HSL:n uudet bussitarrat muistuttavat hyvistä tavoista

Uusi bussitarra vastaa asiakkaiden ja kuljettajien toiveisiin hyvistä käytöstavoista joukkoliikenteessä. Jotta matkustamisesta tulisi miellyttävämpää kaikille, HSL kokosi yleisimmät toiveet seinätarraan, jota voi bussissa matkustaessaan katsella.

Bussitarra

HSL:lle tulee matkustajilta lähes viikottain toiveita, että liikennevälineissä muistutettaisiin käytöstavoista. Palautetta on tullut niin kännykkään kailottamisesta, liian voimakkaista tuoksuista kuin roskaamisesta sekä tilan tekemisestä toisille. Myös bussin- ja metronkuljettajat ovat toivoneet opastusta, sillä roskaaminen ja sotkeminen on valitettavasti lisääntynyt etenkin myöhäisillä vuoroilla.  Metronkuljettajat toivovat, että roskat vietäisiin vaunuista asemien roskiksiin, sillä metrovaunuissa ei ole roskiksia paloturvallisuussyistä.

Uudet ”Kiitos, kun ”-tarrat kiinnitetään bussien kattokaariin vapautuvalle paikalle syysliikenteen alkuun mennessä. Jo nyt tarroja voi nähdä runkolinjoilla 550 ja 560 sekä linjoilla 75, 77, 415, 551, 554, 575, 566, 614 ja 615. Tarran aiheita on nyt jo voinut nähdä yksittäisinä kuvina mm. metron ja raitiovaunujen sisänäytöissä. Tarkastusmaksua ohjeiden noudattamatta jättämisestä ei toki voi antaa, mutta tieto tarkastusmaksusta pitää olla bussissa näkyvillä.

Kiitos, kun olet kanssamme rakentamassa huomaavaisempaa kulttuuria joukkoliikenteeseen HSL-alueella!

Kommentit

Ennen nämä opittiin jo kotona sekä koulussa. On se metkaa, miten maailma muuttuu ja itsestään selvistä asioista joutuu muistuttelemaan.

Lähijuniin näitä myös, kiitos! Vinkatkaa VR:lle, että ottavat samanlaiset käyttöön.

Tarrat ovat tosi hyvät siisteyden kannalta, joten kiitos. Yksi kysymys tähän liittyen bussien käytännöstä. Eilen bussinkuljettaja pyysi bussissa 611 energiajuomaa lipittelevää nuorta miestä poistumaan bussista. Eli siis bussi pysähtyi ja kuljettaja kävi sanomassa miehelle, että hänen on poistuttava. Nuori mies poistui tyylikkäästi kiroillen. Toimivatko bussit tarrojen julkaisun jälkeen näin?

Kiitos, tarrat ovat todella tervetulleita.
Voisiko saman tarra laittaa myös keskiovien lähettyville.
Toivottavasta tarrat ovat sen verran isoja että teksti kuvan alla näkyy.
Juomat ja syömiset voi hoitaa ennen kulkuneuvoon nousemista. En usko että kukaan kuolee janoon tai nälkään
bussimatkan aikana, eihän nyt puhuta kaukoliikenteen busseista.
Siisteyden ja matkustusmukavuuden takia on hyvä että julkisessa liikenteessä ei saa syödä eikä juoda.
Energiajuomat haisee todella pahalta ja banaanikuoret bussin roskiksessa haisee ikävältä.
Hajusteiden käyttöön on myös hyvä kiinnittää huomiota. Itsellä hajuallergia ja kun lähelle istahtaa "hajuherne" niin kyllä on tuskaa matkustaa loppumatka.
Kiitos näistä tarroista. Toivottavasti ohjeistus menee perille ja huomioimme muutkin matkustajat.

Voisi myös ohjeistaa, ettei asetuta ovien eteen nojailemaan, jos muuallakin on tilaa. On hankalaa poistua bussista, jos leveiden keskiovien edessä nojaillaan molemmin puolen jalat pitkällä, jolloin poistuja joutuu harppomaan niiden yli. Nämä nojailijat varaavat myös kokonaan itselleen tangot, joista voisi pitää kiinni. Ovitulpat aiheuttavat vaaratilanteita ja hidastavat bussien kulkua, koska välineestä poistuminen hidastuu huomattavasti. Junissa on samaa ongelmaa.

Se, että osaa syödä ja käsitellä kahvikuppejansa (tai mitä ikinä muitakin kantamuksia) niin, ettei sotke tiloja tai muiden vaatteita, on niin itsestäänselvyys, ettei siitä tarvitse tarraa. En halua, että mennään Tukholman malliin, jossa on jokaikisestä asiasta miljoona kielto- ja huomautuskylttiä kulkuvälineessä - viestitulva turruttaa aistit, mikä johtaa siihen, ettei tarroja kukaan enää huomaa eikä jaksa lukea. Ikävää mutta täyttä totta. Pidetäänhän siis joku tolkku noissa kylttien määrissä. :)

Sen sijaan olennaisempi tarra mielestäni olisi muistutus kantamusten sijoittamisesta junavaunujen hyllyille! :) Vihaan yli kaiken näitä juntteja, jotka vie kolme penkkiä matkalaukuillaan, vaikka voisivat vähän vaivautua ja laittaa ne hyllyille pois muiden tieltä. Tilanne on lähijunissa nykyään aivan hirvittävä, kun käytävillä seisoo kymmenittäin ihmisiä siksi, että 100 matkustajaa vie tavaroillaan 130 paikkaa, pitää melkein jokaikisessä aamuruuhkassa kanssamatkustajille kohteliaasti rivien välistä murista, että nyt niitä valoja päälle...

VANHUKSET ! Noista tarroista puuttuu se, että vanhuksille, invalideille ja raskaana oleville tarkoitetuille paikoille EI saa itsekkäät laiskuuttaan istua. Taitaa olla suurempi ongelma kuin esim roskaaminen. Ne penkit pitäisi merkitä vaikka punaisilla tarroilla tms. Tälläkin viikolla nähty, että paikoilla istuu nuoria ja nuorehkoja tai varataan kaksikin penkkiä itselle ja kaseille. Pyynnöstä ei edes anneta paikkaa vanhukselle, joka saa heilua koko matkan tolpasta kiinni pidellen. Räplätään kännyä muka kuurona tai tuijotetaan ikkunasta ulos. Eikä ole pelkästään nuoria näissä vaan ihan keski-ikäisiäkin. Koska käytöstapoja ei näytä olevan, pitäisi näitä lyijytakapuolia vähän kouluttaa. Lipuntarkastajat voisivat huomauttaa näistä ja vaikka joku kampanja asiasta. Valitettavasti kanssamatkustajat ovat niin välinpitämättömiä nykyisin, että tuskin kukaan viitsii huomauttaa, että perseet ylös penkistä, jolle ei ole asiaa. Hyväkuntoisten luulisi voivan seistä, ettei vanhusten tarvitse murtaa luitaan pahimmassa tapauksessa. HSL:lle nyt kysymys tästä aiheesta : Mitä tälle asialle voitaisiin yrittää tehdä ?

Ymmärrän huolesi ja olen samaamieltä - mutta muistetaan kuitenkin myös se, että ihmisen kunto tai vammat ja sairaudet eivät kaikki näy päällepäin. Joskus siis voi olla niinkin, että hyväkuntoisen näköisellä on silti liikennevälineessä seisomista vaikeuttavia vikoja.
Käsittääkseni niille paikoille SAA istua kuka ja minkäkuntoinen vaan, mutta hänen tulee luovuttaa paikkansa mikäli vielä heikkokuntoisempi on muuten joutumassa seisomaan. Ennen tämäkin oli päivänselvää ja ikäänkuin automaattista, mutta ilmeisesti ei enää.

Reput!!!
Eihän toki reppuja voi kieltää, mutta luulisi jokaisella sen verran olevan järkeä päässä, että ne reput otetaan pois
selästä, jos ja kun esimerkiksi ratikka on niin täynnä, että käytävällä seistään.
Sitten vielä pyöritään ympyrää reput selässä niin, että takuulla siitä osumia ottaa reunapaikalla istujakin.
Ja hei, se reppu vie helposti yhden seisomapaikan!

Todella hyviä kommentteja! Itse odotan kauhulla sitä päivää, kun se toisella kädellä kännykkää räpläävä, seisova kanssamatkustaja onnistuu kaatamaan toisessa kädessä pitämänsä kahvikupin syliini.

Mielestäni kaikenlainen ruokailu ja kahvittelu ei ole sopivaa joukkoliikenteessä.Samoin hiusten laitto tai meikkaaminen.
Itsensä ehostaminen ja hiustenlaitto ovat niin henkilökohtaisia asioita,että ne pitää hoitaa kotona.Jos ei ole kotia, niin vaikka jossain wc-tilassa tai vastaavassa.Ruoasta tulee kaikenlaisia hajuhaittoja rasvaiset "Mäkkäri" purilaiset ja ranskalaiset perunat haisevat ikävästi. ja ilmastointilaitteet levittävät tätä rasvankäryä ympäriinsä.Pitäisi olla sen verran aikaa, että ehtii syödä joko hampurilaispaikassa tai vastaavassa tai vaikka ulkona tai kotona.Eikä tuoda näitä hajuhaittoja kaikkien haisteltaviksi.Näitä pitäisi alkaa sakottaa ja ottaa tuotteet pois.samalla tavalla kun vartijat ottavat alkoholijuomia pois liikennevälineissä jos nyt sattuvat osumaan paikalle.Samoin nuorison suosimat energiajuomat haisevat kamalalle.aivan ulosteelle tai viemärille.nekin pitäisi kieltää joukkoliikennevälineissä.Lisää vartiointia metroon.ei vain metroasemille.esim länsimetron puolella näkee aamuisin vartijoita seisoskelemassa metron laitureilla.Myös vaunuihin tarkastuskäyntejä olisi hyvä tehdä.

Voisiko vielä jollakin lailla ohjeistaa että ensin päästetään matkustajia ulos, sitten vasta noustaan kyytiin?

Hyvä idea, mutta valitettavasti pois on jätetty juuri ne kaikkein häiritsevimmät ja ikävimmät asiat, kuten (aivan liian yleinen) kännykkään kailottaminen, ja kaiken huippu, puhelu kännykän kovaäänistä käyttäen, minkä jokaisen pitäisi itsein tajuta olevan todella häiritsevää (mutta selvästikin näin ei ole)!

Kun taas kulkuneuvossa syöminen ja varsinkin (veden) juominen ovat joskus välttämättömiä, kuumalla varsinkin jälkimmäinen, joten ihmettelen miksi ne on tähän liitetty, jälkimmäistä ei missään nimessä pitäisi kieltää tai edes mainita "huonoksi tavaksi"! Myöskään voimakas mutta hyvä tuoksu ei itseäni häiritse lainkaan, joten tuo vaikuttaa vähän liioitellulta.

Lähiliikenteessä syöminen ja juominen ei todellakaan ole välttämätöntä, koska matkojen pituudet eivät ajallisesti kestä useita tunteja. Tosi voimakkaat hajut voinevat tukehduttaa allergikkoja, siitä lienee siinä kyse eikä mieltymyksistä.

Tosi hyvä "Kiitos" -tarrat.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.