Oletko hän, joka liikkuu kuin soreakoipinen kirahvi? HSL julkaisee luontokuvaajan kuvat Helsingin seudun kävelijöistä

Brittiläinen luontokuvaaja Will Burrard-Lucas kuvasi huhtikuussa kahden päivän ajan ihmisiä luonnollisessa ympäristössään – kävelemässä kotikaupungissaan. Nyt kuvat ovat toukokuun ajan nähtävillä pysäkkijulisteissa, Rautatientorin metroasemalla, Helsingin ydinkeskustan digitauluilla, ratikan ja metron sähköisillä näytöillä sekä HSL:n sosiaalisen median kanavissa.


Kuva: Will Burrard-Lucas / HSL
 

”Jotkut liikkuvat kuin kirahvit pitkillä harppauksilla, toiset lyhyin askelin kuin virtahevot.” Näin kuvailee ihmisten kävelytyylejä luontokuvaaja Will-Burrard Lucas lyhytdokumentissa, joka kuvattiin hänen Suomen-vierailullaan huhtikuussa.

Maailmankuulu brittiläinen luontokuvaaja Will Burrard-Lucas tarkensi kahden päivän ajan huhtikuussa kameransa Helsingin seudun kävelijöihin.

Nyt HSL julkaisee Burrard-Lucasin otokset, joihin voi syventyä toukokuun ajan pysäkeillä, metrossa, ratikassa ja HSL:n somekanavissa. Burrard-Lucasin vierailusta on tehty myös lyhytdokumentti, jonka voi katsoa HSL:n Youtube-kanavalla suomeksi ja englanniksi.

Kuviin voi syventyä myös HSL:n Instagram-tilillä. 

Maailman kävelyn pääkaupunki

Burrard-Lucasin kuvat metropolin kävelijöistä ovat osa kampanjaa, jolla HSL edistää kävelyä. HSL:n tavoitteena on kävellä Helsingin seutu maailmankartalle.
Metropolialue on täynnä houkuttelevia kävelyreittejä. Liikkuminen keskustoissa on vaivattominta kävellen. Kävely on myös hyvin olennainen osa joukkoliikenteen matkaketjua.

”Kävelyllä on merkittäviä vaikutuksia ihmisten terveyteen, kaupunkien viihtyisyyteen, päästöihin ja ilmanlaatuun. Helsingin seudulla on hyvät ja turvalliset kävelyreitit. Kävelyn potentiaali on suuri, joten HSL:n tavoite on korkealla: tarkoituksena on nostaa Helsingin seutu maailman kävelyn pääkaupungiksi”, HSL:n erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen toteaa.

Lapsista ja nuorista vain noin kolmannes, aikuisväestöstä alle viidennes ja ikäihmisistä muutama prosentti liikkuu terveyssuositusten mukaisesti. Ihmiset istuvat suurimman osan valveillaoloajastaan. Osa väestöstä ei liiku juuri lainkaan.

Liikunnan puute vaikuttaa ihmisten oman hyvinvoinnin lisäksi kansantalouteen, kun liikkumattomuus nostaa sairaanhoitomenoja, laskee tuottavuutta, aiheuttaa työkyvyttömyyttä ja ennenaikaisia kuolemia. Arviot liikkumattomuuden kansantaloudellisesta merkityksestä vaihtelevat sadoista miljoonista euroista miljardeihin euroihin.

”Useimmat voisivat lisätä helposti liikuntaa arkeensa. Voi kulkea työ-, koulu- ja asiointimatkoja kävellen tai pyörällä. Kävellä voi koko matkan tai osan siitä. Kävelyn voi yhdistää osaksi joukkoliikenteen matkaketjua. Henkilöautolla kuljetaan paljon 1–2 kilometrin matkoja, jotka voisi melko vaivatta kävellä”, Jääskeläinen sanoo.

Kävelyn, pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön lisääminen on hyvä keino vähentää ilmastonmuutosta aiheuttavia liikenteen hiilidioksidipäästöjä. Myös ilmanlaatu kaupungeissa paranee, kun liikenteen lähipäästöt vähenevät.

”Luontokuvaaja Will Burrard-Lucas oli ensin hämmentynyt pyynnöstämme kuvata ihmisiä. Hän totesi kuitenkin, että pienetkin asiat, joilla pystymme vähentämään hiilidioksidipäästöjä tai parantamaan ilmanlaatua, ovat kokeilemisen arvoisia. On tärkeää saada ihmiset pysähtymään ja ajattelemaan valintojaan. Me HSL:ssä pyrimme vaikuttamaan edistämällä päästötöntä liikkumista”, HSL:n asiakkuus- ja myyntiosaston johtaja Mari Flink sanoo.

HSL edistää kävelyä

HSL haluaa kannustaa kaikkia metropolin asukkaita kävelemään enemmän. Kävely herättää kaupungit henkiin ja tukee Helsingin seudun asukkaiden fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Kävely on myös olennainen osa joukkoliikenteen käyttöä ja tärkeä osa kaupunkilaisen matkaketjua. HSL:n tavoitteena on nostaa Helsingin seutu maailman kävelyn pääkaupungiksi.

Lue lisää: hsl.fi/kävely

Brittiläisen luontokuvaajan Will Burrard-Lucasin kuviin voi tutustua hänen verkkosivuillaan ja Instagram-tilillään:

www.burrard-lucas.com

https://www.instagram.com/willbl/?hl=fi