Vyöhykkeiden Reittiopas kertoo, millä lipulla matkustat ensi keväänä

Tänään avattu Reittiopas uusille vyöhykkeille ABCD näyttää vyöhykkeiden rajat ja opastaa ostamaan oikean lipun. HSL ottaa uudet matkustusvyöhykkeet käyttöön keväällä 2019

HSL-alueella otetaan ensi keväänä käyttöön uudet vyöhykkeet ja uudet matkaliput. Tänään avatusta vyöhykkeiden Reittioppaasta voi käydä katsomassa, minkä vyöhykkeiden läpi omat päivittäiset matkat uudistuksen jälkeen kulkevat tai millä vyöhykkeellä esimerkiksi uusi opiskelupaikka sijaitsee.

Reittiopas kertoo myös, mikä lippu kullekin matkalle kannattaa ostaa.

Kokeile vyöhykkeiden Reittiopasta täällä: reittiopas.fi/uudetvyohykkeet

Näin tarkistat vyöhykkeesi

Mitkä vyöhykkeet? Vyöhykkeiden Reittioppaan etusivulta näkee yleiskatsauksen ABCD-vyöhykerajoista HSL-alueella.

Millä vyöhykkeillä liikun? Kokeile reittihaulla, minkä vyöhykkeiden läpi kuljet matkallasi. Jos matkaat esimerkiksi Puistolasta Vantaan Ylästöön, voit matkustaa joko pelkästään B vyöhykkeellä, A ja B-vyöhykkeillä tai B- ja C-vyöhykkeillä. Tieto vyöhykkeistä näkyy reittihaun vieressä.

Minkä lipun tarvitsen? Esimerkiksi Helsingin Puistolasta Vantaan Ylästöön matkatessasi voit valita parhaiten sopivan reitin ja lipun. Reitistä riippuen matkalle voi ostaa joko AB- tai BC-lipun. A, B ja C-vyöhykkeillä matkustusoikeus ostetaan aina kahdelle vyöhykkeelle.

Tieto vyöhykerajoista tulee kaikille pysäkeille, linjakarttoihin ja HSL-sovellukseen

Kun uudet vyöhykkeet otetaan käyttöön, myös HSL-sovelluksen Reittiopas kertoo, minkä lipun matkustaja matkalleen tarvitsee. Reitillä tarvittavan lipun voi ostaa suoraan HSL-sovelluksesta.

HSL:n verkkosivuilla on kartta jossa näkyy eri paikkojen sijoittuminen vyöhykkeille. Vyöhykerajat näkyvät myös painetuissa linjakartoissa. Pysäkeillä ja asemilla vyöhyketieto näkyy pysäkkikilvissä ja julisteissa.

Metrossa ja junassa kuulutukset kertovat milloin vyöhyke vaihtuu. Bussien sisänäytöt kertovat kunkin pysäkin vyöhykkeen.

Kulkuvälineessä matkakortinlukija tietää, millä vyöhykkeellä matkustaja on ja mitä lippuja hän voi ostaa kyseiseltä vyöhykkeeltä.

Uusiin vyöhykkeisiin siirrytään ensi keväänä

Kun uudet vyöhykkeet otetaan HSL-alueella käyttöön ensi keväänä, nykyisten kuntarajoihin perustuvien matkustusalueiden tilalle tulevat kirjaimilla ABCD nimetyt vyöhykkeet. Ne piirtyvät noin 10 kilometrin levyisiksi kaariksi Helsingin keskustan ympärille. Pääkaupunkiseutu eli Helsinki, Espoo, Kauniainen ja Vantaa muodostaa ABC-alueen ja sen ulkopuolella olevat HSL:n jäsenkunnat eli Kerava, Sipoo, Tuusula, Kirkkonummi ja Siuntio vyöhykkeen D.

Myös liput uudistuvat. Kuntarajoihin perustuvien sisäisten, seutu- ja lähiseutulippujen sijaan ensi keväästä alkaen HSL-alueella matkustetaan vyöhykelipuilla. Vyöhykkeillä ABC kunnan sisäistä lippua vastaa jatkossa AB- tai BC-lippu ja seutulippua ABC-lippu.

Lue lisää uusista vyöhykkeistä täältä: hsl.fi/uudetvyohykkeet.

 

Mitkä vyöhykkeet? Vyöhykkeiden Reittioppaan etusivulta näkee yleiskatsauksen ABCD-vyöhykerajoista HSL-alueella.

 

Millä vyöhykkeillä liikun? Kokeile reittihaulla, minkä vyöhykkeiden läpi kuljet matkallasi. Jos matkaat esimerkiksi Puistolasta Vantaan Ylästöön, voit matkustaa joko pelkästään B vyöhykkeellä, A ja B-vyöhykkeillä tai B- ja C-vyöhykkeillä. Tieto vyöhykkeistä näkyy reittihaun vieressä.

 

Minkä lipun tarvitsen? Esimerkiksi Helsingin Puistolasta Vantaan Ylästöön matkatessasi voit valita parhaiten sopivan reitin ja lipun. Reitistä riippuen matkalle voi ostaa joko AB- tai BC-lipun. A, B ja C-vyöhykkeillä matkustusoikeus ostetaan aina kahdelle vyöhykkeelle.

 

Kommentit

Voinko ostaa vuoden vaihteessa kausilippuun Helsingin sisäisen kauden vuodeksi eteenpäin? Yleensä olen aina toiminut näin ja ostanut vuoden lipun kerralla. Nyt ei kuitenklaan ole tiedossa tarkkaa päivämäärää vyöhykemalliin siirtymiselle. En siis tiedö miten pitkäksi aikaa vanhanmallinen lippu tulisi ostaa. Helpointa olisi ostaa taas koko vuosi ja hoitaa siirtymä uuteen malliin sitten kun se tulee ajankohtaiseksi. Kai vanhojen lippujen muunto uuteen malliin onnistuu jotenkin.

Voimassa oleva Helsingin sisäinen kausilippusi muuttuu automaattisesti AB-lipuksi, kun uudet vyöhykkeet tulevat käyttöön. Eli sikäli voit hyvin hankkia lipun vuodenvaihteessa vuodeksi eteenpäin.

Taas sorsitaan Pohjois-Helsinkiläisiä. Miksi Tikkurila ei kuulu B vyöhykkeeseen? Suutarilasta (Helsingistä) siirrettiin meidän posti Vantaan Tikkurilaan ja nyt Tikkurila ei edes kuulu samaan B vyöhykkeeseen? Mikä järki tässä on, voisi käydä junalla Dixissä (lähin kauppakeskus) ja postissa. Puistolan asema on yhden pysäkin päässä Tikkurilasta. Niin kauan kun posti on Vantaalla niin kyllä pitää päästä AB lipulla Tikkurilaan. Kyllä 2 vyöhykkeen lipun pitää riittää Helsinkiläiselle, kun hintakin nousee.
En aio ostaa abc lippua. Lentokenttäkin on C vyöhykkeellä, HSL haluaa ilmeisesti vain vaikeuttaa matkustusta julkisilla ja rahastaa eri vyöhykkeillä.

Kun HSL:ssä aikanaan mietittiin vyöhykkeitten rajoja, perusperiaate oli se, että rajojten määrittelyssä tuli ottaa huomioon kuntien peruspalvelujen sijainti eli toiminnallisesti yhtenäiset palvelualueet haluttiin säilyttää kokonaisina. Rajoihin vaikuttivat myös esimerkiksi  merkittävät liikenneväylät. Vantaalla sellainen on luontevasti Kehä III, ja siksi Tikkurila on C-vyöhykeellä. Tikkurilan eteläpuolella Ala-Tikkurila jää B-vyöhykkeelle, jolloin vyöhykeraja noudattaa kaupungin rajaa.

 

Helsinkiläisten lipun hinta nousee 9.1%, 20 kertaa enemmän kuin inflaatio. Ei ole siinä mitään järkeä, älä etsi turhaan.

Vähän jää nyt epäselväksi, riippuuko lipun hinta vain lähtö-, vaihto- ja päätepysäkeistä vai myöskin siitä minkä vyöhykkeiden kautta kulkuväline sattumalta sattuu koukkaamaan vaikka en itse poistuisi tai nousisi ylimääräisen vyöhykkeen kohdalla?

Lippu pitää hankkia kaikille niille vyöhykkeille, joiden alueella liikkuu.

Toivottavasti kunnollisella reittisuunnittelulla tällaiset saadaan poistettua! asiakas ei voi aukottomasti tietää missä bussi milloinkin kulkee, eikö kaikilla ole reaaliaikaista seurantaa kännyköiden kautta. Kerrotte, että bussin näytöllä lukee mikä vyöhyke on seuraavalla pysäkillä, mutta siinä vaiheessa on jo myöhäistä jäädä bussista. Entä heitetäänkö huonokuntoiset tai lapset hankeen, jos ovat väärällä lipulla liikkeellä?

Olen matkalla bussilla linjan pääteasemalle. Reittini alkaa B-vyöhykkeeltä, kulkee A-vyöhykkeen kautta pääteasemalle C-vyöhykkeelle. Tarvitsisinko matkalleni todella kolmen vyöhykkeen lipun, vaikka matkani alku -ja loppupiste ovat BC vyöhykkeellä? Linjat, jotka noudattavat tällaisia reittejä tulee lakkauttaa tai reittejä muuttaa.

Mikä on ns. edullinen lisävyöhyke ?
Esim: AB normaalisti (Kausilippu) ja sitten pitääkin matkustaa vantaan perukuille ja tarvitaan se C mukaan miten toimitaan ja mikä on tämän C:n lisähinta

Jos sinulla on voimassa oleva kausilippu, voit laajentaa sen matkustusaluetta ostamalla kausilippusi jatkoksi lisävyöhykelipun. Maksat sen joko HSL-kortilla tai HSL-sovelluksella sen mukaan, kummalla olet ostanut kausilippusi. Lisävyöhykelippu C:lle maksaa 2,50 euroa.

Käytän miltein aina vain ja ainoastaan A-vyöhykettä. Miksi minun pitää maksaa kahdesta vyöhykeestä? Lippuni hinta nousee melkein 5 euroa kuussa tämän vuoksi.

Lippusi hinta nousee tasan 5 euroa, eli 9.1%, 20 kertaa enemmän kuin inflaatio.

Vieläkin surempia korotuksia on tulossa monelle:
Nyt 12 matkaa arvolipulla maksaa 26,70€ ja uudistuksen jälkeen hinnaksi on tulossa 33,60€ - korotusta siis 7,20€ !
Mikäli sama määrä matkoja on nyt tehty raitiovaunulipulla, on se maksanut 20,40€, mutta uudistuksen jälkeen hinta on 33,60€ - korotusta 13,20€ ! Vastaavasti 20 matkaa arvolipulla nousee 12,00€ ja raitiovaunulipun poistuminen nostaa hintaa 22,00€ ! Arvolipulla matkustettaessa 20 kpl yksittäisiä matkoja ( tai vain 10 kpl edestakaista matkaa ) kallistuu siis kerralla jopa yli 20€ !
Lisäksi epäsäännöllisesti arvolipulla ( ja kertalipulla ) matkaavat eniten nimenomaan eläkeläiset, työttömät, sairaat, työllistetyt, osa-aikatyön tekijät, kuntoutujat jne - ihmisryhmä joiden toimeentuloon jo paljon pienemmätkin korotukset vaikuttavat merkittävästi.

Milloin "kevät 2019" täsmentyy päivämääräksi?

Tätä tietoa odotetaan, ”tavoiteaikataulu” on niin epämääräinen etten usko koko uudistukseen ennen kuin sillä on päivämäärä. Tämä kyseinen sivu on viimeisin uutinen aiheesta, mutta nyt on jo kevät eli tavoiteaikataulusta pitäisi olla tarkempaa tietoa!

Hassua, että tämä vyöhyketerapiaopas psyykkaa hankkimaan D-lipun myös matkoille Jokimäki Pornainen - Järvenpää. Vetäytyykö Matkahuolto?

Hassua, kun en siis osaa valita, millä kausilipulla jatkossa matkustan monipuolisimmin Puistolasta Ylästöön. Riittääkö kokemuksien hankkimiseen ostaa nyt vuodeksi perinteinen seutulippukausi ja antaa matkalipuntarkastajien murehtia muunnossäännöstöstä?

Hei! Jos ostat seutulipun, se muuttuu vyöhykeuudistuksen yhteydessä automaattisesti ABC-lipuksi. Jos matkustat vain B- ja C-vyöhykkeillä, sinulle riittää edullisempi BC-kausilippu, jonka jatkoksi voit ostaa tarvittaessa lisävyöhykelipun A-vyöhykkeelle.

Eikös nykyinen seutulippu vastaa aika tarkaan ABC-lippua, eli ei siinä kovin suurta päättelyä tarvitse. Puistolan ja Ylästön välille tosin reittiopas ehdottaa vain BC-reittejä, eli ehkä sekin riittäisi?

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.