Tule kehittämään tulevaisuuden liikkumista – HSL Matkamittari kertoo kilometrisi ja hiilijalanjälkesi

Paljonko käytit tänään aikaa liikkumiseen? Haluaisitko tietää, kuinka suuri päivän hiilijalanjälkesi oli? Liikutko metrolla, autolla, bussilla, pyörällä vai kävellen?

HSL selvittää, miten uutta tietoa ihmisten kaikesta liikkumisesta voidaan käyttää liikkumispalvelujen kehittämiseen.

Tarvitsemme sinut mukaan!

Tule kokeilemaan HSL Matkamittari –sovellusta. Kokeiluun mahtuu tuhat ensimmäistä lataajaa. Voit ladata sovelluksen Android-käyttöjärjestelmää käyttävään mobiililaitteeseen täältä

Toivomme avuksi kaikenlaisia liikkujia: autoilijoita, pyöräilijöitä ja joukkoliikenteen käyttäjiä, sekä satunnaisia matkustajia että suurkuluttajia. 

Sovellus kertoo, millaisia matkoja teet päivittäin. Se myös tunnistaa automaattisesti, miten liikut – esimerkiksi kävellen, autolla tai metrolla. Voit seurata liikkumistasi sekä sitä, paljonko se vie aikaa päivästäsi. HSL Matkamittari laskee myös hiilijalanjälkesi.

Sovellus on nyt ensimmäistä kertaa kokeilussa HSL:ssä. Pilotissa loppuun asti mukana olleiden kesken arvotaan keväällä 300 euron HSL-lahjakortti.

Toivomme, että käytät sovellusta noin kuuden kuukauden ajan. HSL kerää sovelluksella tietoa ihmisten, myös sinun, liikkumisestasi. Osallistumalla pilottiin voit auttaa HSL:ää kehittämään joukkoliikennepalvelujaan. Pilotin avulla saamme uudenlaista tietoa aidoista matkaketjuista ja hiilikuormituksesta, ja voimme paremmin ymmärtää käyttäjien tarpeita.

HSL:n sovelluksesta saama data on anonymisoitua: yksityisyydensuojasi on siis turvattu. Emme kerää sellaista tietoa, jonka avulla voisimme tunnistaa sinut palvelun käyttäjänä.

Jäikö jokin asia mietityttämään? Lähetä kysymyksesi tai palautetta meille osoitteeseen: matkamittari@hsl.fi

Tule kokeilemaan HSL Matkamittari –sovellusta. Voit ladata sovelluksen Android-käyttöjärjestelmää käyttävään mobiililaitteeseen täältä. Kuva: Lauri Eriksson

Kommentit

Pieniä haasteita tämän kanssa on. Aikajanan käsittely on vähän hankalaa, turhan helposti pompataan esimerkiksi seuraavan päivän tietoihin. Raitiovaunumatkat ja kävelyt sovellus tunnistaa hyvin, mutta joissain tilanteissa rekisteröityy automatkoja (en käytä omaa autoa, enkä ole ajellut taksilla tai bussillakaan testiaikana).

Kiitos palautteesta! Tunnistuksessa on joskus virheitä johtuen esim. puhelimen käsittelystä matkan aikana mutta tätä pyritään parantamaan koko ajan, samoin kuin sovelluksen käyttöliittymän käytettävyyttä saadun palautteen perusteella.

Testasinpa sovellusta. Kuljin junalla tänään noin 35 km ja hiilidioksidipäästöni sen mukaan junan päästöt olivat noin 570 grammaa. Se on yli kuusi kertaa enemmän, mitä muualla (kts. google-haku: juna hiilidioksidipäästöt) on annettu junan päästöiksi.
Miksi näin, mistä tämä johtuu?

Sovelluksen kehittäjän mukaan tähän asti laskennassa on käytetty junien elinkaaren aikaisia päästöjä eli ajonaikaiset päästöt, energian/polttoaineen tuotannon päästöt ja liikennevälineen valmistuksen päästöt laskettuna yhteen. Energian arvona on käytetty keskimääräistä Suomen sähköverkon sähkön tuotannon päästöä, joilla on saatu lähijunille arvoksi 19 g/matkustajakilometri. Nyt kuitenkin tietoon on tullut päivittyneitä arvoja, joissa on huomioitu VR:n siirtyminen 100% uusiutuvan sähkön käyttöön ja tämä tulee näkymään jatkossa myös sovelluksessa.

 

Laitoin "Paikallisen datan poistoväliksi" 1pv, mutta ei täältä mitään ole poistunut. Tarkoittaako tuo, että vain 1pv eli eilisen ja kuluvan päivän tiedot näkyisivät. Painoin Lähetä pilveen -painiketta, mutta siitä ei näytä tapahtuvan mitään.

Tässä on ehkä vähän turhaa epäselvyyttä ja tuo valinta varmaan poistetaan kokonaan. Käytännössä tämän valinnan mukaan sovellus pitää tallessa yhden päivän verran "raakadataa". Kun se synkataan pilveen se tulee takaisin käsiteltynä ja vasta sitten näkyy sovelluksessa. Jos synkkaus ei jostain syystä onnistu, raakadataa jää kuitenkin talteen enemmän kuin päivä, joten käytännössä tällä valinnalla ei ole vaikutusta sovelluksen toimintaan.

Sovellus näyttää, että hiilidioksidipäästöt bussilla14,9km matkalla olisivat kohdallani 662g. Onko tämä siis minun osuus matkan päästöistä vai koko bussin päästöt huomioimatta matkustajien lukumäärää?

Tämä on laskennallinen henkilökohtainen osuus bussin elinkaaripäästöistä laskettuna keskimääräisen bussien täyttöasteen mukaan. Palvelun kehittäjällä ei tällä hetkellä ole keinoja arvioida bussin täyttöastetta jokaiselle matkalle erikseen.

Voisiko taksi olla omana kulkuneuvonaan valittavissa? Nyt valittavissa on vain auto. Taksi on kuitenkin osa joukkoliikennettä. Jos omiin tietoihin voisi laittaa, ettei kotitaloudessa ole autoa, niin silloin oletuksena autoksi olisi taksi.

Kiitos palautteestasi! Tämä on hyvä idea ja voidaan laittaa kehityslistalle. Toistaiseksi sovellus on tehty anonyymiksi, joten näitä profiilitietoja ei kysellä ollenkaan. Jatkossa ehkä voitaisiin kysyä myös oman auton rekisterinumeron ja käyttää sen omaa CO2-arvoa, jne. 

Tosi hyvä idea. Toivottavasti huomioivat tämän.

Pitääkö aina päivän päätteeksi varmistaa kaikki matkaketjun pilkotut osiot vai korjata vain väärät? Sovelluksen ohjeissa ei ole tästä mainintaa.

Riittää että väärät korjataan.

Sovelluksessa on aika paljon vielä korjattavaa. Junalla matkustaminen menee seisoskelusta, ja jos juna on tunnistettu niin junasta junaan vaihtoja ei tunnisteta ollenkaan, pyöräily menee herkästi autoilun piikkiin alamäissä. Suurin ongelma on oma puhelin Honor- mallissa TMD palvelu ei käynnisty itsekseen, vaan pitää aloittaa ja silloinkin saattaa olla tipahtanut pois toiminnasta ennen kuin matka oikeasti alkaa. Periaate on hyvä, mielenkiintoista tietoa, mutta vielä vähän on ongelmia. Olisi hyvä jos itse pystyisi pätkimään sovelluksen yhteen pötköön laittamaa matkaa esim. 50 minuuttia junailua sisälsi todellisuudessa 12 minuuttia junaa+ 2 minuuttia kävelyä+ 6 minuuttia seisomista + 22 minuuttia junailua + 2 minuuttia kävelyä +6 minuuttia pyöräilyä. Niin ja alunperin juna oli tulkittu metroksi :)

Kiitos palautteestasi ja mukavaa että autat sovelluksen kehittämisessä alkukankeudesta huolimatta. Välitän tiedon noista kokemistasi ongelmista sekä kehitysideasi kehittäjätiimille, ja voit itsekin laittaa suoraan palautetta sovelluksen kautta.

Kyllä meitä IPhone-käyttäjiä on Helsingin seudulla aika paljonkin ...

Kiitos kommentista! iOS-versio on kehitystiimillä tekeillä, mutta jotta saatiin kokeilu rivakasti käyntiin, lähdettiin liikkeelle jo olemassa olevalla android-sovelluksella.

Hei, ja kiitos sovelluksesta! On ollut mielenkiintoista seurata eri tietoja omasta liikkumisesta, yllätti esimerkiksi että tulee lopulta käveltyä kolmisen kilometriä päivässä. Ainut häiritsevä asia sovelluksessa on se, ettei kävelyn ja pyöräilyn hiilijalanjälki todellakaan ole 0 g/km. Itse orgaanisen aineksen kasvamisen voi ehkä ajatella hiilineutraaliksi, mutta sen jälkeen ruoan valmistus, kuljetus, säilytys kylmässä ym. tuottaa hiilidioksidipäästöjä. Esimerkiksi artikkelissa https://blogs.crikey.com.au/theurbanist/2015/03/22/are-walking-and-cycling-as-green-as-we-imagine/ siteeratun tutkimuksen mukaan kävelyn hiilijalanjälki olisi noin 40 % autoilun hiilijalanjäljestä. Ja jos teidän arvionne raideliikenteen CO2-päästöistä pitää paikkansa, kävely on saastuttavampaa kuin raideliikenne.

Kiitos kommentista! Välitän sen kehittäjätiimille tiedoksi.

Onko sovellus tulossa myös iPhoneen ladattavaksi?

Valitettavasti näillä näkymin tämän HSL-pilotin piiriin kuuluu vain android-versio. Kehittäjätiimillä on kehitteillä myös iPhoneen ladattava versio, mutta sen valmistumisaikataulu on vielä avoin.

Asensin itsekin, koska olen kiinnostunut siitä miten liikkumiseni jakautuu eri liikkumismuotojen välillä ja tallennan joka tapauksessa kaikki matkani "sportstrackerillä". Ekan päivän perusteella löysin jo muutamia ehdotuksia sovelluksen käyttökokemuksen parantamiseen, jos teillä vaan on budjettia toteuttaa niitä:

1) Miten saan keräämäni datan helposti ulos sovelluksesta/luurista koneluettavassa muodossa? Ja myös ladattua serveriltä. Jonkinlainen export-toiminto voisi motivoida käyttämään sovellusta enemmän, koska silloin siitä olisi hyötyä myös käyttäjälle eikä vain sovelluksen toimittajalle. Sain kehittäjältä vastauksen "Datan saat laittamalla sovelluksen kautta pyynnön, ja sinulle laitetaan joko data tai linkki csv muotoisena, riippuen datan määrästä". Kuulostaa hankalalta ja työllistää turhaan jotakin ihmistä, kun voisin itse tehdä sen suoraan sovelluksessa.

2) Olisi käyttäjäystävällisempää, jos sovelluksen saisi suoraan suljettua tai asetettua nukkumaan pyyhkäisemällä yläreunasta alaspäin ilmaantuvasta valikosta. Nyt sovelluksen joutuu "force stoppaamaan" sovelluslistasta, jos jostain syystä haluaa panna sen tauolle (vaikka ulkomailla). Sen jälkeen se täytyy muistaa käynnistää uudelleen.

3) Ohjeessa sanotaan: "Asennuksen jälkeen puhelimen - - huomiolistassa (notifikaatiot) rivi, joka kertoo että TMD palvelu on päällä tai pois". En keksinyt mistä TMD palvelun saisi pois. Pois kytkeminen voisi riittää, jolloin sovellusta ei tarvitse käydä erikseen tappamassa.

Hei! Kiitos hyvistä kommenteista! Otamme nämä huomioon!

 

Erinomainen idea, asensin heti HSL-uutiskirjeen nähtyäni. Toivottavasti tulee laaja käyttäjäkunta!

Tämä on kiva sovellus ja on jo käytössä. Tunnistaa hyvin bussin mutta ei erota junaa eikä metroa. Kun kävelin katoksen alla niin matkamittari oli tulkinnut sen, että olen liikkeellä autolla. Mutta ajatus tässä on hyvä ja on mielenkiintoinen kaikella tavalla. Tällaisia lisää, kiitos:)

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.