki myös esimerkiksi pyörätuolimatkustajia.

Milloin aletaan jakamaan uusia sinisiä HSL-kortteja?

Tarkasta ajankohdasta ei ole vielä tehty päätöstä. kampanjoimme näkyvästi, kun korttien vaihto alkaa.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.