HRT inför ett nytt zonsystem 27.4 – avvikelser i biljettförsäljning

HRT inför ett nytt zonsystem lördagen den 27 april: de nya zonerna A, B, C och D ersätter reseområden som baserat sig på kommungränserna. På grund av systemuppdateringar förekommer det en del avbrott i biljettförsäljningen när de nya zonerna tas i bruk.

De nya zonerna innebär stora förändringar också i bakgrundssystem. Därför förekommer det vissa avvikelser i biljettförsäljningen under den första dagen. Lördag 27.4 uppdateras 3 100 kortläsare, över 500 biljettautomater, drygt 1 700 fordonsenheter samt försäljningssystem på 300 försäljnings- och 19 serviceställen. Över en miljon resenärer har laddat ner HSL-appen och de nya zonerna börjar gälla också i appen.

Biljettförsäljning på lördag 27.4

Biljetter kan köpas Avbrott i biljettförsäljning

Du kan köpa enkel-, dygns- och periodbiljetter med HSL-appen.

Du kan inte ladda värde eller period på HRT-kortet. Service- och försäljningsställen säljer inte biljetter på grund av uppdatering av försäljningssystem.

Du kan använda värde och period som finns på HRT-kortet som vanligt vid kortläsaren.

HRT:s stora biljettautomater är inte i bruk.

Enkelbiljetter kan köpas i HRT:s enkelbiljettautomater och parkeringsautomaterna i Helsingfors.

 

Enkelbiljetter kan köpas av bussföraren.

 

Hur förbereda sig för kollektivtrafikresor på lördag i förväg?

 • Ladda värde eller period på HRT-kortet före lördag Periodbiljett som köpt före förnyelsen och som gäller på lördag 27.4 förvandlas automatiskt till en biljett som gäller i de nya zonerna.
 • Du kan också köpa enkel- och dygnsbiljetter i förväg på försäljnings- och serviceställen. De är biljetter som laddas på ett engångskort av papp och som börjar gälla vid första gången de visas för kortläsaren.
 • Du kan ladda ner gratis HRT:s app till Android- och iPhone-telefoner.

Det lönar sig att byta det gamla, gröna resekortet mot ett nytt HRT-kort före lördag eftersom det gröna resekortet inte längre fungerar i de nya zonerna. Du kan byta kortet gratis ännu 26.4 men efter det tas det ut en expeditionsavgift på 6 euro och du kan byta kortet endast på serviceställena.

Söndagen den 28 april fungerar biljettförsäljningen som vanligt och du kan ladda period och värde i kiosker och övriga försäljningsställen samt i automaterna. Också enkel- och dygnsbiljetter säljs i kiosker, i flera market och automaterna.

Giltiga period-, enkel- och dygnsbiljetterna förvandlas 27.4 kl. 4.30 enligt följande:

 • Helsingfors interna biljett -> AB
 • Esbos och Vandas interna biljetter -> BC
 • Regionbiljett -> ABC
 • Kervo-Sibbo-Tusby-biljett -> D
 • Kyrkslätt-Sjundeå-biljett -> D
 • Närregion 2 -> BCD
 • Närregion 3 -> ABCD
   

 

Lägg till ny kommentar

You can post comments after logging in with your HSL account.