Raitiolinjat 2, 3 ja 7A/B poikkeusreiteillä 13.8.2017 asti, korvaavat bussit Nordenskiöldinkadulle ja Länsi-Pasilaan

Raitiolinjat 2, 3 ja 7A/B kulkevat poikkeusreiteillä 3. heinäkuuta alkaen 13. elokuuta 2017 asti. Syynä ovat kiskotyöt Nordenskiöldinkadulla ja Pasilansillalla. Katkon aikana Nordenskiöldinkadulla, Länsi-Pasilassa, Porvoonkadulla ja Viipurinkadulla ei ole lainkaan raitioliikennettä.

Linjat 2 ja 3 kulkevat pohjoispäässään poikkeuksellisesti Helsinginkatua pitkin, jolloin Nordenskiöldinkadun ja Alppilan reittiosuudet jäävät ajamatta. Linjojen pohjoinen päätepysäkki on Eläintarhan sijaan Urheilutalon pysäkki Helsinginkadulla.

Linjoilta poistuvaa osuutta korvaa bussi 2X, joka kulkee reittiä Urheilutalo–Nordenskiöldinkatu–Ooppera raitiolinjojen 2 ja 3 reitin mukaisesti. Linjat pysähtyvät bussipysäkeillä, jotka on merkitty linjan 2X tunnuksin. Töölössä bussi 2X lähtee Oopperan pysäkiltä (H1332) Runeberginkadun varresta (pysäkki kartalla) ja ajaa pohjoisen suuntaan Runeberginkadun ja Topeliuksenkadun kautta. Urheilutalolla bussi 2X lähtee Urheilutalon bussipysäkiltä Läntiseltä Brahenkadulta (pysäkki kartalla).

Linjat 7A ja 7B kulkevat reitillä Kolmikulma – Kruununhaka – Hakaniemi – Pasilan asema. 7A kulkee Pasilan asemalta Kolmikulmaan ja 7B Kolmikulmasta Pasilan asemalle.

Linjoilta poistuvaa osuutta korvaa bussi 7X, joka kulkee reittiä Lasipalatsi – Länsi-Pasila – Pasilan asema. Bussi pysähtyy pysäkeillä, jotka on merkitty linjan 7X tunnuksin. 7X lähtee Postitalon bussipysäkiltä Postikadulta (pysäkki kartalla) ja pysähtyy myös Lasipalatsin bussipysäkillä Mannerheimintiellä (pysäkki kartalla). Pasilassa linjan kyytiin voi nousta samalta Pasilan aseman pysäkiltä Ratapihantieltä kuin linjan 7B kyytiin. Pysäkki sijaitsee väliaikaisen aseman puolella katua.

Linja 7B saapuu Pasilan asemalle normaalia reittiään. Pasilan asemalla raitiovaunu vaihtuu 7A:ksi, ja jatkaa kohti Kolmikulmaa Asemapäällikönkadun ja Ratamestarinkadun kautta ja palaa normaalille reitilleen Radanrakentajantien pysäkistä alkaen.

Linjojen 2X ja 7X aikataulu ja linjojen käyttämät pysäkit

Raitiolinjojen 2, 3 ja 7A/B sekä korvaavien bussin 2X ja 7X reitit 3.7.-13.8.2017

Poikkeusreitit ovat voimassa siihen asti, kun Helsingin raitiolinjasto uudistuu 14.8.2017. Silloin uudistuviin reitteihin on mahdollista tutustua HSL:n verkkosivuilla osoitteessa hsl.fi/raitiolinjat2017.

Kommentit

Länsipasilalaisilla on vielä vajaan parin viikon aikana kissanpäivät, kun bussi 7X tuo heidät keskustasta aikataulua noudattaen suorinta reittiä Länsi-Pasilaan ja homma toimii myös päinvastaiseen suuntaan moitteettomasti. Elokuun puolivälissä palaa raitiovaunuliikenne ja uuden linjakartaston mukaan Länsi-Pasilan ratikkalinja vaihtaa linjanumeroa Maistraatintorilla ja silloin varmaan seistään paikalla minuuttitolkulla ja kun keskustaan päin lähdetään, kierretäänkin nyt Runeberginkadun kautta, jolloin matka-aika pitenee 5-10 minuuttia. HSL:n mukaan Länsi-Pasilassa on niin vähän asukkaita, että tuollaisen suoran linjan kuin nyt 7X ajaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Harmillista!

Länsipasilalaisilla on vielä vajaan parin viikon aikana kissanpäivät, kun bussi 7X tuo heidät keskustasta aikataulua noudattaen suorinta reittiä Länsi-Pasilaan ja homma toimii myös päinvastaiseen suuntaan moitteettomasti. Elokuun puolivälissä palaa raitiovaunuliikenne ja uuden linjakartaston mukaan Länsi-Pasilan ratikkalinja vaihtaa linjanumeroa Maistraatintorilla ja silloin varmaan seistään paikalla minuuttitolkulla ja kun keskustaan päin lähdetään, kierretäänkin nyt Runeberginkadun kautta, jolloin matka-aika pitenee 5-10 minuuttia. HSL:n mukaan Länsi-Pasilassa on niin vähän asukkaita, että tuollaisen suoran linjan kuin nyt 7X ajaminen ei ole taloudellisesti kannattavaa. Harmillista!

Piti päästä Karjalankadulle ja tiesin, että sinne on korvaava bussi 2X. Kysyin 4:n kuljettajalta, missä pysäkki Oopperan luona on. Hän sanoi sen olevan Postitalon luona. Vaihdoin toiseen ratikkaan, jonka ystävällinen kuljettaja neuvoi myös väärin. Loppujen lopuksi en ehtinyt Karjalankadulle ennen liikkeen sulkeutumista.
Jos 7X lähtee Lasipalatsilta niin HSL neuvoo väärin, koska se lähtee Postitalon ja Sokoksen välistä. Jos 2X lähtee Oopperalta, ei sekään pidä paikkaansa, koska sieltä ei pysäkkiä löydy; löytyy Runeberginkadulta Töölöntorin puolelta. Jos helsinkiläinen ei selviä HSL:n opastuksista niin miten ulkopaikkakuntalainen tai -maalainen?

Pääseekö raitiovaunun 7B kyytiin Kolmikulmassa (kartan mukaan)?

Pääsee käsittääkseni, ainakin ulos ja ovet avautuvat, joten miksei sisäänkin.

Linjat 2 ja 3 ovat ajaneet hyvin useasti peräkkäin tämän poikkeusreitin tultua käyttöön, mikä toivon mukaan on jo hsl:n tiedossa. Ensimmäisemä päivänä kulkivat lähes jokaiset kakkoset ja kolmoset pareittain. Urheilutalolla ei voida ilmeisesti tasata aikaa johtuen yhteisestä pysäkistä linjan 8 kanssa. Olympiaterminaalilla taas ei aina tasata aikaa(?) Ainakaan kovin pitkiä aikoja usein, kuten Eläintarhassa tasattiin.

Onko suunnitteilla parannuksia tai helpotuksia joilla täsmällisyyttä saataisiin parannettua ja ketjuuntumista estettyä? Poikkeusreitti on kuitenkin pitkään voimassa.

Myöhässä ollessaan peräkkäisistä ensimmäinen vaunu voisi ajaa suoraan Mannerheimintietä Kansallismuseon ohi. Oopperalla tai Rautatieasemalla matkustajia pyydettäisiin siirtymään takana tulevaan vaunuun.

Eikö linjan 7 reittiä muistuta paremminkin sellainen jossa 7 kääntyisi toisessa päässä Erottajan varakääntöpaikan sijaan Kuusitien varakääntöpaikalla? No toisaalta Reijolankadun raitiotietyö vaikuttaa myös Mannerheimintien muihin linjoihin 4 ja 10 joten sikäli tämä on ymmärrettävää että käytetään Erottajan eikä Kuusitien varakääntöpaikkaa. Sitä paitsi kun linja 7 palaa normaalille reitilleen poistuu sen reitistä se Mannerheimintien osa joka nytkin jää pois. Linjan 7 uusi päätepysäkki kun on Jätkäsaari.

Linjan 7X aikataulussa on lueteltu yhteensä kolme Pasilan aseman pysäkkiä. Mitä ne ovat?

Linja 7X pysähtyy Pasilan asema -nimisellä pysäkillä ainoastaan väliaikaisen aseman edessä (pysäkki H0620). Samalta pysäkiltä lähtee myös linja 7A Kolmikulman suuntaan. Linjan aikataulussa luetellut kolme Pasilan aseman pysäkkiä perustuvat taustajärjestelmän virheeseen.

Pysähtyykö 7A Asemapäällikönkadulla samassa kohdassa kuin 7X sujuvaa vaihtoa varten? Kartasta ei ilmene.

Onko joku ehtinyt huomata ja ymmärtää tämän kysymyksen? Pysähtyykö siis raitiovaunu 7A (etenkin bussista 7X poistuvia vaihtajia varten) myös jotakuinkin kartan mustan pisteen kohdalla, kun karttaan ei ole muutakaan merkitty? Maanantaiaamu lähestyy!

Hei! Pahoittelemme viivettä vastauksessa - tähän unohtui vastata viime viikolla. Raitiovaunu 7A pysähtyy samalla pysäkillä kuin 9 Kolmikulman suuntaan (pysäkki Asemapäällikönkatu, H0662, https://www.reittiopas.fi/pysakit/HSL:1173404) juuri tästä syystä. Pysäkki puuttuu linjan 7A käytöstä Reittioppaasta vielä tällä hetkellä, mutta asian pitäisi korjaantua tällä viikolla. Pahoittelemme tätä. Linjan 7X poistumispysäkki sijaitsee vanhalla linjan 551 lähtöpysäkillä (Ratamestarinkatu, H2166) hieman ratikkapysäkin etupuolella.

Voidaanko lisätä kartalle, ja samalla täsmentää Aleksanterinkadun länsiosa?

Nämä korjaukset - ja myös pari muuta - on nyt tehty.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.