Pyörätuolia käyttävien pääsy liityntäpysäköintiin helpottuu HSL-alueella

Liityntäpysäköintiin pääsevät nyt myös lastenlipulla matkustavat.

Lastenlipulla matkustavat ja pyörätuolia käyttävät pääsevät nyt helpommin HSL-alueen liityntäpysäköintiin.

Aiemmin niitä liityntäpysäköintialueita, joihin vaaditaan matkakortti, on voinut käyttää vain voimassa olevalla aikuisten matkalipulla.

“Mopoilijat ja mopoautoilijat, jotka eivät ole vielä täysi-ikäisiä, voivat käyttää liityntäpysäköintiä tasavertaisesti 18-vuotta täyttäneiden autoilijoiden ja moottoripyöräilijöiden kanssa. Lisäksi lapsi, jolla on liikuntaesteen tai muun syyn vuoksi oikeus saattajaan, pääsee liputtoman saattajansa kanssa liityntäpysäköintiin”, HSL:n erityisasiantuntija Tarja Jääskeläinen kertoo muutoksen syistä.

Pyörätuolia käyttävällä henkilöllä on oikeus matkustaa HSL:n joukkoliikenteessä ilman lippua. Jos pyörätuolilla kulkevalla on tarve käyttää liityntäpysäköintiä, hän tarvitsee HSL-kortin, jossa on voimassa oleva kausi- tai arvolippu. HSL myöntää nyt pysyvästi pyörätuolia käyttäville veloituksetta henkilökohtaisen HSL-kortin, jolle ladataan koko HSL-alueella toistaiseksi voimassa oleva vapaalippu.

Asiakas voi noutaa vapaalipun HSL:n palvelupisteestä, kun hänellä on lääkärin allekirjoittama lomake.

“Pyörätuolia käyttävän henkilön asuinkunnan on oltava toistaiseksi HSL-alueella. Vyöhykeuudistuksen yhteydessä etuus muuttuu asuinkunnasta riippumattomaksi”, Jääskeläinen sanoo.

Lomake löytyy HSL:n esteettömyydestä kertovalta nettisivuilta:

https://www.hsl.fi/asiakaspalvelu/nain-kaytat-joukkoliikennetta/esteettomyys

Lomakkeeseen pääsee suoraan myös tästä:

https://www.hsl.fi/sites/default/files/uploads/pyoratuoliakayttavien_vapaalippuhakemus_2019_0.pdf


Mobiililipun QR-lukijat tulossa kortinlukijoiden rinnalle


HSL on kehittämässä mobiililipun konelukua yhdessä valtakunnallisen TVV lippu- ja maksujärjestelmä Oy:n ja useiden suomalaiskaupunkien kanssa. Alun perin HSL:n tarkoituksena oli tuoda liityntäpysäköintialueille samanlaiset mobiililipunlukijat kuin jatkossa muuallekin joukkoliikennejärjestelmään.

Koska valtakunnallisen ratkaisun toteuttaminen vie odotettua kauemmin, HSL on päättänyt hankkia liityntäpysäköintialueille QR-lukijat, joilla mobiililipun lukeminen onnistuu. QR-lukijat tuodaan matkakortinlukijoiden rinnalle tämän vuoden aikana.

HSL:n tavoitteena on parantaa liityntäpysäköinnin palvelukokemusta myös informaatiota ja opastusta selkeyttämällä yhdessä HSL-alueen kuntien kanssa. Helsingissä HKL on jo lähtenyt toteuttamaan seudullisen liityntäpysäköintikonseptin mukaista opasteuudistusta.

Liityntäpysäköinti on pyöräilijöille ja autoilijoille tarkoitettu pysäköintialue lähellä joukkoliikenteen asemia. Liityntäpysäköinnillä parannetaan joukkoliikenteen saavutettavuutta ja edistetään kestävää liikkumista.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.