Matkakortteja on vaihdettu HSL-korteiksi jo yli puoli miljoonaa

Matkakortteja oli vaihdettu HSL-korteiksi perjantaihin 30.11. mennessä jo 550 000 kappaletta. Nykyiset matkakortit lakkaavat toimimasta, kun HSL ottaa ensi keväänä käyttöön vyöhykkeet joukkoliikenteen hinnoittelussa.

Matkakortti vaihdetaan HSL-kortiksi automaattisesti, kun asiakas käy lataamassa korttiaan, joten vaihtamista varten ei tarvitse lähteä erikseen asialle. Vaihtopaikkoja on paljon muitakin kuin HSL:n ja kuntien palvelupisteet, esimerkiksi R-kioskit, Prismat, K-Citymarketit ja Stockmann-tavaratalot sekä useat S-marketit, Alepat, K-marketit ja monet pienet kioskit. Paikat löytyvät verkosta HSL:n myyntipaikkahausta.  

Vanhojen vihreiden matkakorttien lataus onnistuu HSL:n automaateissa 7.1.2019 asti.

Jos mobiilimaksaminen tuntuu korttia luontevammalta, asiakas voi siirtyä käyttämään HSL-sovellusta. Sovelluksella voi ostaa aikuisten kausilippuja sekä aikuisten ja lasten kerta- ja vuorokausilippuja. Opiskelijoiden kausiliput tulevat sovellukseen vuoden vaihteessa. HSL-sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta.

Vanhalla matkakortilla olevat kausi ja arvo samoin kuin kaikki kortilla olevat muut tiedot, esimerkiksi tieto alennusoikeuksista, siirretään vaihdossa uudelle siniselle HSL-kortille. Uusi HSL-kortti toimii samalla tavalla kuin vanha matkakortti, mutta kortin ulkoasu on uudistunut. Uusi kortti on väriltään sininen ja kuviointina on käytetty liikennevälineiden piktogrammeja.

Kortin vaihtoon ei tarvita valtakirjaa eikä henkilöllisyystodistusta. Kortin voi vaihtaa myös jonkun toisen puolesta, joten joku perheenjäsen voi vaikka vaihtaa perheen kaikki kortit kerralla. 

Matkakortit ja HSL-kortit toimivat vaihtoaikana rinnakkain. Vanhat kortit lakkaavat toimimasta, kun HSL-alueella siirrytään uuteen vyöhykemalliin, minkä on tarkoitus tapahtua ensi keväänä. Kortin voi vaihtaa maksutta uusien vyöhykkeiden käyttöönottoon asti kaikissa myyntipisteissä. Sen jälkeen kortti on käytävä vaihtamassa HSL:n tai kunnan palvelupisteessä ja vaihto maksaa kuusi euroa.  

HSL-kortti mahdollistaa monia uusia palveluja

Asiakas voi vaihdon yhteydessä ottaa käyttöönsä HSL-tunnuksen, jotta hän pääsee jatkossa hyötymään uusista palveluista, joita HSL-kortille kehitetään. Tunnus mahdollistaa vyöhykeuudistuksen käyttöönoton jälkeen muun muassa kortin verkkolatauksen ja erilaisia kohdennettuja infopalveluita. Samalla tunnuksen luoja tai tietojen tarkistaja osallistuu HSL-matkalahjakorttien arvontaan vuoden loppuun asti. Tunnus ei kuitenkaan ole välttämätön edellytys uuden kortin käytölle.

Kortin numero vaihtuu 

HSL-kortin käyttöönotossa kannattaa kiinnittää huomata se, että kortin numero muuttuu vaihdon yhteydessä. Tämä kannattaa ottaa huomioon kaikissa niissä palveluissa, joihin olet matkakorttisi numerolla mahdollisesti rekisteröitynyt, esimerkiksi kaupunkipyöräpalvelu, kulunvalvontajärjestelmät ym. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että HSL-kortin käyttäjän on syötettävä palveluihin uuden korttinsa numero.

Vanhalle matkakortille on myös saatettu kirjattu erilaisia yritysten tarjoamia etuja, ja ne eivät siirry automaattisesti HSL-kortille. Tällöin kortin käyttäjän kannattaa ottaa yhteyttä edun tarjoajaan ja selvittää, miten edut saa siirrettyä. Esimerkiksi Klienton verkkosivuilla on ohjeet siitä, kuinka edut saa vanhalta kortilta uudelle. Klienton sivut

Joissain tapauksissa etujen siirto tarkoitta sitä, että vanha matkakortti on vaihdossa säilytettävä itsellä. Asia kannattaa selvittää, ennen kuin korttinsa menee vaihtamaan.

Asiakasryhmissä tapahtuu muutoksia, sokeilla ja sotaveteraaneilla oikeus koko HSL-alueen vapaalippuun

Kortin vaihdossa asiakasryhmät sotainvalidi ja rintamaveteraani yhdistyvät/ konvertoituvat asiakasryhmäksi sotaveteraani. Asiakasryhmä muutos tapahtuu automaattisesti.

Asiakasryhmillä sokea ja sotaveteraani on kortin vaihdon jälkeen oikeus Lähiseutu 3- vapaalippuun. Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli asiakkaan kotikunta on ollut Helsinki, Espoo, Vantaa tai Kauniainen, saavat asiakasryhmään kuuluvat jatkossa seutulipun sijaan Lähiseutu 3-vapaalipun, joka kattaa koko HSL-alueen.

Muutos voidaan tehdä vain palvelupisteissä ja kuntien asiointipisteissä. Asiakas voi kuitenkin käydä vaihtamassa matkakorttinsa HSL-kortiksi missä tahansa myyntipisteessä.

Oma matkakortti-sovelluksella voi tarkistaa HSL-korttinsa tiedot

NFC-toiminnolla varustetulla Android-puhelimella voi tarkistaa HSL-korttinsa tiedot HSL:n Oma matkakortti –sovelluksella. Sovellus ei toimi muiden käyttöjärjestelmien puhelimissa. Android-puhelimen käyttöjärjestelmän pitää olla vähintään 4.1, jotta kortin lukeminen onnistuu.

Lue lisää korttien vaihdosta

HSL:n myyntipaikkahaku

HSL-sovelluksen verkkosivu