Hanki kausilippu ennakkoon ja vältä ruuhkat myynti- ja palvelupisteissä maanantaina 29.4.

HSL:n joukkoliikenne astuu uuteen aikaan lauantaina 27.4., kun uudet vyöhykkeet muuttavat lippujen matkustusalueet. Kuntien sisäiset ja seutuliput jäävät historiaan, ja lippu ostetaan vyöhykkeille ABCD. On odotettavissa, että maanantaina 29.4. on liikkeellä tavallista enemmän kausilipun ostajia. Jos haluat välttää ruuhkat myynti- ja palvelupisteissä, voit ladata korttisi jo ennakkoon tai ostaa kausilipun HSL-sovellukseen.

Voit ladata HSL-kortillesi kausilipun, jonka voimassaolo alkaa ennen uudistusta ja jatkuu muutospäivän yli. Jos kausilippusi on voimassa 27.4., sen matkustusalue muuttuu automaattisesti uusien vyöhykkeiden mukaiseksi.

Voit ostaa kausilipun myös HSL-sovellukseen, sillä sovelluksenkin kausilippu muuntuu 27.4. uusien vyöhykkeiden mukaiseksi. Nyt myös korkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijat voivat ostaa kausilipun sovelluksella. Lue lisää

Jos sinulla ei ole vielä HSL-sovellusta, voit ladata maksutta Android- tai iPhone-älypuhelimiin sovelluskaupasta. Lue lisää

Näin liput muuttuvat 27.4. klo 04.30:

 • Helsingin sisäinen -> AB
 • Espoon ja Vantaan sisäiset -> BC
 • Seutulippu -> ABC
 • Kerava–Sipoo–Tuusula -> D
 • Kirkkonummi–Siuntio -> D
 • Lähiseutu 2 -> BCD
 • Lähiseutu 3 -> ABCD

Kolmas vaihtoehto on, että lataat kortillesi jo nyt kausilipun, jonka voimassaolo alkaa muutoksen jälkeen, vaikkapa maanantaina 29.4. Valitse tällöin ylläolevasta taulukosta itsellesi sopiva lippu käänteisesti. Esimerkiksi jos tarvitset jatkossa BC-lipun, lataa kortillesi ennakkoon Espoon tai Vantaan sisäinen kausilippu. Jos lippusi on jatkossa ABC, lataa nyt seutulippu jne. Voit tehdä näin, kun valitset lippusi alkupäiväksi jonkin päivän uudistuksen jälkeen.

HSL-kortilla voi olla voimassa myös kaksi kautta peräkkäin. Jos sinulla on kortillasi voimassa oleva kausilippu, voit ladata sen perään valmiiksi kauden, joka alkaa vasta uusien vyöhykkeiden aikaan. Kausilipun voimassaolo voi alkaa heti tai 1–60 päivän kuluessa ostohetkestä. Kausilipun pituus voi olla 14–366 päivää.

Kausilipun matkustusalueen voi vaihtaa palvelupisteessä

Jos kausilipun matkustusalue ei vastaa matkustustarpeitasi, voit käydä vaihtamassa sen palvelupisteessä. Nyt vyöhykeuudistuksen yhteydessä matkustusalueen voi muuttaa ilman kuuden euron käsittelymaksua.

Jos uusi kausilippu on vanhaa edullisempi, hintojen erotus ladataan arvoksi HSL-kortillesi. Voit käyttää arvoa joko yksittäisten matkojen tai kausilipun maksamiseen. Jos taas uusi kausilippu vanhaa kalliimpi, maksat erotuksen palvelupisteessä.

Lipunmyynnissä poikkeuksia lauantaina 27.4.

Lipunmyynnissä on poikkeuksia lauantaina 27.4., koska myyntijärjestelmiä päivitetään.

 • HSL-kortille ei voi ladata kautta eikä arvoa eikä kortin asiakasryhmää tai tietoja voi päivittää.
 • Osa automaateista, palvelupisteet, kioskit ja marketit eivät myy lippuja.

Mistä lippuja voi ostaa 27.4.

 • Kertalippuja voi ostaa HSL-sovelluksella, HSL:n kertalippuautomaateista, Helsingin pysäköintiautomaateista ja bussinkuljettajilta.
 • HSL-kortilla olevaa kautta ja arvoa voi käyttää normaalisti. Lataa siis korttisi ennakkoon!
 • HSL-sovelluksella voit ostaa myös vuorokausi- ja kausilippuja.

 

Myynti- ja palvelupisteiden sekä automaattien yhteystiedot: hsl.fi/myyntipaikkahaku

Lisätietoa uusista vyöhykkeistä ja lipuista: hsl.fi/uudetvyöhykkeet

Kommentit

Millä tavalla pääkaupunkiseudulla juuri 27.-28.4. käyvä muualla Suomessa asuva pariskunta voi maksaa julkisen liikenteen matkansa täällä? Hankkimalla etukäteen HSL-sovelluksen? Riittääkö sovellus yhdessä puhelimessa vai pitääkö se hankkia molempien puhelimiin erikseen? Eli voiko HSL-sovelluksella maksaa matkan kahdelle tai useammalle matkustajalle kerralla?

Ja onko tuona viikonvaihteena ja sen jälkeenkin matkojenmaksuneuvontaa esimerkiksi Kampin linja-autoasemalla, rautatieasemalla ja lentoasemalla? Kauempaa tulijat eivät välttämättä tiedä vyöhykkeiden ja maksutapojen muutoksesta.

Lipunmyynnissä on poikkeuksia lauantaina 27.4., sunnuntaina lippuja voi jälleen ostaa normaalisti kaikista lipunmyyntipaikoista.

Myös muualla Suomessa asuvat voivat ladata HSL-sovelluksen puhelimeensa. Sovelluksella voi ostaa lippuja myös useammalle matkustajalle, ei kerralla mutta toistamalla lipun ostamisen peräkkäin. Lisäksi lippuja voi ostaa HSL:n kertalippuautomaateista ja Helsingin pysäköintiautomaateista sekä bussinkuljettajilta. Lisäksi HSL-korttia voi käyttää normaalin  tapaan kortinlukijalla myös lauantaina, joten kortille kannattaa ladata kautta tai arvoa ennakkoon, sillä lauantaina se ei ole mahdollista.

HSL:n matkalippujen tarkastajat neuvovat matkustajia uusien vyöhykkeiden  ensimmäisinä  päivinä keskeisissä terminaaleissa ja juna-asemilla.

”Jos kausilipun matkustusalue ei vastaa matkustustarpeitasi, voit käydä vaihtamassa sen palvelupisteessä. Nyt vyöhykeuudistuksen yhteydessä matkustusalueen voi muuttaa ilman kuuden euron käsittelymaksua.”

Paitsi että JUURI NYT ei voi, vaan vasta lippu-uudistuksen jälkeen. Eli lauantai ja sunnuntai ainakin menee harakoille, jos on ostanut seutukautta ennakkoon ja tarvitsee vain AB:n jarkossa.

Maanantaina ei varmaan ole yhtään jonoa muuttamaan kautta oikeaksi. Kun palvelu on rajattu niihin pariin palvelupisteeseen mitä ylipäätään on, niin eikö niihin nyt olisi voinut ajaa jo sen uuden softan sisään?

Aivan älytöntä pistää kaikki jonottamaan kerralla, kun edes ennakoivat matkustajat olisi voinut hoitaa jo ennakkoon.

Uutta softaa ei valitettavasti pystynyt ajamaan sisään ennakkoon. Asian voi kuitenkin hoitaa ennakkoon vielä tällä viikolla. Tuonne alapuolelle jo kirjoittelinkin vastausta tähän kysymykseen.

Minulla on kortille ladattuna tällä hetkellä seutulippu, joka muuttuu siis tuolloin 27.4. ABC- lipuksi. Tarvitsen jatkossa kuitenkin vain AB- lipun. Kautta on ladattuna toukokuun loppuun asti. Onko tosiaan niin, että en voi etukäteen tuota vaihtaa, enkä myöskään tuolloin lauantaina, vaan pääsen vasta maanantaina HSL:n pisteellä muuttamaan matkustusalueeni ABC- lipusta AB- lipuksi? Minulla menee tässä rahaa (vaikka onkin pienestä kyse, niin silti) hukkaa, jos asia on tosiaan näin.

Saat kyllä asian hoidettua ennakkoonkin asioimalla palvelupisteessä  (yhteystiedot https://www.hsl.fi/myyntipaikkahaku). Siellä nykyinen kausilippusi perutaan eli muutetaan arvoksi HSL-kortillesi. Sitten kortille ladataan kausilippu, jolla voit matkustaa vyöhykkeiden tuloon asti, eli sinun tapauksessasi seutulippu. Voit käyttää kortillesi arvona hyvitettyä summaa kausilipun maksamiseen. Asiointiajankohtaa valitessa pitää ottaa huomioon, että kausilipun minimikesto on 14 vuorokautta. Sitten kortille ladataan toinen lippu Helsingin sisäistä kautta, joka muuttuu 27.4. klo 4.30 AB-kausilipuksi. Tuon kauden pituuden voit valita vapaasti 14:n ja 366 vuorokauden väliltä.

Eli onko huominen viimeinen päivä, jollon ehdin tehdä tämän (että tuo 14vrk raja täyttyy)?

Riippuu siitä, mihin haluat ensimmäisen kauden päättyvän. Aivan viimeinen päivä hoitaa asia ennakkoon on lauantai 13.4. Mutta siis 27.4. voimassa oleva kausilippu muuttuu automaattisesti uusilla vyöhykkeillä kelpaavaksi. Sen matkustusalueen voi muuttaa sitten vielä muutospäivän jälkeenkin.

Siis ymmärsinkö oikein: viime lauantaina olisin saanut seutulipustani hyvitettynä arvoksi 3,18 hintaisia päiviä ladatun loppukauden verran, ja sitten olisi käyttänyt niitä ostaakseni kahdeksi viikoksi kalliimman 14 vrk kauden systeemin vaihtoon saakka - ja jos arvoa olisi vielä jäänyt, olisin voinut käyttää sitä ostaakseni jatkoon uuden oikeamaan kauden? Mitä järkeä siinä olisi ollut.

Miten niin 13.4. oli viimeinen päivä hoitaa asia ennakkoon? Eikös edullisin aika hoitaa se ennakkoon ole perjantai 26.4.? Silloin saa hyvityksen kaikista ennalta ostetun kauden päivistä, ja voi käyttää niistä hyvitetyn arvon ostaakseen sopivampaa kautta alkaen 27.4. ihan kuin olisi tehnyt, jos HSL ei olisi vitkutellut muutospäivänmäärän ilmoittamisen kanssa?

Lauantai 13.4. oli sikäli viimeinen mahdollisuus hoitaa kausilipun matkustusalueen muuttaminen ennakkoon, että kausilipun minimipituus on 14 vuorokautta. Jos halusi vaihtaa kortilla olevan kauden niin, että ensimmäinen kausi on voimassa vyöhykkeiden käyttöönottoon saakka eli esimerkiksi 26.4 asti ja toinen kausi alkaa uusien vyöhykkeiden aikaan, lauantai oli viimeinen päivä hankkia tuollainen yhdistelmä.

Jos nykyinen kausilippusi jatkuu uusien vyöhykkeiden puolelle eli 27.4. jälkeen, voit muuttaa sen matkustusalueen maananataista 29.4. alkaen. Tuolloin kortillasi olevan kausilipun jälljellä olevat päivät hyvitetään palvelupisteessä arvoksi, jolla voit maksaa uutta kausilippua. Lauantaina 27.4. HSL-korttia ei valitettavasti voi ladata tai päivittää muutokseen liittyvien suurten järjestelmäpäivistysten takia, ja sunnuntaisin palvelupisteet ovat kiinni. Toivottavasti tämä selvensi tätä hieman monimutkaista asiaa!

Eipä juuri selventänyt.

Miten se, että käyn pe 26.4. vaihtamassa kauden niin, että sen voimassaolo päättyy kyseisenä päivänä, ja käytän palvelupisteessä hyvitetyt päivät ladatakseni uuden kausilipun (sellaisen, joka seuraavana yönä muuttuu oikein) alkaen la 27.4. eroaa tuosta yllä esitetystä kaksi viikoaa aiemmin tehdystä operaatiosta (paitsi sen osalta, ettei minun tarvitse maksaa ylimääräistä siitä välissä olevasta pätkälipusta)?

Miksi HSL tekee tästä väkisin monimuitkaista? Ensin jankutetaan, että lippuja voi rauhassa ostaa vaikka HSL hautookin päivänmääräänsä, lipun saa kyllä aikanaan vaihdettua sopivaan. Ja kun aletaan kysellä, miten se käytännössä tapahtuu, alkaa tämä pyöritys, jossa vaihdosta yhtäkkiä tuleekin ylivoimaisen vaikeaa ja joka kerta asiasta kysyessä saa erilaisen vastauksen.

Oma vastauskokoelmani on tähän mennessä:
1) hyvityksen saa vasta siitä päivästä eteenpäin , kun käy vaihtamassa lipun
2) hvityksen saa 27.4. lähtien, vaikka kävisikin vaihtamassa lipun vasta myöhemmin määräajan kuluessa
3) vaihtoa ei voi tehdä etukäteen
4) vaihdon voi tehdä etukäteen 26.4.
5) vaihdon voi tehdä etukäteen, mutta vain 13.4. saakka ja siitä tulee ylimääräisiä kuluja

Yritin tänään ostaa ennakkoon BC-lipun Kaaren kauppakeskuksessa kahdesta eri paikasta vaan ei onnistunut. Ei kuulemma ole mahdollista ostaa ennakkoon kausilippua jonka aloituspäivä olisi 29.4.2019 mutta kuitenkin teidän sivuilla on eiliseltä artikkeli, että onnistuisi ostaa ennakkoon. Miten hyvin olette asiasta tiedottaneet myyntipaikkoja kun tämmöisen vastauksen sain ? Onko mun ainoa vaihtoehto ostaa aamulla 29.4.2019 kertalippu HSL-kortilla että pääsen töihin ja ostaa uuden vyöhykehinnoittelun mukainen lippu iltapäivällä töiden jälkeen ? Vai eikö espoolainen voi ostaa lippua Helsingistä B-vyöhykkeen alueelta ?

Kausilipun ostaminen ennakkoon on mahdollista. Todella harmillista, ettei tämä ollut tiedossa niissä kahdessa paikassa, joissa kävit. Olemme toki tiedottaneet asiasta myyntipaikoille, mutta emme näköjään riittävästi. Jos tarvitset uusilla vyöhykkeillä BC-lipun, sinun kannattaa nyt ostaa Espoon sisäinen lippu - ja kyllä niitä voi ostaa Helsingistäkin. Olet siis nyt ostamassa Espoon sisäistä lippua, joka sitten 27.4. muuttuu automaattisesti BC-lipuksi.

Miksi opiskelija-alennus jää pois kertalipuista?

HSL-kunnat tukevat opiskelijoiden joukkoliikennematkoja vuosittain noin 28,5 miljoonalla eurolla. Vyöhykeuudistuksen jälkeen opiskelija-alennusta saavien asiakkaiden joukko kasvaa, koska opiskelijoiden alennusoikeudessa ei enää ole yläikärajaa. Jotta kuntien maksuosuus joukkoliikenteestä ei kasvaisi, opiskelijat eivät enää saa alennusta kertalipusta.

En saanut vielä ainakaan vastausta edellisessä kommentissani olleisiin kysymyksiin

Huomasinpa taas uuden asian kaiken kaikkiaan erittäin sekavassa HSL:n lippu-uudistuksessa. Siihen haluaisin mitä pikimmin vastauksen (mielestäni asiasta ei kauheasti ole edes tiedotettu):
-Perheessämme on 17-vuotias lukiolainen, jonka matkakorttiin juuri ehdittiin vaihtaa asiakasryhmäksi "opiskelija". Samalla kun opiskelijaetuja tuntuvasti huononnettiin (HSL:llä näköjään tavoitteena kaikin tavoin muutenkin edistää ykstyisautoilua huonontamalla ja hankaloittamalla joukoliikenneyhteyksiä ja lippuhintoja), nostettiiin lastenlipun ikäraja koskemaan myös 17 v. täyttäneitä (jotain positiivistakin). Palvelupisteessäkö kortin voi muuttaa (ja koska) takaisin "lasten"kortiksi, jotta saamme oikeat alennukset ja alennuksen myös arvolipuista vielä lähes vuodeksi? Mitä asiakirjoja vaaditaan ja voinko huoltajana käydä sen tekemässä vai pitääkö ao. henkilön itse olla paikan päällä? Veloitetaanko toimenpiteestä maksu?

Lisäksi ihmetyttää ymmärränkö oikein uudet 27.4. voimaan tulevat hinnat: mitä pidempi kausi, sen kalliimpia lisävuorokaudet (15.30 vrk vs 31-366vrk)? Outo hinnoitteluperiaate.

HSL-kortin asiakasryhmän voi muuttaa HSL:n ja kuntien palvelupisteissä 29.4. alkaen eli uusien vyöhykkeiden tultua käyttöön (yhteystiedot myyntipaikkahaussa). Lauantaina kortin päivittäminen ei valitettavasti ole mahdollista järjestelmäpäivitysten takia. Kyseessä on niin iso muutos myös taustajärjestelmien osalta, että niiden päivittämiseen on pakko varata yksi päivä. 

Jos lukiolainen käy itse palvelupisteessä, hän tarvitsee mukaansa henkilöllisyystodistuksen. Tähän kelpaa myös  alaikäisen henkilökortti tai kuvaton Kela-kortti. Jos huoltaja tai lähiomainen päivittää asiakasryhmän, tarvitaan huoltajan tai lähiomaisen oma henkilöllisyystodistus. Asiakasryhmän päivittämisestä ei peritä maksua.

Kausilippujen hinnoittelu muuttuu vyöhykeuudistuksen yhteydessä, mutta edelleen pidempi kausilippu tulee lyhyttä edullisemmaksi. 14 vuorokauden kausilipun suhteellinen hinta nousee verrattuna 30 päivän lippuun. Jotta 30 päivän lipun hinta voidaan pitää jatkossakin mahdollisimman kohtuullisena, tarvittiin kaksi eri hintaa lisävuorokausille.

Muuttuuko kauden pituus (koska hinta/kk muuttuu), tai kannattaako ladata mahdollisimman pitkä kausi vanhalla hinnalla?

Kauden pituus ei muutu, ainoastaan voimassaolevan kausilipun matkustusalue muuttuu automaattisesti 27.4. klo 4.30. Tässä on siis mahdollisuus tehdä laskelmia, mikä lataus tulee itselle edullisimmaksi.

Voiko palvelupisteessä vaihtaa myös sovellukseen ladatun kausikortin matkustusalueen?

Kyllä vain! HSL-sovelluksessa olevan kausilipun matkustusalueen voi käydä muuttamassa HSL:n omissa palvelupisteissä Rautatientorilla, Itäkeskuksessa ja Pasilassa. Palvelupisteessä vanha kausilippu perutaan ja maksettu kausi palautetaan kokonaan maksukortille, jonka olet liittynyt sovellukseen. Sen jälkeen sinulta peritään maksu niistä päivistä, jotka olet ehtinyt lippua jo käyttää. Sen jälkeen voit ostaa HSL-sovelluksella haluamasi kausilipun.

Minulla oli käytössä ns. suoraveloituslippu, joka oli koko ajna voimassa, mutta jok 12. kk oli maksuton. Se poistettiin käytöstä. Onko tällainen siis tulossa?

Aika samanlainen on tulossa. Hinnoittelu menee vähän eri tavalla kuin suoraveloituslipussa, eli hinta on edullisempi jokaisessa 30 vuorokauden veloituksessa, mutta tuota kokonaan maksutonta kuukautta ei ole tulossa. Jatkuva säästötilaus tulee HSL-sovellukseen ja HSL-kortille verkkolataukseen. Tarkka käyttöönottopäivä ei ole valitettavasti tiedossa.

Miksi te tilaajana ette osaa sanoa milloin palvelu toimii? Vai onko ne vasta kehitysvaiheessa? Outoa "salailua" koko lippu-uudistus. Ja nythän voi sanoa, että se tulee täysin keskeneräisenä käyttöön, jo senkin takia kun kaikille maksutavoille ette saa yhdenvertaista hinnoittelua.

Kiinteä, projektin alussa päätetty käyttöönottopäivä ei ole kovinkaan järkevä. Jos aikataulu on liian optimistinen, järjestelmä ei olekaan valmis kun se pitäisi ottaa käyttöön.

Jos taas aikataulu on liian pessimistinen, järjestelmä olisi valmis käyttöönottoon reilusti ennen ajateltua mutta muutokset muihin järjestelmiin ovat vasta alkutekijöissään. Esimerkkinä tässä tapauksessa: lippujärjestelmä sinänsä olisi ollut valmis mutta korttienvaihto odottaisi alkuperäistä aikataulua

Milloin hsl kortille saadaan myös sama hinta kuin sovelluksen kautta ostettu 30 vrk jatkuva säästötilaus esim: AB 53,00 € ? Miksi te kohtelette eritavoin matkustajia? ERikö kaikkien matkustajien lippujen pitäisi olla saman hintaisia? Ei kaikki tarvitse eikä halua käyttää älypuhelinta

HSL-kortille saadaan kyllä jatkuva säästötilaus, mutta valitettavasti ajankohta ei ole vielä tiedossa. Uudistus tulee osana korttien verkkolatausta, mutta ei ihan heti verkkolatauksen käyttöönoton yhteydessä. Kehitämme lipunmyyntitapoja kaikissa kanavissa koko ajan, eikä kaikkia uudistuksia saada käyttöön ihan samanaikaisesti.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.