Reittioppaan usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Reittioppaasta puuttuu minulle tärkeä ominaisuus. Onkohan se kehitteillä?

Reittioppaassa tapahtuu jatkuvaa kehitystä. Suunnittelutiimimme tekee palvelumuotoilua, mm. haastattelee käyttäjiä ja seuraa asiakaspalautteita ja toteuttaa uusia ominaisuuksia. Tällä hetkellä kehityslistallamme on korjauksia mm. seuraaviin tunnistettuihin puutteisiin:

 • Pyöräilyn ja kävelyn opastus
 • Aikataulujen käytön ongelmat, pysäkkiaikataulu, aikataulujen tulostus
 • Esteettömyyteen, yleiseen selkeyteen ja tekstien luettavuuteen liittyvät puutteet
 • Reittiehdotusten virheet ja laadun parannus
 • Omien asetusten yksinkertaistaminen
 • Karttaan ja osoiteaineistoon liittyviä korjauksia tehdään jatkuvasti palautteen perusteella
 • Hitaus ja yhteensopivuusongelmat joillakin selain ja laiteyhdistelmillä
 • Tekniset ongelmat, jotka saattavat näkyä palvelukatkoksina tai virheilmoituksina. Oman seurannan ja asiakaspalautteen kautta havaittuja virheitä korjataan säännöllisesti.

Joitakin jo korjattuja ongelmia ja muutoksia:

 • Kellonajan asettamisen käytettävyyttä parannettu
 • Hakutuloksessa linjat ja aikataulut paremmin löydettävissä hakutuloksesta
 • Reitityksen välipisteen käyttö lisätty tarkennettuun hakuun
 • Tarkennetun haun numeroarvoja havainnollistettu
 • Omien tallennettujen paikkojen maksimimäärä lisätty
 • Kaupunkipyörät lisätty kesän ajaksi
 • Osoitteiden ja paikkojen hakutuloksen laatua parannettu
 • Tarvittava lipputyyppi lisätty reittiohjeeseen
 • Paikannuksen käyttöön liittyvät käytettävyysongelmat
 • Hakukenttien toiminnallisuuteen liittyvät yleiset käytettävyysongelmat

Tehtyjen muutosten dokumentaatio löytyy osoitteesta https://github.com/HSLdevcom/digitransit-ui/releases

Miten teen reittihaun?

Reittihaku hyödyntää omaa sijaintiasi, jos olet sallinut paikannuksen tietokoneellasi tai älypuhelimellasi. Reittiopas toimii parhaiten, kun sallit paikannuksen. Hakutulosta voi muokata itselle sopivammaksi, reittiehdotuksessa olevan Tarkenna –painikkeen kautta.

Kun olet antanut palvelulle luvan käyttää paikannusta, sinun tarvitsee syöttää vain reittisi määränpää. Jos et halua reittiä nykyisestä sijainnista, voit vaihtaa lähtöpaikan muuksi kuin nykyiseksi sijainniksi. Määränpää voi olla osoite, pysäkki tai paikka. Lisäksi voit hakea linjan tai pysäkin aikatauluja.

Voit antaa reitille myös välipisteen. Välipiste ja muut lisäominaisuudet löytyvät tarkennetun haun asetuksista.

Osoiteaineisto tulee avoimen datan Open Street Map –palvelusta. Paikat, jotka on merkitty sinne, tulevat myös Reittioppaaseen.

Miten löydän pysäkkien ja linjojen aikataulut sekä reitit ja voiko ne tulostaa?

Kirjoita hakukenttään linjan numero tai pysäkin nimi tai pysäkin numero. Koska pysäkkiä voi myös käyttää lähtö- tai määränpäänä, pysäkin aikataululinkki täytyy valita erikseen hakutuloksen oikeasta reunasta. Linjan numerolla hakutuloksen linkki vie suoraan linjan sivulle. Linjan omalta sivulta löytyvät linjan reitti, aikataulut, pysäkit ja mahdolliset häiriöt sekä linjan kartta. Linjan pysäkkiluettelosta on helppo valita oma pysäkki klikkaamalla ja katsoa sen aikataulu.

Linjakartta, josta näkyvät kaikki HSL:n liikennevälineiden linjat yhdellä kertaa samassa näkymässä, on kehityslistalla.

Aikataulut voi tulostaa Tulosta-kuvakkeesta, tai käyttämällä selaimen omaa tulostustoimintoa. Tulostusnäkymät ja tulostuksen toiminta vaihtelee eri selaimilla. Tulostus onnistuu toistaiseksi parhaiten Chrome-selaimella. Tulostuksen toiminnallisuutta pyritään kehittämään edelleen.

En halua kävellä enkä vaihtaa kulkuneuvoa. Miten säädän tulokset mieleisikseni?

Jos haluan säätää reittihaun asetuksia, tee ensin haku. Reittiyhteenvedossa, Tarkenna-painikkeen alta voit säätää muun muassa kävelynopeuttasi, toivottua kävelymatkaa ja vaihtojen määrää.

Mitä jos haluan hakutuloksiin vain esimerkiksi ratikoita tai junia?

Voi valita mieleisesi kulkuneuvot Tarkenna-painikkeen alta, valitsemalla ne aktiiviseksi tai poistamalla ne. Voit tallentaa asetukset selaimeesi saman valikon kautta.

Voiko Reittioppaassa valita linjat, joita haluan käyttää? Haluan matkustaa linjalla 58. Miten valitsen sen?

Et voi valita uudessa Reittioppaassa tiettyä linjaa. Myöskään vanhassa Reittioppaassa ei voinut tehdä tätä.

Tämä ominaisuus on kuitenkin kehityslistalla. Ominaisuuden valmistuttua reittiehdotuksiin voi valita linjan, jota haluaa käyttää. Linjan voi jo nyt valita omaksi suosikikseen merkitsemällä sen tähdellä. Tällöin voit nopeasti katsoa linjan aikataulun, pysäkit ja sen, missä liikenneväline on menossa.

Miksi Reittiopas hukkaa reitit, jos käy selaimella välillä toisessa välilehdessä?

Reittiopas on suunniteltu toimimaan reaaliajassa. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole, että Reittiopas hukkaa haetun reitin. Toiminto, jolla haettu reitti tallentuu käyttäjän päätelaitteeseen, on kehityslistalla.

Miksi Reittiopas alkaa päivittää hakua jokaisen muutoksen jälkeen? Miksei se voi päivittää vasta, kun kaikki valinnat (lähtöpäivä, lähtöaika, määränpää, perillä) on valittu?

Reittiopas on suunniteltu toimimaan reaaliajassa. Toiminnon muuttaminen paremmin asiakasta palvelevaksi on Reittioppaan kehityslistalla.

Säilyykö linjakartta.reittiopas.fi -palvelu käytössä? 

Tämä toiminto on kehityslistalla.

Onko Reittioppaaseen tulossa pian vanhassa Reittioppaassa ollut "Omat pysäkit"-toiminto?

Ei ole. Pystyt kuitenkin merkitsemään suosikiksesi muun muassa linjoja ja paikkoja, jolloin reittihakuja näihin kohteisiin voi tehdä tavallista nopeammin.

Miksi Reittiopas haluaa paikantaa minut?

Palvelu toimii parhaiten, kun sallit paikannuksen. Paikannus sallitaan jokaisella laitteella – esimerkiksi tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella – erikseen. Paikannuksen avulla käytät Reittiopasta helpommin. Jos olet kieltänyt laitteesi paikannuksen aiemmin, sinun pitää käydä muuttamassa laitteen asetuksia niin että paikannus sallitaan Reittioppaassa.

Miten saan tulostettua reittiohjeet?

Voit tulostaa reittiohjeet pöytäkoneellasi esimerkiksi Ctrl + P –komennolla. Reittiopas tulostaa reittiohjeet ja kartan automaattisesti eri sivuille. Voit tarkentaa kartan siihen kohtaan ja sen kokoiseksi kuin itse haluat.

Milloin Reittioppaaseen tulee reittiohjeet tai tiennimet kävelyosuuksille?

Tätä ominaisuutta ei kehitetä juuri nyt. Reittikuvausta kehitetään myös palautteiden perusteella. Kävelyn ja pyöräilyn reittiopas toimii edelleen osoitteessa pk.reittiopas.fi.

Mitä aloitusnäkymässä voi tehdä?

Kartalla näkyy pysäkkejä, joita klikkaamalla saa seuraavat pysäkille saapuvat liikennevälineet. Pysäkin ponnahdusikkunasta voi reitittää joko pysäkille tai pysäkiltä. Ponnahdusikkunasta on myös linkki koko päivän aikatauluun. Sen lisäksi kartalla näkyy HSL:n lipunmyyntipisteitä, terminaalit, liityntäpysäköintipaikat sekä kaupunkipyöräasemat (pyöräilykaudella).

Miten Lähelläsi-alasivu toimii?

Lähelläsi -sivu näyttää kaikki lähistöllä liikennöivät linjat ja seuraavat lähdöt lähipysäkeiltä. Jos et ole sallinut paikannusta, näytetään linjat paikasta, jonka olet itse syöttänyt. Jos olet sallinut paikannuksen, näet ne linjat, jotka kulkevat juuri nyt lähelläsi.

Miten löydän lähimmän pysäkkini?

Jos olet sallinut paikannuksen, näet lähimmät pysäkkisi kartalta. Voit myös hakea pysäkkiä haulla: nimellä tai pysäkkikoodilla, joka näkyy bussi- ja ratikkapysäkeillä (esimerkiksi: Vantaan Hiekkatien pysäkin koodi on V6008).

Mistä saan näkyviin liikennehäiriöiden tiedot?

Uusi Reittiopas ohjaa sinut nopeimmalle reitille ja suodattaa pois reitit, joilla on häiriöitä.

Jos linjalle tulee häiriö kesken matkaasi, näet häiriöt kaikissa kohdissa, joissa kyseinen linja näkyy – esimerkiksi reittihaussa, linjan omalla sivulla tai Suosikit-välilehdellä. Pöytäkoneella selainversiossa häiriöt saa näkyviin oikeassa yläkulmassa olevasta valkoisesta kolmiosta. Mobiiliversiossa häiriöt avautuvat oikean yläkulman hampurilaisvalikosta.

Miten saan valittua ja muokattua suosikkipaikkoja ja linjoja?

Valitse Suosikkisi-välilehti ja valitse Lisää paikka. Suosikkisi-välilehti on tietokoneen näytöllä oikeassa reunassa ja mobiililaitteissa sivun alalaidassa. Voit myös vaihtaa suosikkipaikkojasi. Jokaisen suosikkipaikan oikeassa yläkulmassa on muokkausikoni, jonka avulla voit muuttaa tai poistaa suosikkejasi.

Hae haluamasi linja hakutoiminnolla: linjat näkyvät haun toisessa välilehdessä. Linjan valinta tai valinnan poistaminen tapahtuu valitsemalla tähtipainike linjan näkymässä.

Haluan Reittiopas-sovelluksen älypuhelimeeni. Mistä löydän sen?

Reittiopas toimii yleisimmillä selaimilla ja laitteilla. Lisää reittiopas.fi –osoite puhelimesi kotivalikkoon. Näin sivu toimii kuin sovellus. Reittiopas sisältyy myös HSL-sovellukseen, joka löytyy sovelluskaupoista.

Mistä löydän ratikkareittien kattavan aikataulun? Nyt kaikki erilaiset reitit näkyvät erikseen enkä saa kattavaa kuvaa reitin liikennöinnistä.

Tällä hetkellä kattavaa aikataulua ratikkalinjojen kaikista reittivaihtoehdoista ei valitettavasti vielä saa samaan näkymään. Tämä puute on kehityslistalla.

Missä voin antaa palautetta Reittioppaasta?

Voit antaa palautetta täällä:

https://www.hsl.fi/palaute

Takaisin ylös