Ny anropsstyrd minibusstjänst har startat i Esbo

HRT har startat i samarbete med den andra vinnaren i IdeaLab-tävlingen, ViaVan, en ny anropsstyrd minibusstjänst som kombinerar resor som går åt samma håll och som har beställts av olika kunder.

Tjänsten startade i östra Esbo måndag 16.9. Syftet med tjänsten är att erbjuda nya trafiklösningar framförallt i början  och i slutet av resekedjan. Tjänsten fungerar med en mobil app som är tillgänglig på finska och engelska.

Försöket som pågår under ett halvt år använder Vias teknologi. Tjänsten kombinerar resor som går åt samma håll och som har beställts av olika kunder. Fordonen är minibussar som har plats för åtta passagerare. Tjänsten kompletterar men också utvidgar kollektivtrafikutbudet samt erbjuder samma komfort och flexibilitet som den egna bilen har.

Du kan beställa din resa från avreseplatsen till destinationen – t.ex. till fem metro- eller till fyra tågstationer i serviceområdet – direkt via appen. Efter beställningen visar appen fordonets uppgifter såsom modell och registernummer samt platsen där minibussen kommer att hämta dig. Bakgrundssystemet definierar automatiskt bilarnas rutter och kombinerar resor med andra resor åt samma håll. Bussen använder s.k. virtuella hållplatser som vanligtvis ligger vid gatuhörnet.  På detta sätt är resandet så smidigt, effektivt som möjligt samt genererar låga utsläpp.

Tjänsten fungerar i de östra delarna av Esbo på vardagar kl. 7-21. Anropstrafiken betjänar också personer med rullstol. Som starterbjudande kostar en resa 2 euro fram till den 15 oktober 2019. Efter det definierar tjänsteleverantören ett fast och förmånligt pris. Priset för skjutsen meddelas i förväg innan beställningen görs.

Ladda ner appen i AppStore eller Google Play

Läs mer om tjänsten: https://www.hsl.fi/sv/anropstrafik

Karta över serviceområdet

ViaVanin kutsukyytiauto Urheilupuiston metroasemalla