Stadscykelsäsongen startar i Esbo 2.5

Stadscykelsäsongen är redan igång i Helsingfors men på onsdag 2.5 startar den också i Esbo där det kommer att finnas sammanlagt 105 stadscykelstationer.

Espoo kaupunkipyörä

Stadscykeltjänsten utvidgas från Helsingfors till Esbo. Från och med maj finns det 70 cykelstationer vid metrostationerna i Esbo och under sommaren kommer det att tas 35 nya cykelstationer i bruk, främst i Alberga. Då har man sammanlagt 2550 stadscyklar i huvudstadsregionen.

Onsdagen den 2 maj firas starten av stadscykelsäsongen i Esbo i Hagalund på Kulturplatsen. Evenemanget startar kl. 16. Kasmir uppträder på evenemanget.

Under öppningsevenemanget kan man registrera sig som användare av stadscyklar i HRT:s tält där man också ger råd vid frågor som gäller registrering. Kom och snurra på lyckohjul och vinn små vinster eller testa dina kunskaper i trafikregler och vinn en hel stadscykelsäsong. I tältet delas också ut ballonger, glassar och kaffe. Med i evenemanget är HOK-Elanto samt Esbo stad, HST, CityBike Finland och Clear Channel. Evenemanget slutar kl. 18.

Registrering

Du kan registrera dig som stadscykelanvändare på adressen hsl.fi/stadscyklar. Om du köper en användningsperiod för en hel säsong kostar det 30 euro. Ett abonnemang för en dag kostar 5 euro och för en vecka 10 euro. Du kan låna cykeln så många gånger du vill så länge varje cykeltur inte överstiger 30 minuter. Ifall du cyklar mer än 30 minuter åt gången betalar du en tilläggsavgift som är 1 euro per varje påbörjad halvtimme. Du bör returnera cykeln inom fem timmar till cykelstället. Stadscykelsäsongen slutar 31.10

För att kunna ta stadscyklar i bruk behöver du din cyklist-ID och den egenvalda PIN-koden som du fick i samband med registreringen. Du kan också ersätta din cyklist-ID med HRT:s resekort. Du kan se var stadscykelstationerna ligger, cyklarnas tillgänglighet på olika stationer och rutterna i Reseplaneraren. Enstaka stadscykelstationer kan ibland vara ur bruk t.ex. på grund av gatuarbeten. Cykelstationerna som inte är i bruk är gråa i Reseplaneraren.

När tjänsten tas i bruk 2.-5.5 får man rådgivning för hur låna en stadscykel på följande cykelstationer: Mattby (M), Ängskulla (M), Hagalund (M), Otnäs (M) och Kägeludden (M). Rådgivarna finns på plats på vardagar ca kl. 8-12 och kl. 15-19 samt på lördag kl. 11-18.

Alla som köpt ett abonnemang kan låna stadscyklar både i Helsingfors och i Esbo och också cykla mellan dessa två städer.

Mer information om tjänsten ger CityBike kundservice, contact@citybikefinland.fi eller tfn 09 425 788 10 (må–fr kl. 7–19 och lö–sö kl. 9–17).

I Helsingfors ansvarar Helsingfors stads trafikverk HST och i Esbo Teknik- och miljösektorn för stadscykeltjänsten. Tjänsten upprätthålls av CityBike Finland och för marknadsföring, digitjänster och kundrelationer ansvarar HRT. Clear Channel ansvarar för försäljning av reklamplatser. Den huvudsakliga samarbetspartner är Alepa och HOK-Elanto.

Lägg till ny kommentar

You can post comments after logging in with your HSL account.