Kehäradalla ensimmäisenä päivänä 80 000 matkustajaa

Kehäradan junissa matkusti ensimmäisenä liikennöintipäivänä arviolta 80 000 matkustajaa. I-juna oli kahdesta junasta aavistuksen verran suositumpi: sen kyydissä matkusti eilen noin 42 000 ihmistä, kun P-juna kyyditsi noin 38 000 matkailijaa.

”Ensimmäinen päivä sujui hyvin. Suuri osa matkustajista oli matkalla varta vasten tutustumassa Kehärataan ja uusiin asemiin. Matkustajat olivat hyvällä tuulella ja erittäin tyytyväisiä uuden yhteyden aukeamiseen”, HSL:n ryhmäpäällikkö Arttu Kuukankorpi sanoo.  

Osa junista ei pysynyt ensimmäisenä päivänä täysin aikataulussa, ja joitakin junavuoroja jouduttiin perumaan. Toisena päivänä liikenne on sujunut pitkälti häiriöttä.

”Aikataulujen venyminen johtui usean asian summasta. Rata on teknisesti uudenkarhea ja lentokentän aseman rakennustöiden takia osassa rataa nopeusrajoitukset ovat matalampia, kuin mitä aikataulussa on mitoitettu. Kuljettajille uuden radan optimiajon oppiminen kestää myös hetken. Eilen havaittiin yhdeksi ongelmaksi myös, että ihmiset ryhmittäytyvät laitureiden päihin, vaikka junat pysähtyvät keskelle laituria”, sopimuspäällikkö Kimmo Sinisalo arvioi.

HSL on jo yhdessä VR:n ja Liikenneviraston kanssa tehnyt korjaavia toimia ja junien täsmällisyyttä on saatu parannettua. HSL teettää lisäksi asemalaitureille ensi viikolla liimattavat lattiatarrat, jotka kertovat matkustajille tarkasti, mihin kohtaan juna pysähtyy.

”Sukkulabussiliikenne Aviapoliksen asemalta lentokentälle on sujunut mainiosti. Olemme pystyneet tarjoamaan lentomatkustajille hyvän palvelutason”, Sinisalo sanoo.

Lentokentälle pääsee myös bussilla

Kehäradan aamun ensimmäiset ja illan viimeiset lähdöt ajetaan pääradan kautta, jota kautta matkustajakysyntä on suurempaa. Aamulla ensimmäiset Helsingistä lähtevät I-junat korvaavat samalla myös entisen M-junan varhaisaamun lähtöjä Vantaankoskelta Helsinkiin.

Lentoasemalle tulee kehäradan avaamisen jälkeenkin säilymään bussiliikennettä. Kesäliikenteessä 9.8. asti säilyvät yhteydet lentoasemalle vielä nykyisillä bussilinjoilla (esim. Vantaan linjat 51 Myyrmäen suuntaan ja 61 Tikkurilaan).

Yöyhteydet paranevat syysliikenteen alusta 10.8. alkaen nykyisestä: bussit 615 ja 562N palvelevat joka yö 30 min välein. Lisäksi uutena linjana tulee 415N, jolla pääsee Myyrmäen suunnasta lentoasemalle varhaisaamuisin. Myös myöhäisiltaisin tullaan liikennöimään linjaa 415N. Bussilinja 562N liikennöi yöllä Mellunmäestä Tikkurilan kautta Lentoasemalle asti.

Liityntäpysäköintipaikat käyttöön elokuussa

Kivistön ja Vehkalan liityntäpysäköintialueet ovat vielä kesän ajan suurelta osin työmaa-alueita. Autolla junalle suuntaavan kannattaa käyttää kesän ajan vielä Vantaankosken asemaa. Kivistön asemaa palveleva pysäköintialue Keimolanmäessä Hämeenlinnanväylän länsipuolella vapautuu liityntäliikenteen käyttöön asuntomessujen jälkeen 10.8. Messujen ajan Keimolanmäen parkkipaikka toimii messuvieraiden maksullisena pysäköintialueena.