Työsuhdematkalipun verotus

Etenkin työnantajat kaipaavat usein lisätietoa työsuhdematkalipun verotuksesta, joten päätimme koostaa tähän pakettiin olennaisimmat tiedot aiheesta sekä myös muutaman käytännön esimerkin.

HSL_tyosuhdematkalippu_ja_verotus_1200x628px.png

Työsuhdematkalipulla tarkoitetaan työnantajan työntekijälleen antamaa joukkoliikenteen henkilökohtaista matkalippua, joka on tarkoitettu asunnon ja työpaikan välisille matkoille. Työsuhdematkalippu tarjoaa merkittäviä hyötyjä, pohdit asiaa sitten työnantajan tai työntekijän roolissa.

Työsuhdematkalipun hyödyt työnantajalle

Työsuhdematkalippujen hankintakulut ovat yritykselle verovähennyskelpoisia eikä niistä peritä palkan sivukuluja, kun etu tarjotaan palkan päälle.

  • Esimerkki: Jos tarjoat koko vuodeksi AB-alueen kausilipun työntekijälle, hinnaksi tulee 847,20 euroa/vuosi. Jos tarjoat esimerkiksi Kirkkonummelta Helsinkiin liikkuvalle työntekijälle ABCD-alueen kausilipun koko vuodeksi, niin hinnaksi tulee 1316,40 euroa vuodessa.
  • Esimerkki: Voit myös tarjota kausilipun niin, että työntekijä maksaa osan lipusta itse. Vaihtoehtoisesti voit tarjota työntekijälle valitsemasi summan joustavaa saldoa matkustamiseen, kuten esimerkiksi 200 euroa vuodessa. Työmatkaedun laskuri kertoo, mitä milläkin summalla saa, oli kyseessä sitten kausilippu taikka joustava saldo.

Työnantajan tarjoama, enintään 3 400 euron arvoinen joukkoliikenteen henkilökohtainen matkalippu asunnon ja työpaikan välistä matkaa varten on veroton luontoisetu. HSL-työmatkaedun kausilippuvaihtoehdot ovat kaikki verovapaita, sillä niiden hinnat jäävät selkeästi tämän rajan alapuolelle.

Kustannuksiin nähden työsuhdematkalipun hyödyt ovat suuret. Työsuhdematkalippu eli työmatkaetu on erinomainen valtti myös työntekijöiden rekrytoinnissa ja henkilökunnan sitouttamisessa yritykseen. Erityisesti nuoret työntekijät arvostavat yrityksiä, jotka etsivät tosissaan keinoja pienentää hiilijalanjälkeä. Julkisen liikenteen suosiminen on yksi merkittävä toimi pienempien päästöjen puolesta.

Työmatkaetu on myös varteenotettava vaihtoehto palkankorotukselle. Siinä missä palkankorotuksesta tulee aina sivukuluja sekä työnantajalle että -tekijälle, työmatkaedusta ei mene sivukuluja, kun se tarjotaan palkan päälle. Työnantajana sinun tulee ilmoittaa työsuhdematkalippu tulorekisteriin, vaikka työsuhdematkalipusta ei syntyisikään työntekijälle verotettavaa tuloa.

Helpoiten tarjoat työsuhdematkalipun työntekijöillesi myöntämällä heille HSL-työmatkaedun. Sen tilaaminen onnistuu kätevästi sähköisessä palvelukanavassamme, HSL Yritysportaalissa.

Jos organisaatiollasi ei vielä ole tiliä HSL Yritysportaaliin, luot sen helposti tästä.

Työsuhdematkalipun hyödyt työntekijälle

Kun työnantajasi tarjoaa sinulle työsuhdematkalipun eli työmatkaedun, arkinen liikkumisesi helpottuu ja samalla saat taloudellisia hyötyjä.

  • Esimerkki: Työnantajasi tarjoaa sinulle työmatkaedun. Työnantajasi voi tarjota edun joko jatkuvasti voimassa olevana 30 vuorokauden kausilippuna tai joustavana saldona. Esimerkiksi jos työnantajasi myöntää sinulle työmatkaetua 850 euroa vuodessa, saat hankittua jatkuvasti voimassa olevan 30 vuorokauden AB-kausilipun vuoden jokaiselle kuukaudelle. Tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta verotettavaan tuloosi. Helppoa ja järkevää!
  • Esimerkki: Työnantajasi tarjoaa sinulle joustavaa saldoa työmatkustamiseen 120 euroa vuodessa. Voit ostaa saldolla kerta-, vuorokausi- ja kausilippuja, joihin saldon summa riittää. Esimerkiksi 120 eurolla voit ostaa yhden 1-3 vyöhykkeen kausilipun ja loppusummalla kerta- tai vuorokausilippuja.

Taloudellisen hyödyn lisäksi työmatkaetu helpottaa arjen liikkumista joukkoliikennettä hyödyntäen. Joukkoliikenteen suosiminen on myös konkreettinen teko pienempien päästöjen sekä viihtyisämmän ja vähemmän ruuhkaisen kaupunkiympäristön puolesta.

Suosittelemme tutustumaan ja vinkkaamaan myös työnantajallesi!

Tutustu HSL-työmatkaetuun

Lähteet:
Vero.fi, luontoisedut verotuksessa