HSL kampanjoi keski-ikäisiä joukkoliikenteeseen

HSL uusii viimekeväisen, menestyksekkään kampanjansa, jossa tarjotaan joukkoliikenteen uusille asiakkaille matkakorttia ja kahden viikon maksutonta kokeiluaikaa. Tämän vuoden kampanja on suunnattu erityisesti keski-ikäisille ja senioreille, joiden joukkoliikenteen käyttö on selvästi vähäisempää kuin muiden ikäryhmien.

”Liikkumistutkimusten mukaan lähes kaikissa ikäryhmissä joukkoliikenteen suosio kasvaa tällä hetkellä yksityisautoilun kustannuksella. Ainoastaan yli 60-vuotiaat ajavat entistä enemmän omalla autollaan. Toisaalta joukkoliikenteen käyttö on suhteellisesti vähäisintä vanhemmissa ikäryhmissä. Siksi haluamme keskittyä kampanjoinnissamme tähän ikäryhmään”, HSL:n viestintä- ja markkinointijohtaja Mari Flink sanoo.

Ennen nyt käynnistyvää kampanjaa HSL selvitti haastattelumenetelmällä, miksi osa keski-ikäisistä kokee joukkoliikenteen käytön vaikeaksi.

”Tulokset eivät yllättäneet. Matkakortin hankkiminen, oikean lipun ostaminen ja kortinlukijan käyttö koetaan vaivalloiseksi. Kaikki nämä pienet hankaluudet yhdessä muodostavat ihmisen päässä yhden ison hankaluuden, jonka takia monelle on helpompi istua tuttuun auton rattiin. Lisäksi tottumattomalle käyttäjälle liittyy joukkoliikenteen käyttöön nolatuksi joutumisen pelko. Mitä jos en osaakaan käyttää kortinlukijaa, vaikka kaikki muut osaavat?  Kokematon käyttäjä voi kokea esimerkiksi bussin kyytiin nousemisen paineistetuksi tilanteeksi. Takana jonottavat ihmiset ja kuljettaja seuraavat, miten onnistun kortinlukijan käytössä. Näille ihmisille haluamme kertoa kampanjallamme, että tervetuloa rohkeasti mukaan kokeilemaan joukkoliikennettä. Kaikkea ei tarvitse osata etukäteen ja kuljettajalta ja kanssamatkustajilta saa kysyä apua”, Flink kertoo.

Uudet matkakorttiasiakkaat voivat kampanjan aikana 31.3.–13.4. tilata netistä matkakortin, johon on ladattu 14 päivän kausilippu. Edun arvo on 55,10–79,50 euroa ja sitä tarjotaan HSL-alueen asukkaille, joilla ei ole ennestään HSL:n henkilökohtaista matkakorttia.

Viimekeväinen kampanja onnistui yli HSL:n odotusten. Matkakorttitilauksia tuli lähes 34 000 ja HSL postitti noin 28 000 korttia. Tilauksia tuli kaikista HSL-alueen kunnista. Erityisen ilahduttavaa oli se, että kaksi kolmasosaa tilaajista oli miehiä. HSL selvitti uusien asiakkaiden joukkoliikenteen käyttöä helmikuussa 2014. Uusista asiakkaista lähes 40 prosenttia kortin tilanneista käytti sitä edelleen ja he olivat ostaneet joukkoliikennelippuja kymmenen kuukauden aikana 1,5 miljoonan euron arvosta. HSL:n matkakorttikampanja valittiin markkinointialan Adprofit-kilpailussa viime vuoden tuloksellisimmaksi kampanjaksi.

Nyt käynnistyvä kampanja on osa HSL:n uusasiakashankintaa, jossa luodaan uusia toimintatapoja vaikuttaa ihmisten kulkutapavalintoihin. Mitä useampi kulkee joukkoliikenteellä, sitä vähemmän pääkaupunkiseutu kärsii yksityisautoilun aiheuttamista haitoista, kuten päästöistä, ruuhkista ja melua. Uusiasiakashankinta on yksi ympäristöministeriön Kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelmassa rahoitettavista kahdeksasta kokeiluhankkeesta.

Tilaa matkakortti kampanjasivulta!

 

HSL_uusasiakaskampanja