Kom ihåg en reflex!

Vinter är som mörkaste men med en reflex är det tryggare att gå ute. Det lönar sig att använda en reflex även när man ger ett stopptecken till bussen eller spårvagnen.

Det är bra att ha med en reflex alltid när du lämnar hem. Under den mörka årstiden är en fotgängare utan reflex i mångfaldig fara att hamna i en olycka jämfört med en fotgängare med reflex.

En bilist som kör på helljus upptäcker en fotgängare utan reflex på mörk gata på ca 100 meters avstånd beroende av klädsel. En fotgängare med reflex syns redan på 300 meters avstånd. En bilist som kör på halvljus upptäcker en fotgängare utan reflex först på cirka 40 meters avstånd, medan en fotgängare med reflex syns redan på 150 meters avstånd.

Även i belyst tätort kan det vara svårt att upptäcka fotgängare när det är mörkt. Till exempel gatu- och reklambelysning samt skuggor av träd och buskar gör det svårare att upptäcka fotgängare och cyklister som går över gatan.

Den mörka årstiden syns i olycksstatistiker. Under årets mörkaste tider i oktober-januari sker ungefär hälften av alla olyckor där en fotgängare har dött eller blivit skadad. I dessa fall bara en av fem har använt reflex. Enligt prövningsnämnder kunde hälften av fotgängarnas dödsfall under mörka tider undvikas genom att använda reflex.

Reflex är behändig också på hållplatsen eftersom genom att svänga en reflex ser föraren ditt stopptecken även i mörk. Lyft handen upp i god tid så att föraren vet att du vill stiga på. HRT:s resekortsfodral passar för funktionen eftersom det finns reflexytan på andra sidan. Du kan hämta ditt eget fodral i HRT:s serviceställe.