Vuosaaressa pääsee ajamaan kaupunkipotkulaudalla tänä kesänä

Kaupunkipyörät ovat vakiinnuttaneet laajan käyttäjäkunnan Helsingissä ja Espoossa. Nyt tulevat kaupunkipotkulaudat. Potkulautapalvelussa kokeillaan sekä perinteisesti potkittavia että sähköllä toimivia potkulautoja. Kokeilualueena on Vuosaari, johon tulee noin 30 potkulauta-asemaa ja 300 potkulautaa. Laudan saa käyttöönsä mobiilisovelluksella pientä korvausta vastaan. HSL ja palvelusta vastaava Samocat Sharing toteuttavat kokeilun yhteistyössä.

Kausi alkaa toukokuussa ja jatkuu aina lokakuun loppuun.

Potkulautailijoita_Samocat

Kuva: Samocat

Potkulautapilotti on osa HSL:n Idealab-hanketta, jossa kokeillaan uudenlaisia liikkumispalveluita HSL-alueen liikenteessä. Toinen Idealab-hanke on Espooseen sijoittuva kutsuliikennekokeilu, joka käynnistyy syksyllä.

”Potkulauta on ketterä väline lyhyiden matkojen tekemiseen. Taittuvan laudan voi ottaa myös joukkoliikennevälineen kyytiin. Haluamme testata Vuosaaressa, miten potkulaudat toimivat joukkoliikennematkan osana ja itsenäisenä kulkutapana”, HSL:n erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen sanoo.

”Jotkut ovat ehkä törmänneet maailmalla matkatessaan sähköisiin potkulautoihin, joita näkyy katujen varsilla pitkin ja poikin. Näitä asemattomia palveluita nähdään tänä vuonna myös Helsingissä. Vuosaaressa kokeilemme kuitenkin kaupunkipyöristä tuttua asemallista ratkaisua, jonka etuna on se, että potkulaudat löytyvät aina samoista paikoista”, Jääskeläinen kertoo.

Asemat ja saatavilla olevat potkulaudat tuodaan näkyville myös HSL:n Reittioppaaseen.

Täyteen ladatulla sähköpotkulaudalla voi kulkea enintään 15 kilometriä. Laudan maksiminopeus on 25 kilometriä tunnissa.

Kokeilu luotaa onko palvelulle kysyntää

Palvelun ylläpidosta vastaava yritys on Samocat Sharing. Palvelua käytetään Samocatin sovelluksella. Potkulaudan saa asemalta käyttöönsä lukemalla sovelluksella vapaan potkulaudan vierestä löytyvän QR-koodin. Potkulaudan palautus onnistuu ilman sovellusta mille tahansa potkulauta-asemalle. Potkulaudan voi palauttaa myös täydelle asemalle aseman päädyssä olevien lukitusvaijerien avulla. Veloitus tapahtuu maksukortilta, jonka tiedot lisätään sovellukseen rekisteröitymisen yhteydessä.

”Samocat Sharing on toteuttanut vastaavia potkulautapalveluita Moskovassa ja muualla Venäjällä. Syksyllä 2017 teimme pienen pilotin Espoon Otaniemessä.  Tarkoituksenamme on laajentua Eurooppaan. Palvelullamme haluamme helpottaa ihmisten ympäristöystävällistä liikkumista”, Samocat Sharingin projektipäällikkö Tuomas Korhonen kertoo.

HSL maksaa Samocat Sharingille pilotin toteutuksesta ja markkinoi palvelua. Samocat Sharing vastaa palvelun toteutuksesta, ylläpidosta ja asiakaspalvelusta. Tavoitteena on, että jos palvelulle on kysyntää, se voi jatkaa markkinaehtoisesti ilman HSL:n tukea.

Asukkaat osallisina asemien sijoitussuunnitelmaan

HSL teetti asemien sijoittamissuunnittelun konsultointitoimisto Swecolla.
 
”Suunnittelun pohjana käytettiin nettikyselyä, jossa saatiin asukkailta yli 3 000 ehdotusta asemapaikkojen sijainneiksi. Sijoittelussa on huomioitu asukaskyselyn tulosten lisäksi Helsingin kaupungin aluesuunnittelijoiden näkemykset, joukkoliikenneverkosto, asuin- ja työpaikat sekä palvelu- ja virkistyskohteet”, kertovat Swecon Niklas Aalto-Setälä ja Mikko Raninen.

HSL ja Samocat Sharing tekevät kokeilun aikana käyttäjäkyselyitä ja liikkumisselvityksiä, joita hyödynnetään palvelun jatkon arvioinnissa.

Katso asemien sijainti kartalta

Näin käytät palvelua

1. Lataa
Lataa kännykkääsi Samocatin sovellus ja rekisteröidy potkulautailijaksi.
Tavallisen potkulaudan käyttö maksaa 0,50 euroa ensimmäiseltä viideltä minuutilta, jonka jälkeen veloitus on 0,05 euroa per minuutti.
Sähköisen potkulaudan käyttö maksaa 1 euron ensimmäiseltä viideltä minuutilta, jonka jälkeen veloitus on 0,15 euroa per minuutti.

2. Hae
Tarkista asemat ja vapaat potkulaudat sovelluksella tai Reittioppaasta. Vapaan laudan tunnistat asemalla vihreästä valosta. Irrota lauta lukemalla telineessä oleva QR-koodi. Taita lauta auki ja potkaise matkaan!

3. Aja
Tavallisella potkulaudalla saat potkia jalkakäytävällä. Sähkölaudalla aja turvallisuussyistä aina pyörätiellä tai ajoradalla. Huomioithan toiset liikkujat. Laudalla saa kulkea vain yksi ihminen kerrallaan. Voit palauttaa laudan mille tahansa potkulauta-asemalle, joko telinepaikalle tai telineen päähän lukitusvaijerilla, jos asema on täynnä.

Potkulaudan voi varata sovelluksen avulla etukäteen korkeintaan tunniksi. Veloitus käynnistyy 10 minuutin päästä varauksesta. Varauksen voi tarvittaessa perua.

 

 

 

Kommentit

Hyvä idean suunnittelu on tainnut jäädä puolitiehen kun on mietitty sähköpotkulauta-asemien sijoittelua.
Ainakin potkulauta-asema lähellä Vuosaaren LIDLiä on sijoitettu osittain jalankulkuväylälle. Kun jotkut käyttäjät eivät selvästikään osaa "pysäköidä" käyttämäänsä kulkuvälinettä oikein (nostaa lautaa pystyasentoon), haittaavat ne liikkumista jalankulkuväylällä aiheuttaen jopa vaaratilanteita huonommalla näkökyvyllä varustetuille kanssakulkijoille.

Käytin sähköpotkulautaa eilen. Sovellus ei rekisteröinyt palautustani, ja veloitus jatkui tuntikausia tämän jälkeen. Onneksi loppui itsekseen, sillä nyt soittaessani Samocatin aspaan, se ei ole auki kun olisi pitänyt jo puolisen tuntia olla. EN suosittele.

Kauden piti alkaa 15.4. mutta potkulautoja ei näy. Miköhän on tilanne?

Helsingin keskusta on jo täynnä mahdollimman kovaa vauhtia kiitäviä sähköpotkulautailijoita. Mihinköhän me jalankulkijat voisimme siirtyä kävelemään pyöräilijöiden ja lautailijoiden tieltä kun jalkakäytävät on vallattu kulkupeleille.

Surkea sijoittelu. Pohjois-Vuosaari jäi ilman asemia. Väliin jäi tämä kokeilu.

Kiva idea, mutta suorastaan törkeät hinnat verrattuna siihen että muualla Helsingissä kaupunkipyöräilee hintaan 30 euroa niin paljon kuin jaksaa ajalla 1.4.-31.10. Noille potkululaudoillekin pitäisi olla joku kausihinta kun pyöräverkkoa ei kerran haluttu Helsingin väkirikkainpaan kaupunginosaan Vuosaareen tuoda.

Toisaalta (tuntihintaan liittyen), kartan mukaan asemat on sijoitettu hyviin paikkoihin fiksulla tavalla.

9 eceä per tunti on vuokrana aika suolainen sähkölaudasta muuhun kuln kertahupailuun.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.