Reittioppaan usein kysytyt kysymykset ja vastaukset

Reittioppaasta puuttuu minulle tärkeä ominaisuus. Onkohan se kehitteillä?

Reittioppaassa tapahtuu jatkuvaa kehitystä. Suunnittelutiimimme tekee palvelumuotoilua, mm. haastattelee käyttäjiä ja seuraa asiakaspalautteita ja toteuttaa uusia ominaisuuksia. Tällä hetkellä kehityslistallamme on korjauksia mm. seuraaviin tunnistettuihin puutteisiin:

 • Paikannuksen käyttöön liittyvät käytettävyysongelmat
 • Hakukenttien toiminnallisuuteen liittyvät yleiset käytettävyysongelmat
 • Aikataulujen käytön ongelmat, pysäkkiaikataulu, aikataulujen tulostus
 • Esteettömyyteen, yleiseen selkeyteen ja tekstien luettavuuteen liittyvät puutteet
 • Reittiehdotusten virheet ja laadun parannus
 • Karttaan ja osoiteaineistoon liittyviä korjauksia tehdään jatkuvasti palautteen perusteella
 • Hitaus ja yhteensopivuusongelmat joillakin selain ja laiteyhdistelmillä
 • Teknisiä ongelmia, jotka saattavat näkyä palvelukatkoksina tai virheilmoituksina. Oman seurannan ja asiakaspalautteen kautta havaittuja virheitä korjataan säännöllisesti.

Joitakin jo korjattuja ongelmia ja muutoksia:

 • Kellonajan asettamisen käytettävyyttä parannettu
 • Hakutuloksessa linjat ja aikataulut paremmin löydettävissä hakutuloksesta
 • Reitityksen välipisteen käyttö lisätty tarkennettuun hakuun
 • Tarkennetun haun numeroarvoja havainnollistettu
 • Omien tallennettujen paikkojen maksimimäärä lisätty
 • Kaupunkipyörät lisätty kesän ajaksi
 • Osoitteiden ja paikkojen hakutuloksen laatua parannettu
 • Tarvittava lipputyyppi lisätty reittiohjeeseen

Jatkossa tehtyjen muutosten dokumentaatio löytyy osoitteesta https://github.com/HSLdevcom/digitransit-ui/releases

Miksi Reittiopas uudistui?

Uusi Reittiopas palvelee erityisen hyvin mobiilikäyttäjiä. Suurin osa Reittioppaan hauista tehdään nimenomaan älypuhelimilla.

Uusi Reittiopas pystyy paikantamaan sinut – missä liikutkin – ja tarjoaa lähtöpisteestäsi parhaat reitit.  Sijaintisi on avain uuden Reittioppaan uusiin ominaisuuksiin: sallithan siis paikannuksen! Uudistunut Reittiopas näyttää, missä HSL-alueen kulkuneuvot liikkuvat, missä ovat lähimmät pysäkkisi kullakin hetkellä ja mitä ympärilläsi joukkoliikenteessä tapahtuu. Pystyt myös seuraamaan reaaliaikaisesti kulkuasi reitilläsi.

Uusi Reittiopas palvelee entistä paremmin myös vakiokäyttäjiä. Sinun ei tarvitse tehdä joka kerta reittihakua, vaan näet nopeasti suosikki- ja lähipysäkkiesi aikataulut Lähelläsi- ja Suosikit-välilehdiltä.

Uusi Reittiopas ohjaa sinut aina häiriöiden ohi sujuvalle reitille, kun kevään 2017 aikana kaikista HSL:n liikennevälineistä aletaan saada reaaliaikaisia kulkutietoja.

Reaaliaikaisen datan mahdollisuuksia ja uusia ominaisuuksia olisi ollut teknisesti hankalaa ja kalliista hyödyntää vanhalla Reittioppaalla. Uusi Reittiopas on tehty avoimen datan periaatteilla, jolloin kuka tahansa ja mikä tahansa toimija voi ottaa sen käyttöönsä ja tehdä vaikka uuden, ihmisten liikkumista helpottavan sovelluksen.

Miten teen reittihaun uudessa Reittioppaassa?

Reittihaku hyödyntää omaa sijaintiasi, jos olet sallinut paikannuksen tietokoneellasi tai älypuhelimellasi. Reittiopas toimii parhaiten, kun sallit paikannuksen. Hakutulosta voi muokata itselle sopivammaksi, reittiehdotuksessa olevan Tarkenna –painikkeen kautta.

Kun olet antanut palvelulle luvan käyttää paikannusta, sinun tarvitsee syöttää vain reittisi määränpää. Jos et halua reittiä nykyisestä sijainnista, voit vaihtaa lähtöpaikan muuksi kuin nykyiseksi sijainniksi. Määränpää voi olla osoite, pysäkki tai paikka. Lisäksi voit hakea linjan tai pysäkin aikatauluja.

Osoiteaineisto tulee avoimen datan Open Street Map –palvelusta. Paikat, jotka on merkitty sinne, tulevat myös Reittioppaaseen.

Voit antaa reitille myös välipisteen. Välipiste ja muut lisäominaisuudet löytyvät tarkennetun haun asetuksista.

En halua kävellä enkä vaihtaa kulkuneuvoa. Miten säädän tulokset mieleisikseni?

Jos haluan säätää reittihaun asetuksia, tee ensin haku. Reittihaun oikeassa yläkulmassa Tarkenna-painikkeen alta voit säätää muun muassa kävelynopeuttasi, toivottua kävelymatkaa ja vaihtojen määrää.

Mitä jos haluan hakutuloksiin vain esimerkiksi ratikoita tai junia?

Voi valita mieleisesi kulkuneuvot tarkennetun haun alta, Tarkenna-painikkeesta, valitsemalla ne aktiiviseksi tai poistamalla ne. Voit tallentaa asetukset selaimeesi saman valikon kautta.

Haluan matkustaa linjalla 58. Miten valitsen sen?

Et voi valita uudessa Reittioppaassa tiettyä linjaa. Myöskään vanhassa Reittioppaassa ei voinut tehdä tätä. Uusi Reittiopas ehdottaa erityyppisiä vaihtoehtoja reitillesi. Ne vievät sinut nopeimmin perille!

Miksi Reittiopas haluaa paikantaa minut?

Palvelu toimii parhaiten, kun sallit paikannuksen. Paikannus sallitaan jokaisella laitteella – esimerkiksi tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella – erikseen. Paikannuksen avulla saat parhaat reittiehdotukset. Jos olet kieltänyt laitteesi paikannuksen aiemmin, sinun pitää käydä muuttamassa laitteen asetuksia niin että paikannus sallitaan Reittioppaassa.

Miten saan tulostettua reittiohjeet uudesta Reittioppaasta?

Voit tulostaa reittiohjeet pöytäkoneellasi esimerkiksi Ctrl + P –komennolla. Uusi Reittiopas tulostaa reittiohjeet ja kartan automaattisesti eri sivuille. Voit tarkentaa kartan siihen kohtaan ja sen kokoiseksi kuin itse haluat.

Voiko tietyn linjan aikataulua tulostaa uudesta Reittioppaasta?

Aikataulujen tulostusmahdollisuus on toistaiseksi vasta rakenteilla. Aikataulujen tulostukseen käytetään vanhaa Reittioppasta, johon on tulostuslinkki aikataulusivuilta tai osoitteesta classic.reittiopas.fi

Mitä aloitusnäkymässä voi tehdä?

Kartalla näkyy pysäkkejä, joita klikkaamalla saa seuraavat pysäkille saapuvat liikennevälineet. Pysäkin ponnahdusikkunasta voi reitittää joko pysäkille tai pysäkiltä. Ponnahdusikkunasta on myös linkki koko päivän aikatauluun. Sen lisäksi kartalla näkyy HSL:n lipunmyyntipisteitä, terminaalit, liityntäpysäköintipaikat sekä kaupunkipyöräasemat (pyöräilykaudella).

Miten Lähelläsi-alasivu toimii?

Lähelläsi -sivu näyttää kaikki lähistöllä liikennöivät linjat ja seuraavat lähdöt lähipysäkeiltä. Jos et ole sallinut paikannusta, näytetään linjat paikasta, jonka olet itse syöttänyt. Jos olet sallinut paikannuksen, näet ne linjat, jotka kulkevat juuri nyt lähelläsi.

Miten löydän lähimmän pysäkkini?

Jos olet sallinut paikannuksen, näet lähimmät pysäkkisi kartalta. Voit myös hakea pysäkkiä haulla: nimellä tai pysäkkikoodilla, joka näkyy bussi- ja ratikkapysäkeillä (esimerkiksi: Vantaan Hiekkatien pysäkin koodi on V6008).

Mistä saan näkyviin liikennehäiriöiden tiedot?

Uusi Reittiopas ohjaa sinut nopeimmalle reitille ja suodattaa pois reitit, joilla on häiriöitä.

Jos linjalle tulee häiriö kesken matkaasi, näet häiriöt kaikissa kohdissa, joissa kyseinen linja näkyy – esimerkiksi reittihaussa, linjan omalla sivulla tai Suosikit-välilehdellä. Pöytäkoneella selainversiossa häiriöt saa näkyviin oikeassa yläkulmassa olevasta valkoisesta kolmiosta. Mobiiliversiossa häiriöt avautuvat oikean yläkulman hampurilaisvalikosta.

Voiko vanhaa Reittiopasta enää käyttää?

Vanhaa Reittiopasta voi toistaiseksi käyttää osoitteessa classic.reittiopas.fi. Vanha Reittiopas poistuu käytöstä vuoden 2017 marraskuun loppuun mennessä.

Voinko siirtää omat tietoni vanhasta Reittioppaasta uuteen?

Vanhaan Reittioppaaseen tallennetut reitit ovat tallessa HSL-tunnuksen alla HSL-tililläsi. Ne pyritään siirtämään uuteen, kun HSL.fi ja Reittiopas –palvelut yhdistyvät vuonna 2017. Nyt niitä ei vielä pysty sellaisinaan siirtämään uuteen. Voit tallentaa uudessa Reittioppaassa suosikkipaikkasi ja –linjasi merkitsemällä ne tähdellä. Suosikkeja voi lisätä Suosikkisi-välilehdellä. Suosikkeja tarjotaan automaattisesti sinulle, kun teet reittihakuja.

Miten saan valittua ja muokattua suosikkipaikkoja ja linjoja uudessa Reittioppaassa?

Valitse Suosikkisi-välilehti ja valitse Lisää paikka. Suosikkisi-välilehti on tietokoneen näytöllä oikeassa reunassa ja mobiililaitteissa sivun alalaidassa. Voit myös vaihtaa suosikkipaikkojasi. Jokaisen suosikkipaikan oikeassa yläkulmassa on muokkausikoni, jonka avulla voit muuttaa tai poistaa suosikkejasi.

Hae haluamasi linja hakutoiminnolla: linjat näkyvät haun toisessa välilehdessä. Linjan valinta tai valinnan poistaminen tapahtuu valitsemalla tähtipainike linjan näkymässä.

Haluan Reittiopas-sovelluksen älypuhelimeeni. Mistä löydän sen?

Uusi Reittiopas toimii yleisimmillä selaimilla ja laitteilla. Lisää reittiopas.fi –osoite puhelimesi kotivalikkoon. Näin sivu toimii kuin sovellus. Reittiopas sisällytetään kehitteillä olevaan HSL-sovellukseen, joka valmistuttuaan tulee löytymään sovelluskaupoista.

Missä voin antaa palautetta Reittioppaasta?

Voit antaa palautetta täällä:

https://www.hsl.fi/palaute

Takaisin ylös