HSL:n liput ja vyöhykkeet uudistuvat 27.4.2019

HSL:n joukkoliikenteen lippujen hinnoittelu muuttuu 27.4., kun uudet vyöhykkeet korvaavat kuntarajoihin perustuvat lippualueet. Sisäiset, seutu- ja lähiseutuliput jäävät historiaan, ja lippu ostetaan vyöhykkeille ABCD.

Lippu ostetaan kaikille niille vyöhykkeille, joiden kautta matka kulkee. ABC-alueella ostetaan AB-, BC- tai ABC-lippu, sillä lippuja ei myydä yksittäisille vyöhykkeille. Vyöhykkeellä D voi ostaa yhden vyöhykkeen lipun, jonka hinta on sama kuin AB- ja BC-lippujen. Lisäksi myynnissä on ABCD-, BC-, BCD- ja CD-lippuja.

”Uusien vyöhykkeiden ansiosta myös naapurikunnan palveluiden käyttö on sujuvaa, koska korkeat hintaportaat kuntien rajoilta poistuvat. Uusilla lipuilla on laajemmat matkustusalueet ja kerta- ja arvolipuilla pidemmät vaihtoajat kuin nykyisessä järjestelmässä”, Suvi Rihtniemi sanoo. 

Reittiopas ja HSL-sovellus näyttävät reitin lisäksi, minkä lipun reitille tarvitsee. Sovelluksessa lipun pääsee ostamaan suoraan reittihausta. Jo nyt on käytössä uusille vyöhykkeille tehty Reittiopas, josta näkee, minkä vyöhykkeiden kautta omat matkat kulkevat. Pysäkeillä vyöhyketieto näkyy pysäkkikilvissä. Kun uudet vyöhykkeet tulevat käyttöön, kortinlukijan käyttöliittymä uudistuu ja näytöllä näkyvät vain ne liput, jotka kyseisestä lähtöpisteestä voi ostaa.

Kausiliput, joiden voimassaolo jatkuu 27.4. jälkeen, muuttuvat automaattisesti uusien vyöhykkeiden mukaisiksi. Jos uusi kausilippu ei vastaa matkustustarpeita, lipun matkustusalueen voi käydä muuttamassa palvelupisteessä 2 kuukauden ajan.

Näin liput muuttuvat:

  • Helsingin sisäinen -> AB
  • Espoon ja Vantaan sisäiset -> BC
  • Seutulippu -> ABC
  • Kerava–Sipoo–Tuusula -> D
  • Kirkkonummi–Siuntio -> D
  • Lähiseutu 2 -> BCD
  • Lähiseutu 3 -> ABCD

Vihreä matkakortti täytyy vaihtaa uuteen siniseen HSL-korttiin tai HSL-sovellukseen ennen huhtikuun 27. päivää, sillä vihreällä kortilla ei voi matkustaa uusilla vyöhykkeillä. Kortin vaihtaminen on maksutonta vyöhykkeiden käyttöönottoon asti. Sen jälkeen siitä peritään 6 euron käsittelymaksu. Kortteja on nyt vaihdettu reilut 850 000. HSL-kortin nettilataus tulee hsl.fi:hin vyöhykkeiden käyttöönoton jälkeen ensi syksynä.

Lisävyöhykelippu ja laajemmat matkustusalueet sujuvoittavat matkustamista

Uutuutena lippuvalikoimaan tulee lisävyöhykelippu, jolla voi edullisesti laajentaa kausilipun matkustusaluetta. Esimerkiksi AB-kausilipun haltija voi ostaa lentokentälle mennessään C-lisävyöhykelipun, jonka hinta on 2,50 euroa. Jos kausilippu on HSL-sovelluksessa, myös lisävyöhykelippu pitää ostaa sovelluksessa. Vastaavasti HSL-kortin kausilippuun lisävyöhykelippu ostetaan kortinlukijalta HSL-kortilla.

Monien seutulipun käyttäjien matkakustannukset laskevat, koska jatkossa monille riittää seutulipun sijaan AB- tai BC-lippu. Tämä tarkoittaa lähes 47 euron eli 44 prosentin säästöä 30 vuorokauden kausilipussa. Etu koskee monia, sillä B-vyöhyke on laaja, ja siellä asuu yli 600 000 ihmistä eli noin puolet HSL-alueen asukkaista. Seutulippua vastaavan ABC-lipun käyttäjillä hinta säilyy liki ennallaan, sillä 30 vuorokauden kausilippu maksaa euron enemmän. BC- tai BCD-lippu on hyvä vaihtoehto C- tai D-vyöhykkeellä asuville, jos matka ei jatku Helsingin niemelle saakka.

”Joukkoliikenteen hinnoittelu muuttuu laajoilla alueilla entistä houkuttelevammaksi. Odotettavissa on, että joukkoliikenteen käyttö lisääntyy etenkin B- ja C-vyöhykkeillä. Automatkat vähenevät erityisesti Helsingin suuntaan, ja joukkoliikenteen matkustuskilometrit kasvavat liikenne-ennusteen mukaan viidellä prosentilla”, HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi toteaa.

Ikärajat poistuvat opiskelijalipuista ja alennusta 70 vuotta täyttäneille

Vyöhykkeiden myötä käyttöön tulee uusi alennus 70 vuotta täyttäneille. Alennus on 50 prosenttia vastaavasta aikuisten lipun hinnasta, ja sitä saa HSL-kortilla ostettavista arvo- ja lisävyöhykelipuista kaikkina päivinä klo 9–14 alkaville matkoille. Asiakkaan pitää käydä palvelupisteessä päivittämässä asiakasryhmä HSL-kortilleen.

Eläkeläisten ja liikuntarajoitteisten alennuksen myöntämisperusteet säilyvät ennallaan, mutta alennusprosentit yhtenäistetään 50 prosenttiin. Lastenlipun ikäraja nousee 17 vuoteen.

Opiskelijoiden alennusoikeutta laajennetaan siten, että 30 vuoden ikäraja ja vaatimus opintotuki-päätöksestä poistetaan. HSL-kunnat tukevat opiskelijoiden joukkoliikennematkoja vuosittain noin 28,5 miljoonalla eurolla. Nyt tehtävien muutosten jälkeen opiskelija-alennusta saavien joukko kasvaa. Jatkossa opiskelijat saavat kausilipuista 45 prosentin alennuksen, eikä alennusta enää myönnetä arvolipuista. Opiskelijat voivat ostaa alennushintaisia lippuja myös HSL-sovelluksella.

Lisätietoa alennusryhmien lipuista

Tekstiviestilipun myynti päättyy 27.4. Lippu on päällekkäinen HSL-sovelluksen kertalipun kanssa. Valtaosa nykyään käytössä olevista kännyköistä on ns. älykännyköitä, joilla voi ostaa mobiililipun. Myös ratikkalipun myynti loppuu. Jatkossa kaikki lyhyet matkat ovat samanhintaisia kaikilla vyöhykkeillä kulkuvälineestä riippumatta.

Lisätietoa verkossa:

Lisätietoa uusista vyöhykkeistä 

Lippujen hinnat 27.4.2019 alkaen 

Vyöhykkeiden Reittiopas

HSL-sovellus

kuvituskuva

 

Kommentit

Ilmeisesti tää on osa sitä HSL:llän syrjintä kampanjaa. Eli köyhät vittuun julkisista liikennevälineistä. Saa luvan vittu kävellä

Kantakaupungissa asuvat ja siellä työskentelevät joutuvat nyt maksamaan muiden matkustamiset. On käsittämätöntä, miksi niin laajaa aluetta kuin A-alue on, ei muka voida myydä pelkästään.
Ratikkalipun hinnankorotus on myös kohtuuton.
Kun Helsingin keskustassa kulkeminen maksaa uusien hintojen verran, tulee moni turisti ulkomailta ja kotimaasta miettimään uudestaan, viitsiikö kaupunkiin tulla.

Hintojen korotus saa harvoin aplodeja. Mitä kertalippujen hintaan tulee turistin näkökulmasta, niiin Helsingissä on hyvin kohtuuhintaista matkustaa verrattuna esimerkiksi Tukholmaan. Siellä kertaliput ovat lyhyellekin matkalle 4,5 euron tietämissä ja matka lentokentälle maksaa noin 16 euroa.

Matkailijat suosivat usein myös koko päivän voimassa olevia vuorokausilippuja, joilla voi matkustaa niin lyhyitä kuin pidempiäkin matkoja.

HSL:n lipuissa kuntien tuki on kohdennettu kausilippuihin. Kausilipun ostaja saa siten suurimman hyödyn sekä veroeurolleen että rajoittamattoman määrän matkoja. Valtaosa työmatkalaisista käyttääkin kausilippua.

Jos A olisi myynnissä omana erillisenä alueenaan, sillä ei olisi merkittävää vaikutusta lipun hintaan vaan alue vain olisi suppeampi kuin tuleva AB.

Kiitos p*kasta heikennyksestänne. Meidän perheen joukkoliikenteellä matkustaminen loppuu 27.4 Pohjois-Espoossa. Kannattaisikohan miettiä vähän ennen tällaisia idiotismeja?

Kiitos taas jälleen HSL!!

Mitä halvemmat liput, sitä enemmän joudutaan käyttämään verovaroja joukkoliikenteen tukemiseen. Ymmärrän kyllä sen, että hintojen korotukset harmittavat, mutta kannattaa muistaa asiassa tämä toinenkin puoli.

Totta. Noin 50 prosenttia lippujen hinnoista katetaan verovaroilla ja puolet tulee itse lippujen myynnistä. Kuntien tuki on painottunut kausilippuihin. Toisin sanoen kaikki kausilippujen käyttäjät saavat verovaroin katettua alennusta lipustaan.

Toki näin, mutta sitä en kyllä millään ymmärrä, miksi ihmeessä 14 päivän lipusta uudessa systeemissä piti tehdä noin mielipuolisen kallis verrattuna 30 päivän lippuihin. Lyhyempi kausi on siitä hyvä, että siinä pystyy edes pikkaisen säätämään sitä paljonko täysin hukkaan lipusta meneviä loma- ja viikonloppupäiviä kauteen osuu. Itselle kaikkein kätevin olisi arkipäivät kattava lippu, mutta sitä ei valitettavasti ole tarjolla.

70-vuotta täyttäneiden alennus 50% klo 9-14.
Viesti HSL:ltä: Pysykää ikäihmiset kotona klo 14 jälkeen, muiden ihmisten
tieltä!

HSL:llä on kohtuuttomat hinnat eläkeläiselle, vertaillaanpa hintoja. 25€. 1100 km lento H:ki - Gdansk
5,40 € 77 km Korso - Lahti
4,60 €. 22 km Puistola - H:gin keskusta
4,20 €. 5 km Korso - Kerava
Minun on vaikea liikkua, asun Korsossa ja pitäisi päästä Keravalle.
Väitetään että ennen vyöhykkeet menivät kuntarajojen mukaan ja nyt olisi paremmin mutta kyllä Keravan suuntaan on edelleen vyöhykeraja samassa kohdassa.
Matkan pituuden mukaan pitäisi hintojen olla.

Ei voi verrata ennakkoon varattavia matkoja säännöllisiin vuoroihin, joihin voi koska tahansa hypätä sisään.

Matkustatteko bussilla vai junalla? Korso – Kerava välillä bussiliikenteessä ei valitettavasti ole vaihtoehtoja, HSL on ainoa tarjoaja 6,00 / 4,20 € hinnallaan.

Mikäli matkustatte junalla, voitte ostaa Korso – Kerava lipun sijaan Korso – Ainola tai Korso – Järvenpää lipun, joka maksaa 2,70 €. Korsossa ei ole VR:n lippuautomaattia, mutta lipun voi ostaa internetistä https://beta.vr.fi/ tai VR:n jälleenmyyjiltä, kuten esimerkiksi R-kioskista. Keravan asemalla on VR:n lippuautomaatti. Järvenpää – Korso suunnassa lippu tulee ostaa riittävän hyvissä ajoin, jotta juna ehtii Järvenpäästä Keravalle ennen nousua K/N-junaan.

VR lopetti matkustamiseen kelpaavien sarjalippujen myynnin kaukoliikenteessä 9.6.2017. Nykyiset "sarjaliput" eivät ole enää lippuja, vaan kyseessä on vaihtovelkakirja. Velkakirjan voimassaoloaikana on mahdollista lunastaa velkakirjaa vastaan lippu, kunhan tarkka junavuoro on tiedossa.

En ole täysin varma, onko sama järjestelmä otettu jo täysimittaisesti lähiliikenteessäkin käyttöön. Ennen VR:n vaihtovelkakirjojen hankintaa tulee varmistaa, että matkustajalla on myös mahdollisuus käyttää niitä.

Keravalla on VR:n lippuautomaatti, jolla vaihtovelkakirjan pystyy muuttamaan lipuksi. Korsossa VR:n lippuautomaattia ei ole, eivätkä edes VR:n jälleenmyyjät pysty auttamaan asiassa. VR:n vaihtovelkakirjoilla Korsosta matkustaminen edellyttää käytännössä, että matkustajalla on käytössään joko mukaan otettava ATK-laitteisto ja internet-yhteys tai kotona ATK-laitteisto, internet-yhteys ja tulostin.

HSL:n hinnat ovat etenkin D-vyöhykkeellä kohtuuttomia ihan kenelle vain.

Jos Kerava ei olisi liittynyt HSL:ään, bussilippu Korsosta Keravan keskustaan maksaisi noin 3,60 – 3,80 € ja VR:n junalippu noin 2,30 – 2,70 €. Mutta nyt, kun liikennettä hoitaa HSL, kertalipun hinnaksi tuleekin vyöhykeuudistuksessa 6,00 €!

Vastaavasti, ilman HSL:ää Matkahuollon kortilla sarjalipun 1/44-osa maksaisi 2,49 €, kun HSL:n kortilla arvolippu vyöhykeuudistuksen jälkeen maksaa 4,20 €.

Valtaosa HSL-alueella tehdyistä matkoista on kausilippumatkoja. Suurin subventio kohdistuukin kausilippuihin. Esimerkiksi ABCD-kausilipulla yhden matkan hinnaksi tulee 3,90 €, jos lasketaan, että kausilippua käytetään työmatkoihin eli noin 40 matkaa kuukaudessa.
Toki kertalipuillekin on tarvetta, mutta kausilipun edullisuutta kannattaa tutkia laskemalla mitä matkan hinnaksi tulee omalla keskimääräisellä matkamäärällä.

On kuvia, missä kortinlukijassa on kaikenlaisia eri kirjainyhdistelmiä lueteltuna.
Eikös kortinlukijaan riittäisi pelkästään A, B, C ja D kirjaimet ja niistä sitten koskettaisi kaikkia mitä tarvitsee?
Kaudet on olleet jo korvamerkitty eri alueisiin. Arvolippuihinkin voisi myydä korvamerkittyä rahaa, kunkin vyöhykkeen rahaa - niin tunnistaisi lipunhinnan ilman painikkeitakin.

Sanopas muuta. Lisäksi jos näytöllä olisi vain A, B, C ja D painikkeet, ne olisivat aina samoissa paikoissa ja isokokoisempina helpompia painaakin.

Ongelmana kuitenkin on, että HSL jääräpäisesti kieltäytyy myymästä lippuja kaikille vyöhykeyhdistelmille, joten valintoja joudutaan rajaamaan ja käyttöliittymästä tulee väkisinkin tökerö.

Kortin rahaa on turha lähteä sitomaan johokin tiettyyn vyöhykkeeseen. Ideaasi voisi kuitenkin kehittää eteenpäin. Miten olisi:

* Kortille voi ohjelmoida oletusvyöhykkeen. Pelkällä kortin vilautuksella leimauslaite tarkastaa ensin vaihdon voimassaolon. Jos vaihtoa ei ole voimassa, veloitetaan automaattisesti lipulle ohjelmoitu oletusvyöhyke.
* Leimauslaitteeseen lisätään lipun peruutus -toiminto. Tällä voi peruuttaa sekä virheellisen automaattileimauksen että näppäilyn kautta tehdyn leimauksen. Virheleimauksen peruutuksen jälkeen matkustaja leimaa uudelleen tarkoittamansa lipun.

Lukijalaitteen toimintaan voi käydä perehtymässä täällä: https://www.hsl.fi/uudetvy%C3%B6hykkeet#jumpNav-9

Kortilla olevaa rahaa ei ole sidottu vyöhykkeisiin vaan sillä voi ostaa useammanlaisia yhdistelmiä. Lukija toimii kuitenkin niin, että esimerkiksi D-vyöhykkeellä oltaessa ei voi ostaa A-vyöhykkeen lippua vaan johdonmukaisesti D-, CD-, BCD- ja ABCD-lippuja.
Tässä on arvo- ja kausilippujen olennainen ero. Kausilippu ostetaan halutulle vyöhykkeelle. Jos poistuu satunnaisesti kausilipun vyöhykealueelta, kortissa olevalla arvolla voi ostaa kauden lisäksi lisävyöhykelipun.

Tällä hetkellä kortinlukijassa on ok-näppäin, mikä kehitettiin siihen tarkoitukseen, että asiakas varmistaa, että valinta on oikein. Asiakkaat ovat testausten  yhteydessä kokeneet ok-näppäimen turhana. Jatkossa oston hyväksyminen tapahtuu näyttämällä korttia. Valinnan voi vielä vaihtaa, jos ei ole näyttänyt korttia laitteelle.

Asiakastestausten perusteella vyöhykeuudistuksen yhteydessä käyttöön otettava kortinlukijan käyttöliittymä on todettu helpoksi ja käyttäjäystävälliseksi.

 

 

KYSYMYS HSL:LLE:

1) Onko klo 9-14 alennuslipussa vaihto-oikeutta? Koskeeko alennus kaikkia vyöhykkeitä?

2) Entä jos esim. juna tulee myöhässä, niin että viimeisessä vaihdossa tulee laiturille vasta 14.01, pitääkö loppuosuudelle ostaa täyshintainen lippu, jolloin matkan hinta onkin kalliimpi, kuin normaalihinta? (B-vyöhykkeeltä ABCD-vyöhykkeelle?)

Matkakortinlukijahan on ohjelmoitu hyväksymään alehinnan vain klo 14.00 asti.

Kolmea kulkuvälinettähän joutuu käyttämään HkiB--Espoo ja HkiB-Kerava. Ei ole harvinaista, että talvella junat kulkevat miten kulkevat, jolloin tällaiset tapaukset voivat olla yleisiäkin.

Olisi hyvä, jos näistä olisi heti yleistä tietoa.

1) Alennuslippuun sisältyy samat vaihto-oikeudet kuin normaalihintaisiin lippuihin. Alennus koskee kaikkia vyöhykkeitä HSL-alueella.

2) Lippuun tulee voimassaoloaika eli minimissään 80 minuuttia. Sen puitteissa voi vaihtaa liikennevälineestä toiseen. Eli esimerkiksi, jos matka alkaa klo 13.59, laite veloittaa alennetun lipun ja lippu on voimassa tästä 80 minuuttia eteenpäin ja lipulla saa vaihtaa. Jos alennushintainen lippu on voimassa ja juna tulee myöhässä, niin ei synny ongelmaa lippuasian suhteen. Muuten on toki ikävää, jos juna tulee paljon myöhässä.

voinko ostaa nyt kausilipun vantaan sisäinen 30.4.asti vaikka uusi vyöhyke jako alkaa 27.4.

Kyllä voit. Lippusi muuttuu 27.4. BC-kausilipuksi.

Hinnanalennukset ja pienemmät korotukset on helppo hyväksyä, mutta arvolipuilla korotukset matkakuluihin ovat 10 tai jopa yli 20 euroa kuukaudessa!
Niin suuri hinnanmuutos ei ole kenellekään kohtuullinen, puhumattakaan sen kohdentumisesta erityisesti juuri huonoiten toimeentuleviin.

On selvää, että epäsäännöllisesti arvolipulla ( ja kertalipulla ) matkaavat eniten nimenomaan eläkeläiset, työttömät, sairaat, työllistetyt, osa-aikatyön tekijät, kuntoutujat jne - ihmisryhmä joiden toimeentuloon jo paljon pienemmätkin korotukset vaikuttavat merkittävästi.

Nykyisellään 12 matkaa arvolipulla maksaa 26,70€ ja uudistuksen jälkeen hinnaksi on tulossa 33,60€ - korotusta siis 7,20€ !
Mikäli sama määrä matkoja on nyt tehty raitiovaunulipulla, on se maksanut 20,40€, mutta uudistuksen jälkeen hinta on 33,60€ - korotusta 13,20€ ! Vastaavasti 20 matkaa arvolipulla nousee 12,00€ ja raitiovaunulipun poistuminen nostaa hintaa 22,00€ !

Arvolipulla matkustettaessa 20 kpl yksittäisiä matkoja ( tai vain 10 kpl edestakaista matkaa ) kallistuu siis kerralla jopa yli 20€ !
Näin suuria korotuksia ei yleisesti hyväksyttäisi, mutta kun uudistuksesta kerrottaessa ei oteta isoimpia korotuksia esiin - tietoisuus niistä on vielä melko pientä. Lisäksi kun suurimmat hinnanmuutokset kohdistetaan ihmisryhmään, jonka jaksaminen puolustaa oikeuksiaan on keskimääräistä heikompi - ollaan tehty arveluttavia päätöksiä hinnoittelun suhteen.

"Lisäksi kun suurimmat hinnanmuutokset kohdistetaan ihmisryhmään, jonka jaksaminen puolustaa oikeuksiaan on keskimääräistä heikompi - ollaan tehty arveluttavia päätöksiä hinnoittelun suhteen."

Tämähän on ylipäätään suomalainen tapa toimia juuri näin eli epäeettisesti ja raukkamaisesti. Tällainen tapa on juurtunut maahan menneiden parin vuosikymmennen aikana ja siitä on tullut uusi normaali. Saa nähdä kuinka kauan siihen sitten vielä menee, kun lakataan edes juhlapuheissa lässyttämästä, että muka "kaikki halutaan pitää mukana". Ei haluta eikä ole enää aikoihin haluttu, se on päivänselvää. Tämä uusi hinnoittelumalli on vain taas yksi pieni esimerkki siitä, keillä on väliä ja keillä ei.

HSL ongelma tiivistettynä:

Joka ikinen kerta tulee joku uudistus, joka jollakin tapaa tuppaa muuttamaan liiaksi ihmisten kulkutapoja. Nyt pitäisi jatkossa yhä enemmän tehdä vaihtoja kun siirrytään runkolinjamalliin. En tiedä tottuvatko ja tykkäävätkö ihmiset vaihtojen määrän kasvusta. Itse tykkään suorista, minua palvelevista linjoista, joissa saa istumapaikan. Nyt kun matkustajamäärät kasvavat runkolinjamallin ja kaupunkiseudun väkiluvun kasvun takia, on HSL yhä suuremmassa vaarassa korottaa lippujen hintoja. Tämä siksi, koska HSL on monopoliasemassa ja sen kulut kasvavat koko ajan. Jos kysyt täällä nyt, miksi tämän uudistuksen myötä hinnat nousevat, saat vastaukseksi joitain tyhmiä perusteluja. Tosiasiassa vastaus on, että kulut kasvavat ja tuloja pitää kerätä matkustajien lompakosta enemmän. Eli jos katsotaan tulevaisuuteen niin hinnat nousevat jatkossa myös. Vielä korkeammaksi, kuin ne nyt muuttuvat. Katsotaan kuinka monta vuotta tällä uudistuksella ja hinnoituksella pärjätään... Toivottavasti monta. Jos yhden yhtä senttiäkään nousee vielä hinnat, siirryn autoiluun ja mahdollisesti boikotoin näyttävästi HSL:lää. Tälläistä kokoomuspolitiikka ei harrasteta Sotessa, eikä myöskään joukkoliikenteen kehittämisessä. Matkustajien ääni ja mielipiteet hukkuvat sen sekaan.

HSL ongelma tiivistettynä:

Joka ikinen kerta tulee joku uudistus, joka jollakin tapaa tuppaa muuttamaan liiaksi ihmisten kulkutapoja. Nyt pitäisi jatkossa yhä enemmän tehdä vaihtoja kun siirrytään runkolinjamalliin. En tiedä tottuvatko ja tykkäävätkö ihmiset vaihtojen määrän kasvusta. Itse tykkään suorista, minua palvelevista linjoista, joissa saa istumapaikan. Nyt kun matkustajamäärät kasvavat runkolinjamallin ja kaupunkiseudun väkiluvun kasvun takia, on HSL yhä suuremmassa vaarassa korottaa lippujen hintoja. Tämä siksi, koska HSL on monopoliasemassa ja sen kulut kasvavat koko ajan. Jos kysyt täällä nyt, miksi tämän uudistuksen myötä hinnat nousevat, saat vastaukseksi joitain tyhmiä perusteluja. Tosiasiassa vastaus on, että kulut kasvavat ja tuloja pitää kerätä matkustajien lompakosta enemmän. Eli jos katsotaan tulevaisuuteen niin hinnat nousevat jatkossa myös. Vielä korkeammaksi, kuin ne nyt muuttuvat. Katsotaan kuinka monta vuotta tällä uudistuksella ja hinnoituksella pärjätään... Toivottavasti monta. Jos yhden yhtä senttiäkään nousee vielä hinnat, siirryn autoiluun ja mahdollisesti boikotoin näyttävästi HSL:lää. Tälläistä kokoomuspolitiikka ei harrasteta Sotessa, eikä myöskään joukkoliikenteen kehittämisessä. Matkustajien ääni ja mielipiteet hukkuvat sen sekaan.

Kaikkien täyttä tai osittaista kansaneläkettä saavien alennusryhmän yhtenäistäminen on oikeudenmukaista. Tämä siksi, että täyttä tai osittaista kansaneläkettä saavien kokonaiseläke on käytännössä yhtä suuri, eli pieni. Kaikille eläkkeellä oleville ei ole syytä antaa vastaavaa alennusta, koska pelkkää työeläkettä saavien kokonaistulot ovat täyttä tai osittaista kansaneläkettä saavien tuloja suuremmat. Kansaneläkettä saa vain, jos työeläke on pieni tai sitä ei ole ollenkaan.

Tosin kyllä löytyy työeläkeläisiäkin joiden eläke ei ole juurikaan suurempi.
Oikeudenmukaista olisikin katsoa SUMMIA, eikä vain eläkkeen tai sen maksajan NIMEÄ.

Kaikkein oikeudenmukaisinta alennukset olisi kohdistaa maksukyvyltään heikoimmassa asemassa oleviin, ihan sama onko kyseessä sitten eläkeläinen, työtön, opiskelija, kuntoutuja... ilmeisesti sellainen vaan tulisi liian kalliiksi.

Hei, noinhan tuo tällä hetkellä toimii. Opiskelijat ja KELAn pientä eläkettä saavat ovat oikeutettuja alennukseen. Osa työttömistä ja kuntoutujista voi saada kunnan sosiaalitoimen kautta lipun harkintaperusteisesti esim. työkokeiluja varten.

Mitenkä tämä vyöhykelisä ostetaan. Konehan ei tiedä kortista mitään, valinnan aikana? Ostetaanko vain lippu kaikille vyöhykkeille ja kone sitten velottaa kortilta oikein, jos siellä on kautta?

Sivut

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.