Pasilan matkustajia on palvellut kolme asemaa ja muutama väliaikainen

Pasilassa avautui torstaina 17.10. uusi rautatieasema kauppakeskus Triplan yhteyteen. Se on järjestyksessä neljäs Pasilan asemarakennus, jos väliaikaisia ei lasketa mukaan.


Pasilan asema vuosimallia 1970. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista

Ensimmäisen asemarakennus nousi Pasilaan ilmeisesti joskus 1890-luvulla, mahdollisesti piankin sen jälkeen, kun rautatiehallitus oli vuosikymmenen vaihteessa korottanut Pasilan omalla asteikollaan pysäkistä aseman arvoon.

Puinen talo oli todennäköisesti Bruno Granholmin piirtämä, sillä hän työskenteli tuolloin rautatiehallituksen arkkitehtina. Granholmin piirtämiä asemarakennuksia on edelleen pystyssä eri puolilla Suomea.   

Aseman ympärillä levittäytyi maaseutu peltoineen, metsikköineen ja kallioineen. Pasila oli kuitenkin pian saava koko joukon uusia asukkaita, sillä työväestö ryhtyi rakentamaan rautatien länsipuolisille maille talojaan. Maineikas Puu-Pasila sai alkunsa.

Asema-alue kasvoi, kun sinne rakennettiin vuosisadan vaihteessa muun muassa veturivarikko.   

Karjalan Kannakselta Pasilaan  

1900-luvun ensimmäiset vuosikymmenet olivat paikallisjunaliikenteen kulta-aikaa, kun höyryjunat kuljettivat väkeä Pasilasta ja muista Helsingin rajojen tuntumaan nousseista esikaupungeista päivittäin pääkaupunkiin töihin. Kun junilla kulki yhä enemmän väkeä, asemarakennuksia oli tarpeen uudistaa.

Pasila sai vuonna 1924 uuden aseman, joka tuotiin Karjalan Kannakselta Uudenkirkon pitäjän Vammeljoelta. Uusklassista tyyliä edustava talo oli rakennettu vuonna 1915. 

Arkkitehti Eliel Saarinen mietti jo vuonna 1918 Helsingin päärautatieaseman sijoittamista Pasilaan, eli seudusta on kaavailtu sata vuotta merkittävää kaupunkikeskusta ja joukkoliikenteen solmukohtaa.

Suunnitelmat ovat toteutuneet verkalleen. Pasila sai seistä sijoillaan Helsingin ränsistyvänä takamaana 1960-luvun lopulle asti, kunnes pääkaupunkiseudulle suuntautuva vilkas muuttoliike sai kaupunkisuunnittelijat kiinnittämään alueeseen toden teolla huomiota.   

Itä-Pasilaan ryhdyttiin 1970-luvulla rakentamaan kerrostaloja teollisuushallien ja varastojen tilalle. Länsi-Pasilassa puskutraktorit jyräsivät vuosisadan alussa rakennetut puutalot asuntojen ja toimistojen tieltä. Pasila aseman kautta kulki yhä enemmän lähijunien matkustajia. Se oli jo 1980-luvulla toiseksi vilkkain lähiliikenteen asema päärautatieaseman jälkeen.

Vammeljoelta tuotu talo ei enää vastannut liikenteen tarpeita. Lähes 60 vuotta Pasilan matkustajia palveltuaan se jäi pois käytöstä vuonna 1982, mutta sai uuden elämän. Suomen Rauhanliitto nosti talon irti perustuksistaan syksyllä 1984 ja siirsi sen Veturitorille, jossa se seisoo edelleen Rauhanasemaksi nimettynä.

Uusi Pasila, uusi asema

Pasilan seuraavan aseman rakentaminen viivästyi muun muassa lupasotkujen takia, joten VR myi lippuja väliaikaisessa parakissa lähes yhdeksän vuotta. Uusi asema valmistui pilarien varaan kiskojen yläpuolelle syksyllä 1990.

”Citymäistä meininkiä ilmaantui Pasilan elämänpiiriin viime maanantaina kertaheitolla”, Kallio ja ympäristö -lehti hehkutti 30.9.1990. ”Silloin avattiin Pasilan uusi rautatieasema ja samassa yhteydessä upea liikekeskus.”

Niin hienolta kuin uusi asema alussa tuntuikin, 2010-luvulla aika oli ajanut sen ohitse, minkä matkustaja saattoi huomata esimerkiksi tukkoisissa liukuportaissa.

Lähijunien rooli Helsingin seudun matkustajien kuljettajana oli kasvanut. Vuonna 2015 avattu Kehärata nosti junien suosioita entisestään, mikä näkyi myös Pasilan kautta kulkevien matkustajien määrässä. Asemarakennus purettiin perustuksiinsa asti ja juniin on kuljettu väliaikaisen aseman kautta keväästä 2017 lähtien.   

17.10. auennut asemakeskus tekee Pasilasta entistä tärkeämmän joukkoliikenteen vaihtopaikan. Kun kaikki Pasilan tulevien vuosien rakennushankkeet toteutuvat, alue ehkä viimein täyttää satavuotisen odotuksensa ja siitä kasvaa Helsingille toinen keskusta ydinkeskustan oheen.     

Kolme asemarakennusta ovat palvelleet Pasilan kulkijoita yhteensä noin 130 vuotta. Tasaisen vauhdin taulukolla kukin niistä on toiminut reilut 40 vuotta. Uusimman aseman kautta kulkenee matkustajia vielä 2060-luvullakin. Miltähän sen ympärillä silloin mahtaa näyttää?   

Katso kuvia Pasilasta vuosien varrelta