Suurin osa matkustajista pitää raitiovaunujen ja bussien kuulutuksista

Seuraavan pysäkin kertovien kuulutusten tulo raitiovaunuihin ja runkolinjojen busseihin on ollut onnistunut uudistus. Kun HSL kysyi matkustajien mielipiteitä kuulutuksista, yli 60 prosenttia vastaajista ajatteli niiden helpottavan matkantekoa.

Kun HSL kysyi matkustajilta, helpottavatko pysäkkikuulutukset matkantekoa, 64 prosenttia vastaajista oli täysin tai lähes samaa mieltä. Täysin vastakkaista mieltä oli vain kuusi prosenttia vastaajista.

Yli 80 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kuulutukset tulevat sopivaan aikaan ennen pysäkkiä. 60 prosenttia vastaajista piti kuulutusääntä miellyttävänä ja puolet oli sitä mieltä, että kuulutusten äänenvoimakkuus on sopiva.

Vastaajilla oli mahdollisuus antaa kuulutuksista myös sanallista palautetta. Eräs matkustaja oli tyytyväinen siihen, että hän saattaa nyt lukea rauhassa kirjaa tai keskittyä puhelimeensa menemättä yhtä helposti pysäkin ohi kuin aikaisemmin. Toinen kirjoitti, että jos hän torkahtaa vaunuun tullessaan raskaasta yövuorosta kotiin, kuulutus herättää hänet.

Miinuspuoleksi vastaajat mainitsivat muun muassa sen, että kuulutusten ääni on ollut runkolinjojen busseissa liian hiljainen tai kuulutuksia ei ole ollut lainkaan. HSL on ryhtynyt korjaamaan ongelmia.

Kuulutuksista kertoi mielipiteensä lähes 630 vastaajaa. Kyselyjä tehtiin kaikilla raitiolinjoilla sekä runkobussilinjoilla 550 ja 560.

Ensimmäiset pysäkkikuulutukset tulivat raitiovaunuihin kesällä 2018, ja runkolinjojen busseihin ne tulivat viime syksynä. HSL:n tavoitteena on lisätä kuulutuksia myös muille bussilinjoille kevään aikana. 

Lue, mitä mieltä Helsingin vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Timo Lehtonen on kuulutuksista

Tutkimusraportti kokonaisuudessaan

Kommentit

"Suurin osa" - missä ja mitenhän tätä on tutkittu, kun ei ainakaan minulta ole asiaa kysytty..? Ja olisin ehdottomasti vastannut että EN pidä, ja ovat tarpeettomia. Tosin käytänkin enemmän lähijunaa kuin busseja tai varsinkaan raitiovaunuja, joten ehkä en vain osunut kysyelyn kohteeksi.

Tutkimusta, johon vastaisivat kaikki joukkoliikenteen käyttäjät, olisi erittäin vaikea toteuttaa, ja siksi tutkimuksissa pyritään yleensä valitsemaan vastaajista jokin edustava otos, josta sitten päätellään myös suuremman joukon mielipiteitä. HSL pyrkii kuulutuksilla laskemaan joukkoliikenteen käytön kynnystä myös erityisryhmiltä, vaikka sitten näkövammaisilta. Se, mikä yhdestä tuntuu tarpeettomalta, voi toisen mielestä olla syystä tai toisesta hyvinkin tarpeellista, ja HSL on saanut muun muassa juuri näkövammaisilta kiitoksia kuulutuksista.

 

Minusta kuulutukset ovat ihan OK, mutta ymmärrän, että joka päivä työkseen matkustavat voivat olla toistakin mieltä. Mutta kuuluttajan ääni on epämiellyttävä, suorastaan ruma. Ääni voi olla ihan OK henkilön puhetta vierestä kuunneltaessa, mutta vääristyy nauhoitettaessa.

Mikä ihmisillä näitä kuulutuksia vastaan? eipä kukaan niistä valita metroissa tai junissa.

Osassa ratikoita ääni on aivan liian kovalla. Ensimmäisen kuulutuksen tullessa suurin piirtein hyppää ilmaan. Sinänsä ne ovat OK, mutta tuohon asiaan voisi kiinnittää huomiota.

Raitiovaunukuulutukset on mahtavat! Mukava, reipas ja iloinen ääni, ihan toista kuin junakuulutusten sanojen loppujen nieleskelijä. Runkolinjan busseissa (tosin vain pari kokemusta) ääni oli todella hiljainen, koko kuulutuksen huomasin vasta, kun se tuli kerran liikennevaloissa seisoessa. Hiljaisella äänellä tulevat kuulutukset, joista ei saa mitään selvää, on sitä turhaa melusaastetta. Kuuluvat kuulutukset sujuvoittaa matkaa, vaikka matkustan vakioreittejä, enkä ole näkövammainen. Lisää busseihinkin kuulutuksia vaan, ruuhkaisilla linjoilla ei aina näe bussin infotaulua, ja varsinkin talven pimeydessä ei juuri uloskaan mainosten ja kuran peittämien ikkunoiden läpi. Ne ikkunat peittävät mainokset pitäisikin kieltää HSL:n busseissa.

Mukava kuulla, että olet huomannut kuulutusten hyvät puolet. Tosiaan, runkolinjojen bussien kuulutuksissa on ollut ongelmia, mutta niitä korjataan parhaillaan.

 

LOPETTAKAA PYSÄKKIKUULUTUKSET. VAMMAISET KÄYTTÄVÄT TAKSIA. TURISTIT HALUAVAT NÄHDÄ NÄHTÄVYYKSIÄ.

Uutisemme liitteenä on teksti, jossa eräs näkövammainen kiittelee kuulutuksia. Epäilemättä myös vammaiset joskus haluavat tai joutuvat käyttämään muuta kulkuneuvoa kuin taksia. Kuulutukset ovat osa niitä toimia, joilla HSL pyrkii tekemään joukkoliikenteestä mahdollisimaan esteetöntä ja helppokäyttöistä mahdollisimman monille asiakasryhmille. Kuulutukset tuskin myöskään haittaavat turisteja katsomasta nähtävyyksiä: voisi pikemminkin ajatella jopa niin, että kuulutuksista on heillekin hyötyä, kun vierailijat pystyvät niiden avulla paikantamaan itsensä. Mikäli olet matkustanut raitiovaunuilla ulkomailla, olet varmaan huomannut, että kuulutukset ovat liikenteessä erittäin yleisiä eri puolilla maailmaa. 

Meitä ihmisiä on moneksi ja meillä on erilaisia tarpeita ja toiveita. Näiden väliltä on sitten etsittävä ratkaisuja, jotka olisivat mahdollisimman miellyttäviä mahdollisimman monille.

 

 

Pysäkkikuulutukset ovat tosi häiritseviä. Ratikan käyttö on tullut ikäväksi. Nyt ei voi enää keskittyä lehtien lukuun, ei maisemien katseluun, ei antaa mielensä levätä.
Suurin osa käyttäjistä on aivan varmasti kanssani samaa mieltä: matkustusmukavuutta ei ole ko. melun takia. Yksityisautoilu olisi ratkaisu, mutta se ei Helsingissä onnistu. - Tutkimuksen laatijat ovat laatineet tutkimuksen siten, että HSL saa haluamansa tuloksen. - Ratikassa en näe kuulutuksia tarvitsevia, näen vain työssäkäyviä, lepohetkeä tarvitsevia. - Jouduin taas ostamaan vuosilipun. Työmatkani kestävät 1½ t / pv ja ne ovat tämän melun johdosta täyttä kärsimystä. Missä on entinen meluton ratikka? - Ne jo9tka kärsivät tästä, pitävät suomalaiseen tapaan suunsa kiinni. Minä olen toista maata, en hyväksy tätä asiantilaa.

"Tutkimuksen laatijat ovat laatineet tutkimuksen siten, että HSL saa haluamansa tuloksen" - näin todellakin taitaa olla! (Kuten aika monissa muissakin tutkimuksissa.)

Busseissa kuulutukset ovat aivan kamalat! Häiritsevät matkustusmukavuutta huomattavasti ja aamuisin ovat erittäin ärsyttävää meluhaittaa! Toivon tosiaan, ettei bussikuulutukset yleisty!

Täysin samaa mieltä.Todella häiritseviä nämä kuulutukset. Raitiovaunuissa "naisen" kuulutusääni on naivi ja lapsekas, korviin pistävä.

Kyselyssähän ei ollut ainuttakaan kysymystä, jolla mitattiin, pitäisikö kuulutukset olle vai ei. Vain kyselyitä niiden toimivuudesta ja kysymys, johon kaikki vastaa tietenkin kuulutuksia myötäilevästi.

Tulee ikävä rauhallista matkantekoa pitkiä matkoja pysähtymättä kulkevilla bussilinjoilla. :(

Miten kuulutukset vaikuttavat bussin pysähtymistiheyteen, muuten kuin siten että näkövammaisetkin osaavat jäädä oikealla pysäkillä pois.

Kommentoi

Voit kommentoida kirjautumalla sisään HSL-tunnuksella.