Työmatkakysely kertoo henkilöstön toiveet

Toteutamme HSL-alueella syksyn aikana Vastuullisia työmatkoja -hankkeen, joka on suunnattu alle 250 hengen pk-yrityksille. Osallistuminen on yrityksille maksutonta. Työmatkakyselyllä kartoitetaan, millä välineillä työntekijät kulkevat työmatkansa ja millä he ajattelevat voivansa kulkea.

"Työmatkakysely on hyvä väline henkilöstön työmatkakokemusten ja -toiveiden selvittämiseksi ja työmatkaliikkumisen kehittämiseksi", kertoo HSL:n asiakasvastaava Anna Ruskovaara.

HSL Työmatkalaskuri laskee myös työmatkustamisessa syntyvät päästöt.

Autoilijoilta kysytään, millä muilla välineillä he voisivat kulkea. Laskuri laskee, paljonko siten voisi vähentää päästöjä. Usein kyselyissä paljastuu, että muutospotentiaalia on paljon. Autoilijoista noin 40 prosenttia arvioi voivansa helposti tai hyvin helposti vaihtaa joukkoliikenteeseen tai pyöräilyyn tai tehdä osan työmatkastaan jopa kävellen.

Esimerkiksi HSL:n ja työelävakuuttaja Kevan yhteistyö on lisännyt huomattavasti kevalaisten pyöräilyä ja joukkoliikenteen käyttöä. Henkilöstön työmatkojen kasvihuonepäästöt puolittuivat viimeisen kahden vuoden vertailujakson aikana.

Työmatkaetu on haluttu

Työmatkaliikenne edistää terveyttä, kun se saa työntekijät liikkumaan.

"Työntekijät toivovatkin yleensä etuja, joilla tuetaan pyöräilyä ja joukkoliikenteen käyttöä työmatkoilla. Työsuhdematkalippu ja kaupunkipyöräetu ovat usein toivelistan kärjessä", kertoo HSL:n asiakasvastaava Katariina Honkala.

Työmatkakysely tekee näkyväksi myös sen, että pyöräilijöille tärkeät pukuhuoneet ja vaatteiden säilytystilat on järjestetty puutteellisesti.

"Voi olla epätietoisuuttaa siitä, kehen olla yhteydessä, jotta saa pukukaapin. Voi olla, että työpaikoilla vain harva tietää, miten näissä asioissa toimitaan. Usein tietoa ei löydy intrastakaan", kertoo Honkala.

Uusimpina toiveina kyselyissä ovat nousseet sähköautojen latauspaikat ja sähköpyörien hankintaan annettava tuki.

Vastuullisia kehitysideoita

Työmatkakysely aukeaa sähköpostiin lähetettävästä kyselylinkistä. Vastaaminen vie kymmenisen minuuttia.

"Työantaja saa kyselystä valmiin, graafeja sisältävän pdf-raportin, jossa on vinkkejä toimenpiteisiin. Niitä voidaan kehittää edelleen työpajassa", kertoo Ruskovaara.

Vastuullisia työmatkoja -hankkeeseen osallistuville työpaikoille järjestetään 15. lokakuuta yhteinen webinaaritilaisuus, jossa kyselyn tuloksia käydään läpi yleisellä tasolla.

Jokainen osallistuja saa miniliikkumissuunnitelman asioista, joita työpaikan kannattaisi lähteä kehittämään. Tilaisuuden jälkeen Mobinet Oy:n liikkumisen asiantuntija tarjoaa kiinnostuneille yrityksille yhteistä etäneuvontaa.

Hankkeeseen osallistuvat, kestävää työmatkaliikkumista edistävät työnantajat saavat myös Työpaikka, joka liikuttaa -sertifikaatin. Sen ylläpitäminen edellyttää omien tavoitteiden seurantaa ja kyselyn toistamista vähintään kolmen vuoden välein.

Kestävä työmatkaliikenne tuo kustannussäästöjä, parantaa työhyvinvointia ja rakentaa vastuullista yrityskuvaa.

Kevään hankkeen ulkopuolella työmatkakysely voidaan toteuttaa myös suuremmille yrityksille. HSL tarjoaa kestävän liikkumisen palvelujaan yrityksille jatkuvasti.

Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan: www.hsl.fi/vastuullisiatyomatkoja