Lisäliikennettä koulujen avautuessa – turvallinen matka tehdään yhdessä

Peruskoulut palaavat lähiopetukseen torstaina 14. toukokuuta, ja se vaikuttaa myös HSL:n liikenteeseen. Bussit kulkevat edelleen pääosin kesäaikatauluin, mutta osalla koululaisten käyttämistä bussilinjoista ajetaan lisälähtöjä ja osa linjoista palaa loppulukukauden ajaksi talviaikatauluihin. Myös junia pidennetään. Teemme kaikkemme, jotta joukkoliikenteellä on turvallista matkustaa. Myös jokainen matkustaja voi vaikuttaa oman ja muiden matkan turvallisuuteen omilla toimillaan.

Koulujen avautumisen myötä ajetaan lisälähtöjä useilla eri bussilinjoilla. Voit tutustua eri HSL-kunnissa ajettaviin lisälähtöihin liikennetiedotteessamme. Kaikki ajettavat lähdöt päivitetään myös Reittioppaaseen ja näkyvät siellä viimeistään lauantaina.

Liikennettä ei kuitenkaan ajeta yhtä paljon kuin normaalilla talviliikennekaudella. Tästä syystä odotusajat saattavat olla tavanomaista pidempiä koulupäivää ennen ja sen jälkeen. Joissain tapauksissa emme valitettavasti ole pystyneet järjestämään tavanomaista bussiyhteyttä koululle lainkaan.

Lisäksi 14.5. alkaen ajamme seuraavat junat ruuhka-aikoina (ma–pe n. klo 6–9 ja 14.30–18) kahdella junayksiköllä:

  • Pääradalla K-junat
  • Kehäradalla I- ja P-junat
  • Rantaradalla E-, L-, U- ja Y-junat sekä osa A-junista

Myös metroliikenne tihenee maanantaista 18.5. alkaen. Ruuhka-aikoina molemmat metrolinjat liikennöivät jatkossa kuuden minuutin vuorovälillä. Yhteisellä osuudella Itäkeskuksen ja Tapiolan välillä vuoroväli on siis kolme minuuttia. Liikenteen lisäys on kohdennettu niihin vuorokauden aikoihin, jolloin metrossa on enemmän matkustajia eli aamulla kello 6-9 väliselle ajalla ja iltapäivällä kello 14.15-17.45 väliselle ajalle.

Muista turvallinen matkustaminen joukkoliikenteessä

Jos koulumatkojen tekeminen on mahdollista muilla tavoin – esimerkiksi kävellen tai pyörällä – suosittelemme sitä. Näin joukkoliikennevälineissä on enemmän tilaa matkustaa turvallisesti. Joukkoliikenne kuitenkin palvelee kaikkia, joiden edelleen tarvitsee matkustaa.

Jos matkustat bussilla, tarvitset etukäteen ostetun matkalipun, sillä kuljettajat eivät myy lippuja turvallisuussyistä.

Me HSL:ssä teemme kaikkemme, että matkustaminen on turvallista. Jokainen matkustaja voi kuitenkin myös itse vaikuttaa oman ja muiden matkan turvallisuuteen. Myös turvallisuudesta huolehtiminen on yhteispeliä.

Kun matkustat, noudata näitä ohjeita:

  • Matkusta vain terveenä.
  • Jos sinun tarvitsee yskiä tai aivastaa, yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan tai hihaan.
  • Puhdista kädet usein.
  • Pidä etäisyyttä muihin matkustajiin mahdollisuuksien mukaan. Jos liikennevälineessä on täyttä, jää odottamaan seuraavaa vuoroa, jos mahdollista.
  • Vältä turhaa pintojen koskettelua.

Kommentit

Missä on lisävuorot ruuhka-aikaan välille Helsinki-Jokela? R-juna 16.10 ja seuraava vasta tunnin päästä 17.10. Kiireisimpään ruuhka-aikaan jätetty vuoro välistä. 17.10 jälkeen R.-junia alkaa kyllä kulkea taas puolen tunnin välein. Ei tässä ole järjen häivääkään. Matkustajien määrä junissa on jo lisääntynyt. Mitään 2 metrin turvaväliä ei voi pitää.

736A ei siis aja enää loppulukukautta? tuohan on erityisesti ollut linja monille pienille koululaisille jotka käy Dickursby koulua ja joilla ei täältä pidemmältä kuten Nikinmäki-Korson suuralueelta ole muuta suoraa yhteyttä joka ei vaadi satojen metrien kävelyä ja vaarallisten risteyksien ylityksiä. Pistetään siis vanhemmat kuskaamaan, hieno homma HSL.

Epäselväksi jäi, että mitä HSL itse tekee turvallisuuden varmistamiseksi?

Toivoisi HSL:n välittävän myös turvallisuudesta poistamalla kausilipuista sakkomaksun, jos lopettaa jatkuvan säästötilauksen kesken kauden. Tuli yllättävän aikaisin kesäaikataulut voimaan tänä vuonna. Auton hankin heti, kun kausilipun aika päättyy.

Toivoisi HSL:n välittävän myös turvallisuudesta poistamalla kausilipuista sakkomaksun, jos lopettaa jatkuvan säästötilauksen kesken kauden. Tuli yllättävän aikaisin kesäaikataulut voimaan tänä vuonna. Auton hankin heti, kun kausilipun aika päättyy.

PS. Joten turhaan taas hehkutatte turvallisuutta!

Eli 736A, joka ajaa ruotsinkieliselle ala-asteelle, Jokiniemeen, jää pois! Täytyykö vanhempien nyt lähteä saattamaan lapsensa koulutielle, silla lapsia asuu jopa Koivukylässä, Leinelässä sekä Päiväkummussa, jotka käyvät kyseistä koulua. Heille on opetettu että yhdellä ja samalla bussilla, ilman vaihtoja, pääsee kouluun. Nyt onkin sitten lapsi ihmeissään, jos joutuu yksin menemään, sillä Tikkurilan matkakeskuksessa jäädään pois alueella, josta joutuu kävelemään noin 100 metriä. Aikuisellehan tuo ei olisi mutään, mutta lapselle se on, koska hän EI OLE tottunut vaihtoihin. Joten laittakaas 736A linja pyörimään vai tuleeko teistä henkilökuntaa opastamaan ykkös- ja kakkosluokkalaisia pieniä lapsia, mistä löytyy oikea lähtölaituri? Lisäksi perillä on ylitettävä vielkas tie

Kiitos HSL:lle asian huomioimisesta, mm. asuinalueellamme linjan 335 lähtöjen lisääminen koulujen ajaksi on enemmän kuin tarpeen, jotta oppilaat pääsevät järkevään aikaan kouluihinsa.

Mitenkäs raitiovaunuliikenne ja vuorojen lisääminen?
Pieniä koululaisia menee myös spåralla kouluun.

Raitiovaunut jatkavat nykyään voimassa olevilla aikatauluilla. Olemme pyrkineet palauttamaan liikennettä ennen muuta niille linjoille, joiden matkustajamäärät riippuvat suuresti siitä, ovatko koulut auki. Helsingissä tällaisia varsinaisia koululaislinjoja ei juuri ole. Seuraamme kuitenkin tilannetta.

Jätkäsaaresta kulkee paljon lapsia Töölöön Taivallahden ala-asteelle ja Minervaskolaniin. Muuta kulkuvälinettä ei kouluihin Jätkäsaari-Ruoholahti - akselilta ole.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.